Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 68) (4734 S. K. m. 22) 
Karar No: 24
Karar Tarihi: 09.01.2014
Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 09/01/2014 tarihli yazıda, aynen; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 68. maddesinde “Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı; il, ilçe seçim kurulları ile sandık kurulları mühürlerini ve seçim işleri için mahallerinde sağlanamayan gerekli her çeşit kırtasiye ve gereçleri zamanında il ve ilçe seçim kurulları başkanlıklarına gönderir ve o seçimde hangi malzemenin sandık kurulu başkanlarına teslim edileceğini belirler.
İl seçim kurulu başkanları, oy verme gününden en az on gün önce ilçe seçim kurulları başkanlarına, ilçe seçim kurulu başkanları da oy verme gününden en az kırksekiz saat önce, aşağıda yazılı eşyadan o seçim için gerekli olanlarını sandık kurulları başkanlarına teslimini sağlarlar.
Seçim bölgesinde her sandık için ağzı mühürlü bir kese içine konulmuş……”
hükümleri yer almaktadır.
12 Haziran 2011 tarihinde yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 220.000 adet mühür kesesi yaptırılarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmiştir. Bu konuya ilişkin olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarındaki mevcut mühür kesesi sayıları gözetildiğinde 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerinde fazla bir talep olmayacağı düşünülmekle birlikte, İhtiyaç olması halinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarının mühür kesesi ihtiyaçlarının mahallinden temin edilmesi hususunda gerekli kurul kararının alınmasına takdirlerinize arz ederim; denilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstem; 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerinde kullanılmak üzere mahallinde mühür kesesi yaptırılmasına ilişkindir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 68. maddesinin 7. fıkrasında;
“…
1. Seçim bölgesinde her sandık için ağzı mühürlü bir kese içine konulmuş …”,
hükmü bulunmaktadır.
Bu konuya ilişkin olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarındaki mevcut mühür kesesi sayıları gözetildiğinde 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerinde fazla bir talep olmayacağı düşünülmektedir.
Bu nedenlerle;
İhtiyaç olması halinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarının mühür kesesi ihtiyaçlarını 4734 sayılı doğrudan temin başlıklı 22. maddesinin d bendi kapsamında mahallinden gerekli piyasa araştırması yoluyla alımlarının yapılmasına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İhtiyaç olması halinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarının mühür kesesi ihtiyaçlarını 4734 sayılı doğrudan temin başlıklı 22. maddesinin d bendi kapsamında mahallinden gerekli piyasa araştırması yoluyla alımlarının yapılmasına,
2- Karar örneğinin Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Kurulumuz internet sitesinde yayımlanmasına ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına elektronik posta olarak gönderilmesine,
09/01/2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy