Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 49, 62, 64) (3984 S. K. m. 32)
Karar No: 571 
Kurulumuz Başkanlığına Konya İl Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 12.03.2004 günlü, 2004/64 sayılı yazıda; 27 Mart 2004 tarihinde yapılacağı bildirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’ın katılacağı “ANADOLUM SES VER” açık hava toplantısı ile ilgili Düzenleme Komitesi adına Prof. Dr. Ahmet PEKER tarafından talepte bulunulduğundan, bilgi ve gereği istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 64. maddesinde ve bu kanun hükmüne bağlı olarak Resmi Gazetenin 04 Ocak 2004 gün ve 25336 sayılı nüshasında yayımlanan Kurulumuzun 03.01.2004 günlü, 17 sayılı kararında; seçim propagandasının başlangıcı olan 18 Mart 2004 tarihinden itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, aynı Kanunun 62. maddesinde sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanuna tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, törenler tertiplemek, nutuklar söylemek, demeçler vermek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunmanın yasak olduğu belirtilmiştir.
Olayımızda ise, Kıbrıs konusunda Annan Planı çerçevesinde yapılan görüşmelerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin çalışmalarına moral destek vermesi amacıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Rauf DENKTAŞ’ın onur konuğu olduğu ve konuşmacı olarak yer alacağı “ANADOLUM SES VERİYOR” isimli Konya Anıt Meydanında saat 14:00’te açık hava toplantısı ve yerel kanalların katılarak Bera Hotel’de aynı gün saat 21:00’de yapılacak canlı yayında bulunulacağı anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda, yapılacak etkinliklerin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun ilgili maddeleri kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
3984 sayılı Kanunun 32. maddesinin değişik üçüncü fıkrasında; “Seçimlerde oy verme gününden önceki yirmidört saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulmasına izin verilmez. Bu yasaklara uymayanlar yayın ilkelerini ihlal etmiş sayılırlar.” hükmü; 298 sayılı Kanunun değişik 49. maddesinin ikinci fıkrasında ise “Propaganda, oy verme gününden önceki onuncu günün sabahında başlar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00’inde sona erer.” hükmü yer almaktadır.
Kanunun iki madde hükmü birlikte değerlendirildiğinde, 27.03.2004 günü saat 18:00’e kadar Açı Hava Toplantısının ve televizyonlarda yayının yapılacağı ortaya çıkmaktadır.
Bu nedenle, 27 Mart 2004 tarihinde yapılacağı bildirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’ın katılacağı “ANADOLUM SES VER” isimli açık hava toplantısı ve canlı yayının aynı gün saat 18:00’den sonra yapılamayacağına karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle;
1 - 27 Mart 2004 tarihinde yapılacağı bildirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’ın katılacağı “ANADOLUM SES VER” isimli açık hava toplantısı ve canlı yayının aynı gün saat 18:00’den sonra yapılamayacağına,
2 - Karar örneğinin bilgi ve gereği için Konya İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
13.03.2004 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Kıbrıs konusunda Annan Planı çerçevesinde yapılan görüşmelerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin çalışmalarına moral destek vermesi amacıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Rauf DENKTAŞ’ın onur konuğu olduğu ve konuşmacı olarak yer alacağı “ANADOLUM SES VERİYOR” isimli Konya Anıt Meydanında saat 14:00’te açık hava toplantısı ve yerel kanalların katılarak Bera Hotel’de aynı gün saat 21:00’de yapılacak canlı yayının 27.03.2004 günü saat 18:00’e kadar yapılmasına çoğunluk tarafından karar verilmiş ise de, 3984 sayılı Kanunun değişik 32. maddesinin üçüncü fıkrasının ilk cümlesinde “Seçimlerde oy verme gününden önceki yirmidört saat içinde her türlü haber yoluyla..... veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunmasına izin verilemez.” hükmü yer almaktadır.
Kaldı ki, geçtiğimiz günlerde Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen ve içeriği aynı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konulu toplantıya siyasi bir boyut kazandırma çabalarının ve toplantıyı bu platforma oturtma gayretlerinin ağırlıkla hissedildiği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, mahalli seçimlerden bir gün önce yapılacak ve konusu “ANADOLUM SES VERİYOR” isimli toplantının da bu boyutlara taşınacağından şüphe etmemek gerekir.
Şu hale göre bu toplantının “...Vatandaşın oyunu etkileyecek...” nitelik, kapsam ve içerikte bulunduğundan kuşku duymamak gerekir.
Ayrıca anılan kanun maddesinde yer bulan “...oy verme gününden önceki yirmidört saat içinde her türlü haber yoluyla...”deyimiyle son 24 saat içerisinde bu tür yayınların yapılamayacağını düzenlenmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle toplantının ve televizyon yayının yapılamayacağı düşüncesiyle, Sayın çoğunluk görüşüne katılmıyorum.
KARŞI OY
Konya İl Seçim Kurulu Başkanlığına verilen dilekçe ile yapılması için izin istenilen açık hava toplantısı ve stüdyoda gerçekleştirilecek yayının amacı, dilekçede de belirtildiği gibi, ulusal nitelikli bir konuda Hükümetin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti heyetlerinin çalışmalarına destek sağlamaktan ibarettir.
Dilekçede ayrıca düzenleme komitesinde hiçbir siyasi parti ve kurum temsilcisinin yer almadığı ifade edilmiş olup, toplantı ve yayının siyasi bir yönü bulunmadığından, olayın seçim yasakları ile ilgisi yoktur.
Bu nedenle, planlanan programın aynen uygulanmasında yasaya aykırılık bulunmadığı görüşü ile, saat 18:00’den sonrası için kısıtlama getiren karara katılmıyoruz. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy