Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 10, 14, 15, 18, 19) (2820 S. K. m. 41)
Karar No: 23 
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 05.01.2000 havale günlü yazısında; 1998 yılı Ocak ayında kurulan il ve ilçe seçim kurullarının iki yıllık görev süreleri 2000 yılı Ocak ayında dolacağından, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki 298 sayılı Kanunun 15 ve 18 inci maddeleri uyarınca bu kurulların Ocak/2000 ayının son haftası içinde iki yıl süre için yeniden kurulması gerektiği belirtildikten sonra, yeni kurulan il ve ilçelerde göz önünde bulundurularak kuruluşla ilgili esas ve ilkelerin saptanması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
I - 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 15 ve 18 inci maddelerinde, il ve ilçe seçim kurullarının iki yılda bir Ocak ayının son haftasında kurulması öngörülmüştür.
Kanunun bu hükümlerine göre Kurulumuzun 17.01.1998 gün ve 4 sayılı kararı ile 1998 yılının Ocak ayında (yeni kurulan ilçelerde ise daha sonra) kurulmuş tüm il ve ilçe seçim kurullarının görev süreleri 2000 yılı Ocak ayının son haftasında sona ereceğinden, bu kurulların, 23 Ocak 2000 gününden itibaren bir hafta içinde ve iki yıllık süre için yeniden kurulmaları gerekmektedir.
Bu kuruluşta 18 Nisan 1999 genel seçimleri için özel kuruluş hükümleri getiren 4381 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi uygulanmayacak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 19. maddesi hükümlerine göre ilçe seçim kurulu üyeleri belirlenecektir.
Ayrıca 09 Aralık 1999 gün ve 23901 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 584 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Düzce merkezli Düzce adıyla bir il kurulduğundan bu ilimizde de il seçim ve merkez ilçe seçim kurulları oluşturulacaktır.
Düzce İli Kaynaşlı İlçesi ile Kocaeli İli Derince İlçesi de aynı Kanun Hükmünde Kararname ile oluşturulmuş olup, bu ilçelerimizde henüz adli teşkilat bulunmadığından bu ilçelerin seçim işleri bütünüyle eskiden bağlı oldukları seçim kurullarınca yürütülecek, ancak adli teşkilat kurulduktan sonra görevli kurula devir yapılacaktır.
İl ve ilçe seçim kurullarının kuruluş biçimleri 298 sayılı Kanunun 15, 18 ve 19 uncu maddelerinde gösterilmiştir. O nedenle, bu kurullar oluşturulurken Kanunun sözü edilen maddelerine uyulması zorunluluğu ortadadır.
II - İl ve İlçe Seçim Kurullarında Görev Alacak Hakimler:
Büyükşehir statüsüne bağlı il merkezleri ile diğer il merkezlerinde adli teşkilatlanmadaki farklılıklar il ve merkez ilçe seçim kurullarının oluşumunu da etkilediğinden, konunun iki bölümde incelenerek kurulların ona göre belirlenmesi gereklidir.
A) Büyükşehir Statüsüne Tabi Olmayan İl Merkezlerinde:
298 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre, il seçim kurulu il merkezinde görev yapan (geçici yetkililer hariç) en yüksek dereceli üç hakimden kurulur. Bunlardan derecesi en yüksek olanı kurulun başkanıdır. Kurulun, hakimlerden iki de yedek üyesi vardır.
Kurul başkanı ile asıl ve yedek üyeler belirlenirken, maaş derecesinde eşitlik halinde meslek kıdemi, kıdemde de eşitlik halinde yaş dikkate alınır.
Aynı Kanunun 18/3. maddesinde ise, il merkezlerinde kurulacak merkez ilçe seçim kurullarına, il seçim kuruluna başkanlık edecek hakimden sonra gelen en yüksek dereceli hakimin, kıdem ve yaş esasına göre başkanlık edeceği belirtilmiştir.
Kanunun bu iki hükmü birlikte mütalaa edildiğinde, il seçim kurulu başkanından sonra gelen en yüksek dereceli hakimin merkez ilçe seçim kurulu başkanı olacağı sonucuna ulaşılmaktadır.
İl merkezinde 298 sayılı Kanunun 10/3 maddesi gereğince birden fazla ilçe seçim kurulu kurulması durumunda, il seçim kurulu başkanından sonra gelen yüksek dereceli hakimler derece, kıdem ve yaş esasına göre ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütürler. Örneğin bir ilde üç merkez ilçe seçim kurulu oluşturulması gerekiyorsa, il seçim kurulu başkanından sonra gelen en yüksek dereceli hakim birinci merkez ilçe seçim kuruluna, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim ikinci merkez ilçe seçim kuruluna, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim de üçüncü merkez ilçe seçim kuruluna başkanlık edecektir.
Merkez ilçe seçim kurulları başkanları bu şekilde belirlendikten sonra derece, kıdem ve yaş sıralamasına göre bu hakimlerden sonra gelen hakimlerden, sıra itibariyle ilk ikisi il seçim kurulu asıl üyeliği, sonra gelen ikisi de il seçim kurulu yedek üyeliğini yürütecektir.
B) Büyükşehir Statüsüne Tabi İl Merkezlerinde:
İl seçim kurulu başkanlığını yürütecek hakim, yukarıda (A) bendindeki esaslara göre belirlenir. Yani İl merkezinde ve o ilin adı ile anılan adli kuruluş da görevli (geçici yetkililer hariç) hakimlerden derecesi en yüksek olan (derecede eşitlik halinde en kıdemli, kıdemde de eşitlik halinde en yaşlı) hakim il seçim kurulu başkanlığı görevini yürütür.
a) İl merkezindeki ilçelerin hiç birinde bağımsız, başka bir anlatımla o ilçenin adı ile anılan adli kuruluş yok ise, bu durumda ilçeler alfabetik sıralamaya tabi tutularak alt alta yazılmak suretiyle bir liste düzenlenir. Her ilçenin karşısına o ilçedeki mevcut ilçe seçim kurullarının numarası yazılarak, il merkezinde bulunan merkez ilçe seçim kurullarının sayısı saptanır.
Bununla birlikte il seçim kurulu başkanı hakimden sonra gelen hakimlerden derece, kıdem ve yaş esasına göre toplam ilçe seçim kurulu sayısı kadar isim belirlenir ve derecelerine göre sıralanır.
Bu listede yer alan hakimler, listedeki sıralarına göre alfabetik olarak sıralanmış ilçelerin seçim kurulu başkanlıklarını üstlenirler.
Bu ilkeyi, büyükşehir statüsüne tabi Konya il merkezine göre somutlaştırmak yararlı olacaktır.
Konya il merkezinde, Karatay ilçesinde (1), Meram ilçesinde (2) ve Selçuklu ilçesinde (2) olmak üzere toplam (5) adet ilçe seçim kurulu bulunmaktadır.
Konya merkez adliyesinde görev yapan hakimlerden, il seçim kurulu başkanı olan hakimden sonra gelen en yüksek dereceli hakim Karatay İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim Meram Birinci İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim Meram İkinci İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim Selçuklu Birinci İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim Selçuklu İkinci İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevini yürütecektir.
b) İl merkezindeki ilçelerin bir ya da bir kaçında bağımsız adli kuruluş bulunduğu takdirde bu ilçelerdeki ilçe seçim kurulu başkanlıkları, o ilçenin hakimleri arasından bağımsız adli teşkilatı bulunmayan ilçelerdeki ilçe seçim kurulu başkanları ise yukarda (a) bendindeki esaslara göre belirlenecektir.
Örneğin İstanbul'da bağımsız adli teşkilatı bulunan Bakırköy ilçesinde ilçe seçim kurulu başkanları bu ilçede görevli hakimler, bağımsız adli teşkilatı bulunmayan Eminönü ve Beşiktaş ilçeleri seçim kurulu başkanları da İstanbul Adliyesinde görevli hakimler arasından yukarıdaki esaslara göre saptanacaktır.
Ancak, bağımsız adli teşkilatı bulunmayan ilçedeki adli işler, bir başka ilçedeki adli teşkilat tarafından yürütülüyor ise, bu ilçedeki seçim işleri adli yönden bağlı bulundukları ilçe hakimleri tarafından yürütülecektir.
Örneğin, adli teşkilatı bulunmayan Bahçelievler ilçesinde adli işler Bakırköy ilçesi adli teşkilatı tarafından yürütüldüğünden, Bahçelievler ilçesindeki seçim işleri Bakırköy ilçesindeki hakimler tarafından yerine getirilecektir.
c) 504 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İzmit, Mersin ve Samsun olmak üzere toplam yedi il'de büyükşehir belediyesi kurulmuş, ancak bu belediye sınırları içinde ayrıca ilçeler oluşturulmaksızın alt kademe belediyeleri kurulması öngörülmüştür. 504 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca çıkartılan ve 28.12.1993 gün ve 21802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21.12.1993 gün ve 1993/5130 sayılı Bakanlar Kurulu kararında, bu yedi büyükşehir belediyesinin alt kademe belediyelerinin adları ile bu belediyelere bağlı olan mahalleler gösterilmiştir.
İlçesi bulunmayan bu büyükşehir belediyelerinde, alt kademe belediyelerine ait seçim işlerinin, bu illerdeki merkez ilçe seçim kurulları tarafından yürütüleceği tabiidir.
Bu büyükşehir belediyelerindeki alt kademe belediyelerine ait seçim işlerinin ilçe seçim kurullarına eşit şekilde dağıtılması gerekecektir.
Ancak bir alt kademe belediyesine ait seçim işlerinin, birden çok ilçe seçim kuruluna bırakılması mümkün değildir.
Örneğin: Eskişehir ilinde, iki adet alt kademe belediyesi ve üç adet de merkez ilçe seçim kurulu bulunmaktadır. Bu durumda il merkezine bağlı köyler ile alt kademe belediyelerinin durumu nazara alınmak suretiyle ilçe seçim kurullarının görev alanları belirlenecek ve bir alt kademe belediyesinin bütünlüğü bozulmayacak ve seçim işleri birden çok ilçe seçim kuruluna bırakılmayacaktır.
d) İl seçim kurulu üyelerinin belirlenmesine gelince, İstanbul Adliyesinde il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarını yürütecek olanlardan sonra gelen en yüksek dereceli hakimlerden sırasıyla ikisi il seçim kurulu asıl üyeliği, sonra gelen ikisi de il seçim kurulu yedek üyeliğini yürütecektir.
III - İlçe Seçim Kurulu Başkanının Belirlenmesi:
298 sayılı Kanunun 18 inci maddesine göre ilçedeki en yüksek dereceli hakim kurulun başkanıdır. İlçede, aynı derecede birden fazla hakim bulunduğu takdirde bunlardan en kıdemlisi, kıdemde de eşitlik halinde en yaşlısı ilçe seçim kurulu başkanı olur.
Anılan Kanunun 10/3. maddesi hükmü uyarınca ilçede birden fazla ilçe seçim kurulu kurulması halinde ise, ilçedeki hakimler, birden fazla merkez ilçe seçim kurulu bulunan illerde olduğu gibi derece, kıdem ve yaş esasına göre ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütürler.
IV - İl ve İlçe Seçim Kurullarında Görev Alacak Hakimlerin Saptanmasına İlişkin Esaslar:
a) 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 15 ve 18 inci maddelerinde il ve ilçe seçim kurullarında görev alacak hakimlerin belirlenmesinde "en yüksek derece" esas alınmıştır.
Yüksek Seçim Kurulunun 29.08.1988 gün ve 258 sayılı kararında da vurgulandığı üzere "en yüksek dereceli hakim" deyimi, kazanılmış hak olan maaş, derece ve kademeyi ifade eder. Bu bakımdan, yüksek dereceli hakimin belirlenmesinde aylık derece ve kademesi ölçü olacaktır. Aylık derece ve kademesinde eşitlik halinde bu derece ve kademeyi önce almak, bunda eşitlik halinde mesleki kıdem, kıdemde de eşitlik durumunda yaş göz önünde tutulur. Mesleki kıdem ise 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 15 inci maddesine göre belirlenir.
Birinci sınıfa ayrılıp ayrılmamanın yüksek dereceli hakimin belirlenmesi yönünden etkisi yoktur.
b) 298 sayılı Kanunda 2234 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle bu kurulların sürekliliği ve iki yılda bir yenilenmesi esası getirilmiştir. Başka bir anlatımla Ocak ayının son haftasında ve derece yönünden hakimlerin kuruluş anındaki statüleri esas alınarak kurulmuş olan il ve ilçe seçim kurulları iki yıl süre ile görev yapacaklardır.
Bu nedenle il ve ilçe seçim kurulları oluştuktan sonra, kurullarda görev almış hakimlerde herhangi bir yer değişikliği yapmayan ancak terfi sebebiyle kıdem değişikliği oluşturan kararnameler sebebiyle ve yeni hakim atama kararnameleri ile o yere daha yüksek dereceli hakim atanmasından ötürü hakimler arasındaki derece ve kıdem durumunun değişmesi kurullarda da değişiklik yapılmasını gerektirmez.
Naklen atama, istifa ve emeklilik gibi nedenlerle il ve ilçe seçim kurullarında meydana gelen boşalmalarda ise, kurullarda görev almamış en yüksek dereceli hakim boşalmış görevi üstlenir. Kesin kural budur.
Bu temel kuralın tek istisnası il seçim kurulu başkanlığıdır. Çünkü, il seçim kurulu başkanlığının il merkezinde görevli hakimlerden derecesi en yüksek olanı tarafından yürütülmesi hem yasal yönden zorunludur, hem de hizmet gereğidir. O bakımdan herhangi bir nedenle il seçim kurulu başkanlığının sürekli olarak boşalması halinde, başka kurullarda görevli olup olmadığına bakılmaksızın il merkezindeki en yüksek dereceli hakim bu görevi yürütür.
Eğer bu hakim başka kurullardan gelmiş ise, onun ayrılmasıyla boşalmış olan yer yukarda belirtilen esas kural uyarınca kurullarda görev almamış hakimlerden en yüksek derecelisi tarafından doldurulur.
Konuya açıklık getiren örnekler aşağıdadır.
Örnek (1)
(A) ilinde, il seçim kurulu ile, il merkezinde mevcut (3) merkez ilçe seçim kurulu 27 Ocak 2000 tarihinde oluşturulmuş ve kuruluşları kesinleşmiştir. Sonradan çıkan ve bu kurullarda görevli hakimlerin yer almadığı bir atama kararnamesi ile o il merkezine, kurullarda görevli hakimlerden daha yüksek dereceli iki hakim atanmıştır.
Bu durum, kurulların bünyesinde herhangi bir değişikliği gerektirmeyecektir.
Örnek (2)
(B) İlinde, il ve merkez ilçe seçim kurulları kurulduktan bir süre sonra il seçim kurulu başkanı başka bir yere atanmıştır (ya da emekli olmuştur).
İl merkezinde, ondan sonra gelen en yüksek dereceli hakim (2) nolu merkez ilçe seçim kurulu başkanı olsun.
Bu halde (B) ili seçim kurulu başkanlığını aynı yer 2 nci merkez ilçe seçim kurulu başkanı üstlenecek, bu suretle boşalan 2 nci merkez ilçe seçim kurulu başkanlığını ise o anda kurullarda görev almamış en yüksek dereceli hakim yürütecektir.
Örnek (3)
(6) adet ilçe seçim kurulu bulunan (a) ilçesinde, 1 inci ilçe seçim kurulu başkanı naklen başka bir yere atandığından bu görev boşalmıştır.
Boşalan bu görevi, ilçenin başka kurullarda görev almamış en yüksek dereceli hakimi üstlenecektir.
Öte yandan, bir hakimin, belli bir yer hakimi sıfatını kazanabilmesi için o yere atanması yeterli olmayıp görev yerine gelerek işe başlamış olması mevzuatımız gereğidir. Bu nedenledir ki 2000 yılı Ocak ayının son haftası içinde yahut daha önce o il veya ilçeye atandığı halde henüz görevine başlamamış olan hakimlerin, kurullar yeniden oluşturulduktan sonra gelip göreve başlamaları kurullarda değişikliği gerektirmez.
c) İzinli, raporlu ya da geçici yetki ile başka yerde bulunan hakimlerin görevleri ile bağlılıkları devam ettiğinden, il ya da ilçe seçim kurulu başkanlığı yapacak veya il seçim kurulunda görev alacak hakimler, kurulların oluşumu sırasında belirtilen sebeplerle geçici olarak görevlerinden ayrı olsalar bile, kuruluşlara dahil edilecektir.
Geçici olarak görevi başında bulunamayacak bu hakim il seçim kurulu başkanı ise, il seçim kurulu başkanlığı görevi kurulun en yüksek dereceli üyesi, ilçe seçim kurulu başkanı ise ilçe seçim kurulu başkanlığı görevi, kurullarda görev almamış hakimlerin en yüksek derecelisi tarafından yürütülecektir.
Asıl görevli hakimlerin izin, rapor ya da geçici yetki sürelerinin bitmesiyle görevlerine dönmeleri durumunda, kurullarda geçici olarak görev almış olanlar yerlerini bu hakimlere bırakırlar.
d) Kurulların oluşumu sırasında o yerde geçici yetkili olarak görevli olan hakimin il ve ilçe seçim kurullarında görev almaması asıldır. Ancak ilçede yetkili hakimden başka hakim yoksa ya da il seçim kurulu yetkili hakim katılmadan oluşamıyorsa yetkili hakim bu geçici durum sona erinceye kadar ilçe seçim kurulu başkanlığını üstlenir veya il seçim kuruluna katılır.
V - İlçe Seçim Kurulu Üyelerinin Belirlenmesi:
298 sayılı Kanunun 19/1. maddesinde (İlçe seçim kurulunun dört asıl ve dört yedek üyesi siyasi partilerden alınır... İlçe seçim kurulu başkanı bu kurulun yeniden kurulması için 18 inci maddede öngörülen sürenin başında ilçede teşkilatı bulunan ve son Milletvekili Genel Seçiminde o ilçede en çok oy almış olan dört siyasi partiye birer asıl ve birer yedek üye adını iki gün içinde bildirmelerini tebliğ eder) hükmü yer almıştır. Bilindiği gibi, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan son Milletvekili Genel Seçimine katılan siyasi partiler Anavatan Partisi, Barış Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Değişen Türkiye Partisi, Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Türkiye Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emeğin Partisi, Fazilet Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Sosyalist İktidar Partisi ve Yeniden Doğuş Partisidir. Ancak, Barış Partisi 09.05.1999 tarihinde kapanmış bulunduğundan, üye istenilecek partiler arasında göz önüne alınmayacaktır. Şu halde, ilçede teşkilatı bulunması koşulu ile, bu siyasi partilerden o ilçede en çok oyu almış olan dört siyasi partiye, iki gün içinde birer asıl ve birer yedek üye adının bildirilmesi için ilçe seçim kurulu başkanı tarafından tebligat yapılacak ve böylece ilçe seçim kurulunun siyasi partili dört asıl ve dört yedek üyesi belirlenmiş olacaktır.
Süresi içinde ad bildiren siyasi parti sayısı dörtten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden ve o ilçede aldıkları oyların büyüklük sırasına göre aynı usulde tamamlanır.
Oylarda eşitlik halinde ad çekilir.
Yerel yönetim seçimleri olan il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği seçimlerinde alınan oylar ilçe seçim kurulu üyeliklerinin belirlenmesinde göz önüne alınmaz.
Bu hükümlerin uygulanmasına rağmen dört asıl ve dört yedek üyenin tümü belirlenemediği takdirde, 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin 4. bendi gereğince Yüksek Seçim Kurulunun 13.01.2000 gün ve 24 sayılı kararı ile ilan ettiği siyasi partilerden (Anavatan Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Değişen Türkiye Partisi, Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Türkiye Partisi, Demokratik Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emeğin Partisi, Fazilet Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Sosyalist İktidar Partisi, Yeniden Doğuş Partisi) o ilçede teşkilatı bulunanlar saptandıktan sonra ilgili partilere ad çekmenin yapılacağı gün ve saat tebliğ edilir ve bunlar arasında ad çekilir. Ad çekmedeki sıraya göre adı çıkan eksik üyelik sayısı kadar siyasi partinin, yukarıda belirtilen usulle bildireceği kimseler ilçe seçim kurulu üyesi olur. Kuşkusuz yukarıdaki fıkralarda yazılı usullerle kendilerinden ad istenmiş ve üye adı bildirmiş olan siyasi partiler bu ad çekmeye dahil edilmeyecektir. Çünkü ilçe seçim kurulun da bir siyasi partinin iki üye ile temsili mümkün değildir.
Konunun bir örnekle açıklanmasında yarar vardır.
Bir ilçede Yüksek Seçim Kurulunun yukarıda sözü edilen kararı ile ilan edilen ve ilçede kuruluşu bulunan A, B, C, D, E adlarında beş siyasi partiden sadece A ve B siyasi partileri 18 Nisan 1999 günü yapılan son Milletvekili Genel Seçimine katılmış ve bu iki siyasi parti yapılan tebligat üzerine ilçe seçim kuruluna katılacak birer asıl ve birer yedek üyenin adını bildirmişlerdir. Bu durumda, öncelikle kurulun eksik kalan diğer iki üyeliğinin hangi siyasi partilere ait olacağının saptanması gerekir. Bunun için de C, D, E adlı siyasi partilere tebligat yapılarak, saptanan gün ve saatte bu üç siyasi parti arasında ad çekme işlemi yapılır. Ad çekmede C ve E adlı siyasi partilerin adlarının çıktığını varsayalım. Bu durumda, bu iki siyasi partiye tebligat yapılıp ilçe seçim kurulu asıl ve yedek üyeliği için birer isim bildirmeleri istenerek kurulun eksik kalan iki üyeliği tamamlanır. Ad çekmede adı çıkmayan (D) adlı siyasi partiden isim istenmesi söz konusu değildir. Bu bentte gösterilen bütün usullerin uygulanmasına karşın ilçe seçim kurulunun siyasi partili üyelerinden eksik kalanlar olursa, bu eksiklik aşağıdaki şekilde tamamlanır.
298 sayılı Kanunun 19/2. maddesi uyarınca ilçe seçim kurulunun iki asıl ve iki yedek üyesinin ve siyasi partilerden eksik kalan asıl ve yedek üyelerinin, ilçe merkezinde görev yapan ve maddede nitelikleri yazılı devlet memurları arasından aynı maddede gösterilen usulle saptanması gerekmektedir. Söz konusu maddede öngörülen on yıllık görev süresinin başlangıcı, memuriyete ilk giriş tarihidir. O ilçedeki hizmet süresi sadece ad çekmeye esas olacak listenin düzenlenmesinde dikkate alınır.
VI - İki yıl süre ile kurulacak il ve ilçe seçim kurulları, bu süre içinde yapılacak tüm seçimleri, plebisit ve halkoylamasını, seçmen kütüklerinin yazımı, denetlenmesi ve güncelleştirme işlemlerini yönetirler.
Ancak 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ve ilgili diğer seçim Kanunları gereğince yapılacak önseçimleri yönetecek önseçim ilçe seçim kurulları, bu kararda yer alan ilçe seçim kurulları dışında olup, 2820 sayılı Kanunun 41. maddesi uyarınca gerektiğinde ayrıca kurulacaktır.
Gümrük kapılarında yurtdışı seçmenler için seçim zamanı kurulan seçim kurulları da bu karar kapsamında değildir.
Öte yandan siyasi partilerin, sendikaların ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının organ seçimlerinde yalnızca ilçe seçim kurulu başkanı hakime görev verildiğinden il ve ilçe seçim kurullarının bu seçimlerle ilgili bir görevinin bulunmadığı da gözden uzak tutulmamalıdır.
Sonuç: Açıklanan sebeplerle;
1 - İl ve ilçe seçim kurullarının 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 15, 18 ve 19 uncu maddelerinde yazılı usullere göre yukarıda açıklanan esaslar da gözetilerek, 23 Ocak 2000 gününden itibaren bir hafta içinde ve iki yıl süre için yeniden kurulmalarına,
2 - İl ve İlçe seçim kurullarının kuruluşlarından itibaren iki yıllık görev süreleri içinde yapılacak tüm seçimleri, plebisit ve halkoylaması, seçmen kütükleri yazımı, denetimi ve güncelleştirilmesi işlemlerini yöneteceklerine,
3 - Kararın bir örneğinin gereği için tüm il ve ilçe seçim kurulu ve bilgi için siyasi partiler genel başkanlıklarına gönderilmesine,
4 - Kararın Resmi Gazetede yayımlanmasına,
13.01.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy