Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6235 S. K. Ek m. 2) (298 S. K. m. 130)

 

Karar No: 55

 

KARAR

 

Kurulumuz Başkanlığına;

 

……. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla gönderilen ……., , ……. , ……. , ……. , ……. , ……. , ……. , ……. , …….  ve …….  'a ait müşterek imzalı 31.01.2022 tarihli,

 

…….  İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla gönderilen ……. , ……. , ……. , …….  'ye ait müşterek imzalı 31.01.2022 tarihli ve ……. 'a ait 01.02.2022 tarihli,

 

Olağanüstü itiraz dilekçelerinde özetle; 23/01/2022 tarihinde yapılan …….  Maden Mühendisleri Odası Organ Seçimlerine ilişkin olarak, hava muhalefeti nedeniyle seçimde yeterli katılımın sağlanamadığı, yoğun ve beklenmedik kar yağışı nedeniyle insanların bulundukları yerlerde mahsur kaldıkları, yetkili makamlarca kamu görevlilerine idari izin verildiği, eğitim ve öğretime devam edilemediği, bu koşullar altında yapılan seçimin demokratik unsurları taşıyamayacağı, ayrıca 7 sandıkta toplam 10 oyun geçersiz sayıldığı, söz konusu oylarda yönetim kurulunun yanlış hesaplandığı belirtilerek, oy sayımının tekrarlanması, mümkün olmadığı takdirde seçimin iptal edilerek yenilenmesine karar verilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nun ek 2'nci maddesinin;

 

Birinci fıkrasında; "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Odaların bu Kanun Hükmünde Kararnameye göre gizli oyla yapılacak organ seçimlerine ilişkin işlemler, aşağıdaki esaslara göre yargı gözetimi altında gerçekleştirilir."

 

İkinci fıkrasında; "Seçim yapılacak genel kurul toplantısında en az onbeş gün önce seçimlere katılacak üyeleri veya delegeleri belirleyen liste, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazıyla birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanı olan hakime tevdi edilir. Bir yerde birden fazla İlçe Seçim Kurulu bulunması halinde görevli hakim Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir. Toplantı tarihleri, gündemde yer alan diğer konular gözönünde bulundurularak görüşmelerin bir Cumartesi günü akşamına kadar sonuçlanmasını ve seçimlerin ertesi gün olan Pazar gününün dokuz - onyedi saatleri arasında yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur.”

 

Üçüncü fıkrasında; "Hakim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak mühendislik ve mimarlık meslekleri mensuplarını belirleyen liste ile yukarıdaki fıkrada belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve ilgili Odanın ilan yerlerinde asılmak suretiyle üç gün süre ile ilan edilir."

 

Dördüncü fıkrasında; "İlan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin olarak karara bağlanır."

 

Beşinci fıkrasında; "Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine veya ilgili Odaya gönderilir."

 

Onuncu fıkrasında; "Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar, hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hakim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili Odaya bildirir."

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 130'uncu maddesinin ikinci fıkrasında; “Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.” hükümleri yer almaktadır.

 

6235 sayılı Kanun'un söz konusu madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanı hakim tarafından verilen kararın kesin olduğu açıktır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden;

 

…….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.01.2022 tarihli ve 2022/9 sayılı kararı ile …….  Maden Mühendisleri Odası Genel Kurul Toplantısının oy verme işleminden 1 gün önce 22.01.2022 tarihinde yapıldığı, genel kurul toplantısında olağanüstü hava koşulları nedeniyle seçimlerin ertelenmesine karar verilmediği, oy verme işlemi başlamadan önce seçimlerin ertelenmesi için talepte bulunulmadığı ve bu hususta herhangi bir tutanak düzenlenmediği anlaşıldığından talebin reddine karar verilmiştir.

 

……. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.01.2022 tarihli ve 2022/10 sayılı kararı ile yapılan seçimde yönetim kurulu asıl ve yedek üye seçimlerine ait oy pusulalarının elle yazılması nedeniyle bu oyların sayım ve tasnifi sırasında matbu oy pusulalarına nazaran hata yapılma ihtimalinin daha yüksek olması, oy sayısının bir birine çok yakın olması ve itirazcıların iddiaları birlikte değerlendirildiğinde oyların yeniden sayımına karar verildiği, yeniden yapılan sayım ve döküm neticesinde; 1 nolu sandıkta bir adet, 3 nolu sandıkta  iki adet, 4 nolu sandıkta  iki adet ve 7 nolu sandıkta bir adet oy zarfının, içerisinden delege seçimlerine ait iki farklı oy pusulası çıkması nedeniyle usulüne uygun olarak geçersiz sayıldığı, 6 nolu sandıkta yönetim kurulu seçimlerine ait bir adet oy pusulasının üzerine işaret konulması nedeniyle usulüne uygun olarak geçersiz sayıldığı, üzerine geçersiz yazılan dört adet oy zarfından bir tanesinin içerisinden delege seçimlerine ait iki farklı oy pusulası çıkması nedeniyle usulüne uygun olarak geçersiz sayıldığı, ikisinin içerisinden delege seçimlerine ait farklı iki oy pusulası çıkması nedeniyle bu zarflardan çıkan yönetim kurulu seçimlerine ait oy pusulalarının da geçerli sayılması gerekirken geçersiz sayıldığı, diğer zarftan çıkan yönetim kurulu seçimine ait bir adet oy pusulasının ise üçten az isim yazıldığı için geçerli sayılması gerekirken geçersiz sayıldığı anlaşıldığından bu zarflardan çıkan yönetim kuruluna ait üç adet oy pusulası geçerli sayılarak hesaba katıldığı, yeniden yapılan sayım ve döküm neticesinde kesin listenin yeni oluşturulan birleştirme tutanağına göre düzenlenmesine karar verilmiştir.

…….  İl Seçim Kurulu Başkanlığının 31.01.2022 tarihli ve 2022/12 sayılı kararı ile 23.01.2022 tarihinde yapılan ……. Maden Mühendisleri Odası Seçimlerine etki edecek müessir olaylar ve haller sebebiyle sayımın tekrarlanması, iptali ve yenilenmesi talep edilmiş ise de …….  İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.01.2022 tarihli ve 2022/9 sayılı kararı kesin nitelikte olduğundan itirazın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.

 

…….  İl Seçim Kurulu Başkanlığının 02.01.2022 tarihli ve 2022/13 sayılı kararı ile 23.01.2022 tarihinde yapılan …….  Maden Mühendisleri Odası Seçimlerine ilişkin itirazların ……. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.01.2022 tarihli ve 2022/9 sayılı kararı ile hükme bağlandığı ve söz konusu kararın kesin nitelikte olduğu anlaşıldığından, yerinde görülmeyen itirazın incelenmeksizin reddine, dilekçe olağanüstü itiraz niteliği olduğundan kararın ve dilekçe eklerinin birer örneğinin Yüksek Seçim Kuruluna gönderilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 23/01/2022 tarihinde yapılan ……. Maden Mühendisleri Odası Organ Seçimlerine ilişkin olarak, …….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 26.01.2022 tarihli ve 2022/9-10 sayılı kararları kesin, …….  İl Seçim Kurulu Başkanlığının 31.01.2022 tarihli, 2022/12 sayılı ve 02.01.2022 tarihli, 2022/13 sayılı kararları usul ve yasaya uygun olduğundan, tam kanunsuzluk hali bulunmadığından, ayrıca 6235 sayılı Kanun çerçevesinde gerçekleştirilen oda seçimlerinde 298 sayılı Yasa bağlamında olağanüstü itiraz yolu öngörülmediğinden itirazın reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- İtirazın REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin ilgililere tebliğ için …….  İl Seçim Kurulu Başkanlığına ve ……. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy