Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33, Ek m. 1) 
Karar No: 335 
Kalecik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 10.06.2002 günlü, 2002/42 sayılı yazısında; 02.06.2002 Pazar günü yapılan muhtarlık ara seçiminde oy kullanmayan seçmenlere para cezasının uygulanıp uygulanmayacağı, para cezası uygulanacaksa miktarının ne olacağı hakkında bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunun değişik Ek 1. maddesinde, seçmen kütüğüne kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde, mahalli idareler genel ve ara seçimlerine mazereti olmaksızın katılmayanların ilçe seçim kurulu başkanı tarafından İkiyüzbin lira para cezasıyla cezalandırılacakları ve buna ilişkin kararın kesin olduğu belirtilmiştir.
Yüksek Seçim Kuruluna daha önce intikal eden sorular üzerine yapılan açıklamalarda, “mahalli idareler genel ve ara seçimleri” deyimine 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin 4 ve 5 inci fıkralarında sözü edilen seçimlerin de dahil olduğu belirtilmiş bulunmaktadır. Açıklamaya konu olan husus, anılan 33 üncü maddeye göre yapılan seçimin ara seçimi niteliğinde olduğuna ilişkindir. Maddede öngörülen ceza mahalli idareler seçimleriyle ilgili olduğuna göre “mahalli idareler” deyiminin kapsamı önem kazanmakta olup, mevcut mevzuatımıza ve uygulamaya göre il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği ile köy muhtarlık ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimlerinin “mahalli idareler” seçimlerine ait olduğu ve bu deyim kapsamında bulunduğu kabul edilmekte ise de, mahalle muhtar ve ihtiyar heyetinin bir mahalli idare organı olup olmadığı ve bu suretle bu seçimlere katılmayanlar hakkında da anılan ek maddenin uygulanıp uygulanmayacağı, bu konuda yapılacak yoruma göre belirlenecektir.
Ceza tayin eden bir yasa maddesinin yorumu ise ancak o maddeyi uygulayacak mercie ait bir görev olduğu açıktır. Ek madde seçimler nedeniyle vazedilmiş olmakla beraber seçime ait bir hüküm içermemektedir. Kaldı ki, yasa koyucu bu maddeye göre verilen kararların kesin olduğunu belirtmek suretiyle de bu madde uygulamasının seçimlerin sistematiği içinde yer almadığını açıklamış bulunmaktadır. O halde, bu konuda mütalaa vermek ve ceza uygulamasının ne suretle yapılacağını belirlemek Yüksek Seçim Kurulu görevleri arasında değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - 2972 sayılı Kanunun değişik Ek 1. maddesindeki para cezasının ara seçimlerde de uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulunca görüş bildirilemeyeceğine,
2 - Karar örneğinin Kalecik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
20.06.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy