Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 127) (298 S. K. m. 14) 
Karar No: 75  
Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 21/11/2008 tarihli yazıda, aynen; “29 Mart 2009 günü yapılacak mahalli idareler seçimleri nedeniyle; İl Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Meclisi Üyeliği ve Belediye Başkanlığı Seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının il seçim kurulları tarafından bastırılmasına izin verilmesi, bunların hazırlanması, biçiminin belirlenmesi, basımı ve dağıtımındaki uygulama ve denetleme esas ve ilkelerini belirleyen genelgenin hazırlanarak karara bağlanması takdirlerinize arz olunur.”  denilmiş ve 22/11/2008 tarihli, 298 sayılı kararımız ile Kurulumuz Başkanvekili Ahmet BAŞPINAR Başkanlığında, Üyeler Mehmet KILIÇ ve M. Zeki ÇELEBİOĞLU’ndan oluşturulan komisyon bu konudaki çalışmasını tamamlamış olmakla, konu ve komisyonca hazırlanan taslak genelge incelenerek; 
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: 
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 127 nci ve 2972 sayılı Kanunun 8 inci maddelerine göre, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak il genel meclisi üyeliği, belediye meclisi üyeliği ve belediye başkanlığı seçimlerinde; 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin (1) numaralı bendindeki esaslara uygun olarak “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan özel surette imal edilmiş kağıtlara Yüksek Seçim Kurulu veya Yüksek Seçim Kurulunun izin ve denetimi ile il seçim kurulları tarafından hazırlanıp bastırılacak birleşik oy pusulaları kullanılacaktır. Kanunun bu amir hükmü gereği, Yüksek Seçim Kurulunca filigranlı olarak özel surette imal ettirilmiş olan birleşik oy pusulalarının basımında kullanılacak kağıtlar tüm illere gönderilmiş bulunmaktadır. 
Belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstüne “Siyasi Partiler” ve bağımsız adaylar varsa “Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar” ibaresi yazılır. Bu ibarenin altına seçime katılan siyasi partilerin temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından çekilen kur’a esasına göre en başta ve ortada partinin özel işareti, özel işaretin altında tüzüklerinde yazılı (kısa adı ve onunda altında) tam yazı halinde adı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki (2) santimetre olan bir boş daire basılır ve bütün bunların altı çizilir. Belediye başkanı seçimlerine ait birleşik oy pusulalarında bu çizginin altına o partinin aday adı ve soyadları konulur. Siyasi parti sütunlar arasında 0,5 cm. uzunluğunda iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılır.
İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarında siyasi parti adaylarının ad ve soyadlarına yer verilmez. Bu oy pusulalarında varsa yalnız bağımsız adayların ad ve soyadlarına yer verilir. 
Oy pusulalarının hazırlanmasında siyasi partilerin ad, amblem ve adayları ile bağımsız adayların ad ve soyadlarının doğru ve tam olarak oy pusulasında yer almasına özen gösterilmesi gerekmektedir. 
Belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçiminde bağımsız adaylar varsa, siyasi parti sütunlarından sonra ayrılan Bağımsız Adaylar sütununa alt alta konulacak birer daire altına çizgi çekilerek çizgi altına ad ve soyadları yazılacaktır. Bağımsız adayların ad ve soyadları ilçe seçim kurulunda (büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde il seçim kurulunda) çekilecek kur’a ile sıralanacak ve her birinin altına bir çizgi çekilecektir. 
Yüksek Seçim Kurulunun 31/12/2008 tarih ve 342, 06/01/2009 tarih ve 7 sayılı kararları ile, bu seçimlere katılabilecek siyasi partilerin, birleşik oy pusulası kur’a sırasına göre; Sosyaldemokrat Halk Partisi, Anavatan Partisi, Milliyetçi  Hareket  Partisi, Liberal Demokrat Parti, 
Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Büyük Birlik Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Millet Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi ve Halkın Yükselişi Partisi olduğu tespit ve ilan olunmuş ve bu siyasi partiler aday belirleme yöntemlerini bildirmiş olmaları nedeniyle, her seçim çevresinde ve her tür seçime katılacakları kabul edilmiştir. 
Öte yandan, bu güne kadar yapılan tüm mahalli idareler seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de, birleşik oy pusulalarının kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı olmak üzere, il seçim kurullarınca hazırlanıp bastırılarak ilçe seçim kurullarına dağıtımının yapılmasının ve bu konuda il seçim kurullarına yetki verilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür. 
29 Mart 2009 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının hazırlanması ile basım ve dağıtımında uygulanacak usul ve esasları gösterir genelge taslağı incelenmiş ve görüşülerek kabul edilmiştir. 
Ayrıca, birleşik oy pusulalarının hazırlanması ve basımında göz önünde bulundurulmak üzere, Yüksek Seçim Kurulunca örnek birleşik oy pusulaları hazırlanıp genelgeye eklenmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür. Birleşik oy pusulalarının il seçim kurullarınca, ilgili kanun hükümleri, genelge ve ekli örneklere uygun biçimde, her seçim türü ve her seçim çevresi için ayrı ayrı olmak üzere hazırlanıp bastırılarak ilçe seçim kurullarına gönderilmesi gerekli bulunmuştur. 
Sonuç: Açıklanan nedenlerle; 
1- 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının hazırlanıp bastırılarak ilçe seçim kurullarına dağıtılması için il seçim kurullarına izin ve yetki verilmesine, 
2- Bu iş için hazırlanan genelge ile oy pusulası örneklerinin kabulüne ve genelgenin karar metnine dahil bulunduğuna, 
3- Kararın bir örneği ile oy pusulası örneklerinin tüm il seçim kurulu başkanlıklarına, karar örneğinin ilçe seçim kurulu başkanlıklarına ve seçime katılan siyasi partiler genel başkanlıklarına gönderilmesine, 
07.02.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. 
29 MART 2009 TARİHİNDE YAPILACAK MAHALLİ İDARELER SEÇİMLERİNDE KULLANILACAK BİRLEŞİK OY PUSULALARININ HAZIRLANMASI İLE BASIM VE DAĞITIMINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLARI GÖSTERİR GENELGE 
Seçim Çevreleri 
Madde 1- a) İl genel meclisi üyeleri seçimi için her ilçe bir  seçim çevresidir. (2972 S.K. M. 3/1) 
b) Belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimi için her belde bir seçim çevresidir. (2972 S.K. M. 3/2) 
c) Belediye hudutları içinde birden fazla ilçe bulunan büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkanı seçimi için o büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan orman köyleri de dahil olmak üzere bir seçim çevresidir. (2972 S.K. M. 4) 
ç) Büyükşehir belediye hudutları içinde kalan ilçelerin belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimlerinde ise, her ilçe hudutları içi bir seçim çevresidir. (2972 S.K. M. 4) 
Yukarıdaki hükümlerden anlaşılacağı üzere;
İl genel meclisi üyeleri seçiminde, büyükşehir belediyesi statüsüne tabi olsun veya olmasın, her ilçe mülki hudutları içinde kalan tüm alan bir seçim çevresidir. 
Belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçiminde ise; seçim çevresi, sadece belde sınırları içinde kalan alandır. Örneğin: (A) ilçesinin merkez belediyesi dışında, ayrıca (B) ve (C) adları ile iki beldeye sahip olduğu varsayılsa; her üç beldenin belediye hudutları içinde kalan alanlar, ayrı ayrı birer seçim çevresidir. 
Büyükşehir belediyesi statüsüne tabi şehirlerde, büyükşehir belediye başkanı seçiminde o büyükşehirin belediye sınırları içinde bulunan orman köyleri de dahil olmak üzere bir seçim çevresidir. Büyükşehir belediye hudutları içinde kalan ilçelerin belediye sınırları içinde kalan alanları, o ilçelerin belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimi için birer seçim çevresidir. Örneğin: Konya Büyükşehir Belediyesinde; Karatay, Selçuklu ve Meram İlçelerinin, belediye sınırları içinde kalan alanlarının toplamı, Konya Büyükşehir belediye başkanı seçimi için seçim çevresi, her bir ilçenin belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçiminde ise o ilçe belediye sınırları içinde kalan alan bir seçim çevresidir. 
Birleşik Oy Pusulası Kullanılacak Seçimler: 
Madde 2 - 2972 sayılı Kanunun 18 inci maddesi hükmüne göre; il genel meclisi üyeleri, belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanılır. 
Bağımsız Adayların Birleşik Oy Pusulalarındaki Yeri: 
Madde 3 -  Belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri seçimlerine katılacak bağımsız adaylar, birleşik oy pusulasındaki siyasi partilere ayrılan sütunlardan sonra gelecek bölüme, 
Büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurulunca, 
Diğerleri için ilçe seçim kurulunca, çekilecek kur’a sonucuna göre, 1 numarayı alan bağımsız aday siyasi partilerin devamına üste, 2 ve sonraki numaraları alan bağımsız adaylar ise 1 numarayı alan bağımsız adayın devamına gelecek şekilde oy pusulası kağıdı ebadına uygun olarak yerleştirilir. Bağımsız adayların oy pusulasına yerleştirme işlemi tamamlanmadığı takdirde, sıralama gözetilerek alt bölüme geçilmek suretiyle 1 numaralı bağımsız adayın altından devam etmek üzere sıralanarak devam edilir. 
Bu şekilde de yerleştirme işleminin tamamlanamaması halinde, siyasi parti sütununun altına kalın puntolarla bir çizgi çizildikten sonra, yerleştirilemeyen bağımsız adaydan başlamak üzere aynı usulle sıralanarak yerleştirilir. (Örnek: 1 – 2 – 3 – 4 – 5) (2972 S.K. M. 18) 
Kullanılacak Birleşik Oy Pusulaları Kağıtlarının Nitelikleri: 
Madde 4-  Birleşik oy pusulaları, 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin (1) numaralı bendindeki esaslara uygun olarak, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan, özel surette imal edilmiş kağıtlara, Yüksek Seçim Kurulu veya Yüksek Seçim Kurulunun izin ve denetimi ile il seçim kurulları tarafından hazırlanır ve bastırılır. (2972 S.K. M. 18) 
Kanunun bu amir hükmü gereği, Yüksek Seçim Kurulunca filigranlı olarak özel surette imal ettirilmiş olup, birleşik oy pusulalarının basımında kullanılacak kağıtlar tüm illere ulaştırılmıştır. 
Bu kağıtlardan; 
a) Turuncu renkli olanlar: İl genel meclisi üyeleri,    
b) Mavi renkli olanlar: Belediye başkanlığı, 
c) Sarı renkli olanlar: Belediye meclisi üyeleri,
ç) Beyaz renkli olanlar: Büyükşehir belediye başkanlığı, 
seçimlerinde kullanılacaktır. 
Kullanılacak Birleşik Oy Pusulalarının Şekli: 
Madde 5- 2972 sayılı Kanunun 18 inci maddesi hükmüne göre: İl genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri ve belediye başkanlığı seçimlerinde, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan özel surette imal edilmiş kağıtlara basılı birleşik oy pusulalarının en üstünde “Siyasi Partiler” ve bağımsız adaylar varsa “Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar” ibaresi yazılır. 
Bu ibarenin altına; 
a) Seçime katılan siyasi parti temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından çekilen kur’a sonucuna göre sıraları belirlenen siyasi partilerin en başta ve ortada özel işaretleri,
b) Özel işaretin altına seçime katılan siyasi partilerin tüzüklerinde yazılı kısa adı, onun altına tam yazı halinde adları,
c)  Belirli bir aralık veya çizgiden sonra her siyasi parti için ayrılan bölümün altında çapı 2 cm. olan boş bir daire basılır ve bütün bunların altı çizilir. Bu çizginin altına belediye başkanlığı seçimlerine ilişkin olarak o partinin adayının nüfus kütüğünde yazılı olduğu şekilde ad ve soyadı konulur.
İl genel meclisi üyeleri ve belediye meclisi üyeleri seçimleri birleşik oy pusulalarında siyasi parti adaylarının ad ve soyadları yazılmaz. (2972 S.K. M. 18/f) Siyasi parti sütunları arasında 0,5 cm. kadar ve iki çizgiyle belirlenmiş bir aralık bırakılır. 
1- Birleşik oy pusulalarındaki siyasi partiler sütunu ile bağımsız adaylar sütunları arasında ve bağımsız adayların kendi sütunları arasında yarım (0,5) cm. kadar ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılır.
Bu sütun, çapı 2 cm. olan ve alt alta gelecek daireler ile dairelerin altına ve üstüne iki yatay çizgi çizilip, bu yatay çizgilerin uzunluğu 2 cm., iki yatay çizgi arası 3 cm., alt alta gelen iki daireyi birbirinden ayıran ve sütunları birleştiren çizgi 3 cm. ve her bir bağımsız aday için ayrılan kısım (3,5x3,9) cm. olacak şekilde düzenlenir. Çizgiler altına bağımsız adayların nüfus kütüğünde yazılı olduğu şekilde ad ve soyadları yazılır. Birleşik oy pusulasında bağımsız adaylara ait herhangi bir simge (amblem vs.) kullanılamaz. 
2- Birleşik oy pusulasında bağımsız adaylar için ayrılan sütunda belirlenen yerlerde, bağımsız adayların fazla olması ve bunların buraya yerleştirilmesinin mümkün olmaması halinde o yerde siyasi partiler ve bağımsız adaylara ait birleşik oy pusulasının üst kısmına yalnız seçime katılan siyasi partilere yer verilir. Siyasi partiler sütunlarının altına kalın puntolarla bir çizgi çizilir. Örnek: 5’te gösterildiği şekilde siyasi partilerin dizilişine en uygun olarak 3,5 x 3,9  cm ebadında bağımsız adaylar için sütunlar oluşturulur. 
Birleşik oy pusulaları, bu ilkeler doğrultusunda düzenlenen ve bu genelgeye ekli örneklere uygun şekilde, il içindeki tüm seçim çevreleri için ayrı ayrı, il seçim kurullarınca hazırlanıp bastırılacaktır. 
Birleşik Oy Pusulalarında Siyasi Partilerin Sıralanması: 
Madde 6- Yüksek Seçim Kurulunca seçime katılacakları tespit ve ilan edilen siyasi partiler, yine aynı kurulca çekilen kur’aya göre soldan sağa doğru birleşik oy pusulasında yer alacaklardır. Bu sıra hiçbir suretle bozulmayacaktır. 
Örneğin: A, B, C, D, E, F, G isimli siyasi partilerin seçimlere katılabilecekleri tespit ve  ilan edilmiş olduğunu varsayalım. Bu siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri konusunda Yüksek Seçim Kurulunca çekilen kur’a sonucunda, bu sıralama soldan sağa doğru (C, G, E, A, D, F, B) biçiminde tespit edildiği takdirde, il seçim kurullarınca hazırlanıp bastırılacak, tüm seçim türlerine ilişkin bütün birleşik oy pusulalarında bu sıra gözetilecektir. 
Ancak; herhangi bir siyasi partinin, genel olarak tüm seçimlere veya bir seçim çevresindeki herhangi bir seçim türüne katılmaması halinde, o seçim türüne ilişkin birleşik oy pusulasındaki sıralama, o siyasi partinin sıralamadan çıkarılmasından sonra gelen siyasi partinin sola kaydırılması suretiyle yapılacaktır. 
Örneğin: 
a) Bir ilçenin il genel meclisi üyeleri seçimine (A, C, D, F, G) isimli 5 siyasi partinin katılması halinde birleşik oy pusulasında sadece bu partiler soldan sağa doğru yukarıda belirlenen kur’a sonucuna göre, (C, G, A, D, F) şeklinde sıra ile yer alacaklar, bu seçim için o ilçede seçime katılmayan siyasi partilere birleşik oy pusulasında hiçbir suretle yer verilmeyecektir.
b) Bir beldenin belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeleri seçimine sadece (A, C,D) partilerinin katılması halinde, bu partiler birleşik oy pusulalarında, yukarıdaki esaslara göre, yalnız (C, A, D) partileri sırası ile soldan sağa doğru yer alacaklardır.
Seçim Çevrelerindeki Seçmen ve Sandık Sayılarına İlişkin Bilgilerin Saptanması: 
Madde 7- İl seçim kurulları, İl’e bağlı tüm seçim çevrelerindeki sandık ve seçmen sayılarını aşağıdaki usule  göre ayrı ayrı tam ve doğru olarak önceden saptayacaklardır. 
a) İl genel meclisi üyeleri seçimi yönünden; 
İl’e bağlı tüm ilçelerin ayrı ayrı sandık ve seçmen sayılarını, (merkez ve büyükşehir ilçeleri dahil) 
b) Belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeleri seçimi yönünden; 
İl merkezindeki belediye (veya büyükşehirlerdeki belediyeler) dahil İl’e bağlı tüm ilçe merkezlerindeki belediyeler ile ilçelere bağlı beldelerin ayrı ayrı sandık ve seçmen sayıları,
c)  Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi yönünden; 
Büyükşehir belediye hudutları içindeki (orman köyleri dahil) tüm sandık ve seçmen sayıları, (Kuşkusuz; bu sayı, büyükşehir statüsüne tabi ilçe belediyeleri sınırları içindeki toplam seçmen ve sandık sayısına eşit olacaktır.) 
İlçe seçim kurulları, ilçelerinin tüm seçim çevrelerindeki kesin sandık ve seçmen sayılarını,  her  bir  seçim türü için ayrı ayrı olmak koşulu ile, birer liste halinde hazırlayıp il seçim kurullarına göndereceklerdir. Birleşik oy pusulaları bu bilgi ve sayılara göre hazırlanıp bastırılacağından, bu listenin düzenlenmesinde özen gösterilmesi ve herhangi bir yanlışlığa meydan verilmemesi gerekmektedir. Eksik veya yanlış bildirilecek bilgiye dayanılarak hazırlanacak birleşik oy pusulalarının, sonradan düzeltilmesi veya tamamlanmasının olanaksız hale geleceği gözden uzak tutulmamalıdır. 
Konu bir örnekle şu şekilde açıklanabilir; 
(A) ilçesinde, ilçe merkezindeki belediye dışında (B) ve (C) beldelerinin de bulunduğunu varsayalım. Seçmen kütükleri (sandık seçmen listeleri) kesinleşip, kesin seçmen ve sandık sayıları saptandıktan sonra, (A) ilçe seçim kurulunun (dört) liste hazırlayıp il seçim kuruluna göndermesi gerekmektedir. 
1. Liste: İl genel meclisi üyeliği seçimine aittir. İlçeye bağlı bütün sandık ve seçmen sayılarının tümüne ilişkin bilgiler bu listede yer alacaktır. Bu ilçedeki tüm sandık sayısının (92) olduğu varsayılsın. Listede (1) nolu sandıktan başlayarak sıra ile ve alt alta (92) nolu sandığa kadar bütün sandık numaraları ve hizalarına da o sandıklara ait seçmen sayıları yazılacaktır. Sandık ve seçmen sayılarının toplamı o ilçenin sandık ve seçmen sayılarının toplamıdır.
2. Liste: İlçe merkez belediyesine aittir. Merkez belediye sınırları içinde belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeleri seçiminde oy kullanacak seçmenlere ilişkin (10) sandığın bulunduğu varsayılırsa, bu (10) sandık ve hizalarında her bir sandığa isabet eden seçmen sayıları sıra ile ve alt alta yazılacaktır. Listenin toplamı, merkez belediye seçmen sayılarının ve sandıklarının toplamıdır. 
3. Liste: (B) beldesine, 
4. Liste: (C) beldesine, 
aittir. Bu listeler de 2. listedeki esasa göre ayrı ayrı düzenlenecektir. 
Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan ilçelerde, her seçim kurulu kendi görev alanına ait yukarıdaki bilgileri iletecektir. 
İl seçim kurulları, bu listelerin düzenlenmesini yakından izleyecekler, listelerde gördükleri eksiklik veya yanlışlıkları derhal tamamlatacak veya düzelttireceklerdir. 
Büyükşehirlerdeki il seçim kurulları, büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için gerekli hesabı, büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye seçimleri için bildirilen (orman köyleri dahil) sandık ve seçmen sayısını toplamak suretiyle yapacaklardır.
İl seçim kurulları bu şekilde gelen listeleri teker teker ele alacaklar, sandık seçmen sayılarının % 15’ini hesaplayıp seçmen sayısına ekleyerek basılacak birleşik oy pusulası sayısını saptayacaklardır. 
Örneğin: 
(A) ilçesinde merkez belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeleri seçiminde 880 seçmenin 4 sandıkta oy kullanacağını varsayalım. Liste üzerinden bu saptama işlemi şu şekilde yapılacaktır. 
(A)  İlçesinde Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeleri Seçimi:
Sandık No:     Seçmen Sayısı:         % 15’i: Bastırılacak Birleşik Oy Pusulası Sayısı: 
      1          230+ 34     =           270   
      2          240+ 36     =           280
      3          210+31      =           250
      4          200+ 30     =           230
     ____     _____       _____
Toplam:     880           +131    =         1030 
Görüldüğü gibi, bastırılacak birleşik oy pusulası sayısı (belediye başkanlığı ve il genel, belediye meclisi üyeleri için ayrı ayrı olmak koşulu ile) birler hanesindeki rakamlar ona tamamlanmak suretiyle 270 + 280 + 250 + 230 = 1030’dur. 
Bu işlem, her seçim çevresi ve her seçim türü için ayrı ayrı tekrarlanacaktır. 
Seçim çevresinde seçimlere siyasi partilerin tümü katılmadığı takdirde, oy pusulasının uzunluğu seçime katılmayan her parti için 3,5 cm. kısaltılacaktır. 
Siyasi partilerden herhangi biri veya birkaçı o çevrede seçime katılmadığı takdirde, birleşik oy pusulaları baskı için düzenlenirken, boşalan partinin yerine bir sonraki (sağındaki) parti getirilecektir. 
O çevrede seçimlerden hangisine bağımsız aday katılmazsa bastırılacak oy pusulalarının en üstüne sadece “Siyasi Partiler” ibaresi yazılacaktır. 
Siyasi Partilerin Hangi Seçim Çevrelerinde Hangi Tür Seçime Katılacaklarının Saptanması: 
Madde 8- İl seçim kurulları, birleşik oy pusulalarının basımına başlamadan önce, Yüksek Seçim Kurulunca seçime katılabilecekleri tespit ve ilan olunan siyasi partilerden; hangilerinin o ilin hangi seçim çevrelerinde, hangi tür seçime katılacaklarını saptayacaktır.
Bir siyasi partinin aday listesini verdiği seçim ve çevrede seçime katılacağı kabul edilir.
Birleşik Oy Pusulalarının Basım Hazırlıkları:
Madde 9 -
A- BİRLEŞİK OY PUSULALARI DEVLET MALZEME OFİSİ TARAFINDAN BASILACAK İL SEÇİM KURULLARI:
Adana, Adapazarı, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun İl Seçim Kurullarına ait birleşik oy pusulaları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3. maddesinin (e) bendi hükmüne göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün Basım Müessesine veya ilgili İl Seçim Kurulu ile birlikte tespit edilecek bir matbaada bastırılacaktır.
Bu iller, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek kendilerine ait oy pusulalarını bu genelgede açıklanan şekilde bastıracaklardır.
İhale iş ve işlemleriyle ilgili görüşmeler Devlet Malzeme Ofisi yetkilileri tarafından yürütülecek, baskı bedeli Başkanlığımız tarafından ödenecektir.
Oy pusulalarının basımı için matbaaca yapılacak hazırlık çalışmaları, filigranlı kağıtların teslimi, seçim türleri ve seçim bölgeleri için ayrı ayrı yaptırılacak oy pusularının ve paket sayılarının bildirilmesi, baskı onayının verilmesi, baskı işleminin zamanında ve programa uygun şekilde yürütülmesinin kontrolü, matbaanın güvenliğinin sağlanması ve baskısı tamamlanan oy pusulaları ile artan kağıtların teslim alınması İl Seçim Kurullarının yetki ve sorumluluğunda olacak, bu durum yapılacak sözleşmede açıkça yer alacaktır.
B- BİRLEŞİK OY PUSULALARINI KENDİLERİ BASTIRACAK İL SEÇİM KURULLARI:
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 68/(b) fıkrasında; “Diğer kanunların 08.09.1983 tarih ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunundan muafiyet tanıyan hükümleri ile bu kanuna uymayan hükümlerinin uygulanamayacağı belirtildiğinden, bu hüküm gereği 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 183’ncü maddesi hükmünün uygulanma imkanı kalmamıştır.
Bu durumda, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile İl - İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarının Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ve 4734 sayılı Yasanın 3 üncü maddesi ile istisna kapsamına alınan kurum ve kuruluşlardan yapacakları alımlar hariç, cins ve miktarı ne olursa olsun diğer tüm alımlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine göre işlem yapmaları zorunlu hale gelmiştir.
Bu itibarla; 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının baskılarının, seçim takviminde yer verilmiş olan işlem sırası gözetilerek, yine takvimde belirlenen sürede bastırılabilmesi için çalışmalara başlanılması ve aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilerek uygulamanın bu doğrultuda yerine getirilmesi gerekmektedir.
Oy pusulalarının tahmini baskı bedelini tespit edebilmek, baskı işinin Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen ihale usullerinden hangisiyle yapılacağına karar verebilmek için, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 9. maddesinde açıklandığı şekilde (3 teklif alınarak) yaklaşık maliyet hesabının yapılması gerekmektedir.
BİRLEŞİK OY PUSULALARININ DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE BASTIRILMASI:
Yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. maddesinin (d) bendi gereğince “Büyükşehir Belediye sınırları dahilinde bulunan İl Seçim Kurullarının KDV hariç 33.076 TL.’yi, (Otuzüçbin yetmişaltı Türk Lirası) diğer il seçim kurullarının ise; KDV hariç 11.021 TL.’yi (Onbirbin yirmibir Türk Lirası) aşmayan ihtiyaçları doğrudan temin yoluyla karşılanabilecektir.
Bu maddeye göre, yapılacak alımlarda Kamu İhale Kanununun 22. maddesinin son fıkrası gereği ihale komisyonu kurulmadan, Yasanın 10 uncu maddesinde sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmadan, il seçim kurulu başkanlarınca görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçların doğrudan temin edilmesi imkanı sağlanmıştır.
BİRLEŞİK OY PUSULALARININ PAZARLIK USULÜ İLE BASTIRILMASI:
Yaklaşık maliyeti yukarıdaki bölümde belirlenen üst sınırları aşan ve KDV hariç 110.257 –TL.’ye (Yüzonbin ikiyüzelliyedi Türk Lirası) kadar olan oy pusulalarının basımı ihalesi aynı Kanunun 21. maddesinin (f) bendinde açıklandığı şekilde pazarlık usulü ile,
Oy pusulalarının bastırılmasının, siyasi partiler ve bağımsız adaylara ait listenin kesin olarak ilan işlemi tamamlandıktan sonra mümkün olduğu, oy pusulalarının miktarı, sayısı ve siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde seçime katılacağı önceden bilinemediği, hangi siyasi partilerin hangi seçim çevresinde seçime katılacağı, yasa gereği bazı seçim türlerine ait oy pusulalarında adayların isimlerine yer verileceği ve bundan dolayı belediye başkan aday isimleri kesinlik kazanamayacağı, bağımsız adayların sayısı ve isimleri önceden öngörülemediği, yine  siyasi partiler ile bağımsız adayların adaylık durumları (seçilme yeterliği, istifa, ölüm gibi) ile  seçime katılıp katılmamaları belli olamayacağı, ayrıca oy pusulalarının bastırılması, dağıtılması işlemi dahi kendi başına bir sürece tabi bulunduğu, bütün bu sayılan işlemlerin birbirinin devamı niteliğinde olduğu göz önünde bulundurularak, belirtilen iş ve işlemler önceden öngörülemediğinden ve ihalenin ivedi olarak yapılması zorunlu bulunduğundan, yaklaşık maliyeti yukarıdaki bölümde belirtilen üst sınırları aşan oy pusulalarının basım ihalesinin aynı Kanunun 21. maddesinin (b) bendine göre,
Yaptırılması mümkün bulunmaktadır.
Kamu İhale Kanununun 21. maddesinin (f) ve (b) bentlerine göre yapılacak ihalelerde, ihale komisyonu aynı Kanunun 6. maddesi hükümleri çerçevesinde oluşturulacaktır.
İHALE SÜRECİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
İl Seçim Kurullarımızın ihaleleri, yasada öngörülen sıra dahilinde ve yasal prosedüre uygun yürütmeleri, şikayet, inceleme veya ihalelerin iptal edilmesi gibi durumlarla karşılaşmamaları için Defterdarlık Muhasebe Müdürlükleri ile temasa geçerek yardım almaları ve bu kuruluşlarla koordineli çalışmalarında yarar görülmektedir.
İhale ile ilgili her türlü bilgi, belge ve formlar hakkında Kamu İhale Kurumunun internetteki (www.kik.gov.tr.) Web sahifesinden, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün Web sahifesinden, Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Web sahifesinden bilgi alınması ve gerekli dokümanların temini mümkün bulunmaktadır.
Oy pusulası basımı için yapılacak bütün ihalelerde, İhale Yetkilisi ve Harcama Yetkilisi 5018 sayılı Kanunun 31. maddesi ve Maliye Bakanlığının Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliği’nin (Seri No: 2) 1. maddesinin (a) fıkrası uyarınca İl Seçim Kurulu Başkanıdır.
Yapılan ihaleler, Kamu İhale Kanununun 46. maddesi hükümleri çerçevesinde sözleşmeye bağlanır.
Birleşik Oy Pusulalarının Basımı:
Madde 10- İl seçim kurulları, birleşik oy pusulalarının basımını, yukarıdaki maddelerde açıklanan esaslara ve bu genelgeye ekli örneklere göre, seçim takviminde öngörülen   
01 Mart 2009 tarihinden itibaren başlatacaklardır.
Birleşik oy pusulalarının basımında, Yüksek Seçim Kurulunca il seçim kurullarına önceden gönderilmiş bulunan filigranlı kağıtlar kullanılacaktır. Oy pusulası basımında, Başkanlığımızca gönderilen siyasi partilerin amblem filmleri kullanılacak ve bu konuda herhangi bir yanılgıya düşülmemesine özellikle dikkat edilecektir.
Birleşik Oy Pusulalarının Paketlenmesi ve Dağıtımı:
Madde 11- Basımı tamamlanan birleşik oy pusulaları, her sandık seçmen sayısının %15’i kadar fazla adette paketler haline getirilip ve paketlenip üzeri il seçim kurulu tarafından numaralanıp mühürlenecektir.
Paketleme işlemi, her seçim çevresindeki her seçim türü için yukarıda 7 nci maddede gösterilen %15 eklenme suretiyle yapılacak hesaplama sonucu her sandık için bulunan miktarlara uygun olarak yapılmalıdır. Birleşik oy pusulalarının; sandıklara göre sayımında, noksan veya fazla sayılmamasına, lekelenmemesine veya tahrip olmamasına, karıştırılmamasına .... özellikle dikkat edilecektir. Bu husus titizlikle denetlenmeli ve disipline edilmelidir. Herhangi bir seçim çevresinin, herhangi bir seçim türüne ilişkin paketleme işlemi bitirilmeden, diğerine başlanmamalıdır.
Paketleme işlemi, matbaanın bu işe elverişli olmaması halinde, il seçim kurullarınca saptanacak uygun bir yerde ve adı geçen kurulların gözetim ve denetimi altında yaptırılacaktır. Nakil sırasında basılı birleşik oy pusulalarının tahrip olmamasına, kirlenmemesine ve karıştırılmamasına, ıslanmamasına özen gösterilecektir. Bir seçim çevresinde bir seçim türüne ilişkin birleşik oy pusulalarının basımının tamamlanmasından sonra paketleme işleminin de yapılmasında yarar vardır.
Bu şekilde paketlenip mühürlenmek suretiyle hazırlanan birleşik oy pusulalarının ait olduğu ilçe seçim kurullarına gönderilmesi veya ilçelerden istenecek görevlilere il merkezinde teslimi, yörenin özellikleri ve ilçelerin konumlarına göre, il seçim kurullarınca saptanır.
İl seçim kurulları, bu işlerde çalışacak görevlilerin seçiminde bu hususları göz önünde bulundurmalı ve görevlendireceği kimseleri bu işi hatasız yapabilecekler arasından seçmelidir. 
Denetim ve Güvenlik Önlemleri: 
Madde 12-  Birleşik oy pusulası basılacak filigranlı oy kağıtlarının ve filmlerin matbaaya tesliminden başlayarak, basım, paketleme ve dağıtım süresince bütün işlemler il seçim kurullarının devamlı denetim ve gözetimi altında gerçekleştirilecektir. 
İl seçim kurulları bu denetimi görevlendirecekleri bir naip üye aracılığı ile de yapabilirler. 
İl seçim kurulu başkanları, mülki amirlerle temasa geçip; basım, paketleme, dağıtım ve nakil süreci içerisinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlayacaklardır. 
Madde 13- Bu genelge Yüksek Seçim Kurulu’nun 07 Şubat 2009 tarih ve 75 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy