Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 15, 18)

 

Karar No: 37

 

KARAR

 

……… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 21.01.2022 tarih ve E.33633 sayılı yazı ekinde yer alan ……… İl Seçim Kurulu Başkanı ………’a ait 21.01.2022 tarihli dilekçede; Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarih ve 2022/16 sayılı kararının “İl ve İlçe Seçim Kurullarında Görev Alacak Hakimlerin Saptanmasına İlişkin Esaslar” başlıklı IV. Maddesinin (f) fıkrasında yer alan “Seçim işlerinin özellikle seçim dönemlerinde mesai saati gözetilmeksizin yürütülmesi gerektiğinden seçim iş ve işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için seçim kurulları oluşturulmadan önce sağlık durumu bu görevleri yerine getirmeye uygun olmayan hakimlerin, sağlık durumlarını belgelendirmeleri halinde seçim kurullarında görev alıp alamayacaklarına Yüksek Seçim Kurulunca karar verilir. Seçim kurullarında görev almama konusundaki mazereti Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilen hakimler kurullarda görevlendirilmez." düzenlemesine istinaden 11.03.2020 tarihinde bypass ameliyatı olduğu ve halen sağlık sorunlarının devam ettiği bununla birlikte 01.07.2022 tarihinde emekli olacağı bu nedenle yeni oluşturulacak il ve ilçe seçim kurullarında tarafına görev verilmemesi talep edilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

 

İstem; Hakim ………’ın sağlık sorunları nedeniyle 2022 yılı Ocak ayının son haftasında oluşturulacak il ve ilçe seçim kurullarında kendisine görev verilmemesine ilişkindir.

 

Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarih ve 2022/16 sayılı kararının “İl ve İlçe Seçim Kurullarında Görev Alacak Hakimlerin Saptanmasına İlişkin Esaslar” başlıklı IV. maddesinin;

 

(ç) fıkrasında; “Seçim kurullarının oluşumu sırasında o yer kadrosunda yer alan hakimlerden bir kısmının izinli, raporlu, geçici olarak görevden uzaklaştırılmış veya başka yerde geçici yetkili olmaları kurullarda görev almalarına engel değildir. Ancak idari olarak Adalet Bakanlığında veya diğer kamu kurumlarında görevlendirilen hakimler seçim kurullarında görev alamazlar.

 

İzin, rapor, geçici olarak görevden uzaklaştırma veya geçici yetki nedeniyle görevi başında bulunamayan hakim;

 

İl seçim kurulu başkanı ise; il seçim kurulu başkanlığı görevini, il seçim kurulunun en kıdemli üyesi,

 

İlçe seçim kurulu başkanı ise; ilçe seçim kurulu başkanlığı görevini, kurullarda görev almamış hakimlerin en kıdemlisi

 

geçici olarak yürütür.

 

Kurullarda asıl görevli hakimlerin izin, rapor, geçici olarak görevden uzaklaştırma ya da geçici yetki sürelerinin sona erip görevlerine dönmeleri durumunda kurullarda geçici olarak görev almış olanlar yerlerini bu hakimlere bırakırlar.

 

Ancak kurullardaki geçici görev süresinin üç ayı geçmesi halinde bu görev sürekli hale dönüşür. Bununla birlikte il seçim kurulu başkanlığını geçici görevle yürütme süresinin üç ayı geçmesi durumunda il seçim kurulu başkanı yukarıdaki esaslara göre yeniden ve sürekli olarak belirlenir.”

 

(f) fıkrasında; “Seçim işlerinin özellikle seçim dönemlerinde mesai saati gözetilmeksizin yürütülmesi gerektiğinden seçim iş ve işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için seçim kurulları oluşturulmadan önce sağlık durumu bu görevleri yerine getirmeye uygun olmayan hakimlerin, sağlık durumlarını belgelendirmeleri halinde seçim kurullarında görev alıp alamayacaklarına Yüksek Seçim Kurulunca karar verilir.

 

Seçim kurullarında görev almama konusundaki mazereti Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilen hakimler kurullarda görevlendirilmez.” düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; ………’ın hakimlik yapamayacağına dair bir rapor bulunmadığından yeni oluşturulacak il ve ilçe seçim kurullarında görev verilmemesine ilişkin talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- ………’ın hakimlik yapamayacağına dair bir rapor bulunmadığından yeni oluşturulacak il ve ilçe seçim kurullarında görev verilmemesine ilişkin TALEBİN REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin ……… 'a tebliği için ……… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

26.01.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy