Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 67, 76) (2972 S. K. m. 9) (2839 S. K. m. 11) (1412 S. K. m. 402) (3682 S. K. m. 8)
Karar No: 453 
Ağrı İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 02.03.2004 günlü, 2004/3 sayılı yazıda; Ağrı İli Diyadin İlçesinden Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyeliğine 1. sıradan aday olan Abidin YENİGÜN’ün Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesinin 20.01.2004 gün ve 2004/8 D.İş sayılı kararıyla Adli Sicil Sabıka Kaydının silindiği ve bu kararı ibraz ettiği, adı geçen adayın adaylığına engel bir halin olup olmadığı sorulmuş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ
T.C. Anayasasının 67. maddesinde vatandaşların kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahip olduğu belirtildikten sonra milletvekili seçilme yeterliğine ilişkin koşullar T.C. Anayasasının 76. ve 2972 sayılı Kanunun 9. maddesinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11. maddelerinde sınırlı olarak sayılmıştır.
Gerek doktrinde gerekse yerleşik yargı içtihatlarında kabul edildiği gibi; sonradan çıkan kanunla suç olmaktan çıkarılan bir eylemden dolayı verilen cezaların bütün yasal sonuçları kendiliğinden ortadan kalktığı halde, sonradan çıkan kanun ile lehe ve aleyhe değişiklik yapılmış ve eylem tamamen suç olmaktan çıkarılmamış ise Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 402. maddesi gereğince mahkemeden yargılama yapılmak suretiyle karar alınması gerekecektir. Diğer bir deyişle suç unsurlarından bazılarının değişmesinin; fiilin değişen unsurlara göre suç olup olmadığı mahkeme kararıyla tespit edilmedikçe kendiliğinden sonuç doğurmayacağı hususu tartışmasızdır.
Ayrıca, adı geçenin bu mahkumiyetine ait Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesinin 20.01.2004 gün ve 2004/8 D.İş. sayılı kararı ile adli sicil sabıka kaydının 3682 sayılı Adli Sicil Kanununun 8/b bendi gereğince, adli sicilden çıkarılmasına karar verildiği evrakın incelenmesinden açıkça anlaşılmıştır.
Adli sicilden sabıka kaydının silinmesine karar verilmiş olması, seçilmeye engel mahkumiyet yasaklamalarını ortadan kaldırmaz. Sabıka kaydının silinmesi kararı memnu hakların iadesi kararı niteliğinde değildir.
Bu nedenle, adayın Memnu Hakların İadesi veya eylemin suç olmaktan çıkarıldığına dair kararların ibrazı halinde seçilmesine bir engel bulunmadığına, aksi takdirde talebinin reddine karar verilmesi gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Adayın Memnu Hakların İadesi veya eylemin suç olmaktan çıkarıldığına dair kararların ibrazı halinde seçilmesine bir engel bulunmadığına, aksi takdirde talebinin reddine karar verilmesi gerektiğine,
2 - Karar örneğinin Ağrı İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
 02.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy