Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2820 S. K. m. 19, 20, 21)
Karar No: 503 
Çankırı Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 01.12.2005 günlü, 2005/195 sayılı yazıda; Büyük Birlik Partisi Çankırı İl Başkanlığının 25.11.2005 tarih ve 21 sayılı yazısı ile il kongresinin 11 Aralık 2005 tarihinde, çoğunluk sağlanamadığı takdirde 12 Aralık 2005 tarihinde yapılması için müracaatta bulunulduğu, Büyük Birlik Partisinin olağan kongresinin 23.12.2001 tarihinde, merkez ilçe olağanüstü kongresinin ise 19.05.2002 tarihinde yapıldığının tespit edildiği, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 19. ve 20. maddeleri ile Yüksek Seçim Kurulunun 29.03.1997 günlü, 70/23 sayılı kararında siyasi partinin olağan il kongresinin yapılma başvurusunun ilçe kongrelerinin yapılmadığı gerekçesi ile reddine, yine 26.04.1997 günlü, 91/27 sayılı kararında da üye sayısı 600’ü geçmeyen illerde il çevresinde kayıtlı üyelerin hepsinin kongre delegesi sayılacağına dair parti tüzüğü hükümlerine göre il kongresinin yapılabilmesi için ilçe kongresinin yapılması şart değildir hükmü karşısında, Büyük Birlik Partisi Çankırı İl Kongresinin 63 kişilik listesinin bulunduğu ve anılan parti tüzüğünün 28. ve 36. maddeleri göz önünde bulundurularak, Büyük Birlik Partisi Çankırı İl Kongresinin 11 Aralık 2005 günü saat 12:00’de yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinin üçüncü fıkrasında; “Seçim kurulu başkanı, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacakları belirleyen liste ile yukarıdaki fıkrada belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar kongrenin toplantı tarihinden yedi gün önce siyasi partinin ilgili teşkilatının bulunduğu binada asılmak suretiyle ilan edilir. İlan süresi üç gündür.”
Aynı Yasanın 19/2. maddesi gereğince il kongresi sayısı 600’den fazla olmamak üzere parti tüzüğüne göre İLÇE KONGRELERİNCE SEÇİLEN delegelerden oluşur.
Büyük Birlik Partisi Tüzüğünün 28. maddesinde de; “İl Kurultayı tabii ve seçilmiş delegelerden oluşur. İlin partili Milletvekilleri, İl Başkanı, İl Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri, İl Disiplin Kurulu Başkan ve Üyeleri, partili Büyükşehir belediye Başkanları, İl Kurultayı’nın tabii delegeleridir. Geçici İl Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’yle il’e bağlı yan kuruluşlar mensuplarından ayrıca delege sıfatı taşımayanların oy hakkı yoktur.
İl Kurultayı’nın Seçilmiş Üyeleri;
İl Kurultayı’nın seçilmiş delegeleri 600’den fazla olamaz. Buna göre partinin son genel seçimde ilde aldığı oy sayısının 600’e bölünmesi ile bulunacak katsayının ile bağlı ilçelerde partinin aldığı oya bölünerek her ilçenin iki’den az olmayacak şekilde İl Kurultayı’na göndereceği delege sayısı belirlenir.
İl Teşkilatı’nın yeni kurulmuş olması veya seçime katılmamış olması halinde yukarıdaki fıkraya göre belirlenen katsayının o ile bağlı ilçelerin kayıtlı üye sayılarına bölünerek İl Kurultayı delege sayısı belirlenir. Bu halde de yine her ilçenin en az iki delege göndermesi esas alınarak tespit yapılır.” Hükümleri yer almaktadır.
Birbirini doğrulayan anılan yasa ve tüzük hükümlerine göre il kongresinin tabi üyeleri dışındaki üyelerinin ilçe kongrelerince seçilmiş kimselerden oluşması zarureti vardır.
İlçe seçim kurulu başkanının siyasi parti kongresinin yapılamayacağına karar vermesi mümkün değilse de; kendisine verilen listeyi incelemek varsa, noksanlıkları tamamlattırmak görev ve yetkisi nedeni ile yasa ve tüzüğe aykırı düzenlenmiş delege listesini onaylamayabileceğinin kabulü gerekir.
Bu nedenle, tereddüt edilen hususlarda İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca yukarıda belirtilen Kanun ve Tüzük hükümleri çerçevesinde değerlendirme yapılarak sonuca varılması gerektiği yönünde görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Tereddüt edilen hususlarda İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 19/2. ve 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve Büyük Birlik Partisi Tüzüğünün 28. maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirme yapılarak sonuca varılması gerektiği yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Çankırı Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
03.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy