Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2820 S. K. m. 6, 14, 19, 20, 46, 114)
Karar No: 59 
Gazipaşa İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14.02.2006 tarihli, 2006/31 sayılı yazıda; 11.02.2006 tarihinde yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi Gazipaşa İlçe Kongresi sürecinde bir kısım delegelerin başka partilerde üye olduğu hususunda askı süresi içerisinde yapılan itirazın Başkanlıklarının 04.02.2006 tarih ve 2006/6 sayılı kararı ile reddedildiği, aynı yönde seçim günü, seçimden önce yapılan konuya itirazda bulunulduğu ve Başkanlıklarının 11.02.2006 günlü, 2006/9 sayılı kararı ile Başkanlıklarınca bir karar verilmesine yer olmadığına karar verildiği, 11.02.2006 tarihinde yapılan ilçe kongresine 13.02.2006 tarihinde bir kısım delegelerin başka partide kayıtlı olduğu ve bir kısım delegelerinde partinin başka ilçe teşkilatlarında kayıtlı bulunduğundan seçimin iptali yönünde yapılan itirazın da Başkanlıklarının 13.02.2006 tarih ve 10 sayılı kararı ile itiraz hususunda somut delil ve gerekçe gösterilmediği ve seçime katılan 2 aday arasındaki oy farkı nedeniyle başka partilerde kayıtlı veya ilgili partinin başka teşkilatında kayıtlı üyelerin oy kullandığı, oyların sonuca etkili olmayacağı gerekçesiyle itirazın reddedildiği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 08.02.2006 tarih ve SP-2006/89 sayılı yazıları ekinde Başkanlıklarına gönderilen ve daha önce delegeliklerine itiraz edilen kişilere ait sicil sorgulama raporunun incelenmesinde; kongre yönetim kurulu asıl üyeliği ile il delegesi asıl üyeliğine seçilen Musa KILINÇ’ın Adalet ve Kalkınma Partisi ile Doğru Yol Partisi Gazipaşa İlçe teşkilatlarında üyeliğinin bulunduğu, Mustafa DEMİRAL’ın ise Adalet ve Kalkınma Partisi Gündoğmuş İlçe teşkilatı üyesi olduğu, yönetim kurulu asıl üyesi seçilen Cihan UĞUR’un ise Adalet ve Kalkınma Partisi Gündoğmuş İlçe teşkilatı üyesi olduğu, yine yönetim kurulu üyeleri İsa ERDOĞAN ile il delegeleri yedek üyesi Durmuş ŞAHİN’in Adalet ve Kalkınma Partisi Gündoğmuş İlçe teşkilatı üyesi olduklarının liste ve seçim tutanakları üzerinde yapılan incelemeden anlaşıldığı, bu nedenle 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 19., 20. ve ilgili parti tüzüğünün 14. ve 46. maddelerine göre ancak üye partililerin organlarda görev alabileceği, aynı Kanunun 6. maddesine göre de, birden fazla siyasi partinin üyesi olan kimsenin bu sıfatının bu siyasi partilerin hepsinde birden sona ermiş sayılacağı, bir partinin birden fazla teşkilat birimine kaydolunamayacağı ve aksi halde son kayıt tarihinden önce yapılmış üyelik kayıtlarının geçersiz olduğu dikkate alındığında, adı geçen üyelerin üyelik durumlarının listelerin kesinleştirilmesi sırasında Başkanlıklarınca re’sen ele alınarak seçilmemiş sayılmaları yönünde bir karar verilip verilemeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. maddesinin ikinci fıkrasında; “Kimse, aynı zamanda birden fazla siyasi partinin üyesi olamaz, aksi halde üyelik sıfatı bu siyasi partilerin hepsinde birden sona ermiş sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Buna paralel olarak da; Adalet ve Kalkınma Partisi Kongre Yönetmeliğinin 54. maddesinin 3. fıkrasından da; Kesinleşen listeler üzerinde hiçbir değişiklik yapılamayacağı, şu kadar ki; aynı zamanda birden fazla partiye veya partinin birden fazla teşkilat birimine üye olduğu tespit edilenlerin delegeliklerinin iptal edileceği öngörülmüştür.
Gazipaşa İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 13.02.2006 günlü, 2006/10 sayılı kararında da; itiraza konu Ak Parti Gazipaşa ilçe kongresine ilişkin sandık kurulu tutanaklarının incelenmesinde, listede yazılı üye sayısının 421, kullanılan geçerli oyun 411 olduğu, ilçe başkan adayı Fazıl YÜKSEL’in geçerli oyların 276’sını, ilçe başkan adayı Abdullah UYGUN’un ise geçerli oyların 135’ini aldığı, iki aday arasında oy farkının 141 adet olduğu, muterizin dilekçesine delil olarak eklediği delege listesinde işaretleyerek oylarına itiraz ettiği delege sayısının ise 40 olduğu, başkanlıklarınca tespit edilen 28 delege ile muterizin ileri sürdüğü kanıtlar bir an için yeterli varsayılarak dilekçesi ekinde işaretlediği 31 delege ve adında farklılık olan 1 delegenin oylarının geçersizliği kabul edilse dahi, bu 60 oyun iki aday arasındaki rakamı kapatamayacağı, dolayısıyla bu hususun seçimin neticesine etkili olmadığından muterizin itirazının incelenmesine olanak bulunmadığına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda belirtilen 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. maddesi ve anılan parti Kongre Yönetmeliğinin 54. maddesinin 3. fıkrası gereği, kongre yönetim kurulu asıl üyeliği ile il delegesi asıl üyeliğine seçilen Musa KILINÇ’ın iki ayrı siyasi parti teşkilatında üyelik kaydı bulunduğu ve bununda tam kanunsuzluk içermesi nedeniyle, adı geçenin üyelik kayıtlarının iptali gerektiği ve diğer kişiler hakkında da yine 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. ve 114. maddeleri çerçevesinde değerlendirme yapılması yönünde görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle;
1- 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. maddesi ve anılan parti Kongre Yönetmeliğinin 54. maddesinin 3. fıkrası gereği, kongre yönetim kurulu asıl üyeliği ile il delegesi asıl üyeliğine seçilen Musa KILINÇ’ın iki ayrı siyasi parti teşkilatında üyelik kaydı bulunduğu ve bununda tam kanunsuzluk içermesi nedeniyle, adı geçenin üyelik kayıtlarının iptali gerektiği ve diğer kişiler hakkında da yine 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 6. ve 114. maddeleri çerçevesinde değerlendirme yapılması yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Gazipaşa İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
18.02.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy