Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2820 S. K. m. 21)  
Karar No: 305
Karar Tarihi: 01/05/2010 
Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 01/05/2010 tarihli yazıda, aynen; “Kurulumuzun 07/06/2008 tarihli, 2008/197 sayılı kararıyla 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinde tanımlanan her türlü organ seçimleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve benzeri kuruluşların organ seçimlerinde sandık kurulu başkanlarına en çok ikişer üyelere birer gündelik ödeneceği belirlenmiştir. 
Kurulumuz Başkanlığına çeşitli il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarından gelen taleplerden; 
Seçmen sayısı 2000 den fazla olan ve özel kanunlarına göre oy pusulaları elle yazılan yada çarşaf liste kullanılan seçimlerde, sandık kurulunda görev yapan ve kurs verilen kamu görevlisi üyeye 2 (iki) gündelik ödenmesi istenilmektedir.
Konu hakkında gerekli Kurul kararının alınmasını takdirlerinize arz ederim.”denilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Seçimler, ilgili kuruluşların özel kanunlarında belirtilen hükümlere göre yapılmaktadır.
Yargı gözetimi altında yapılan organ seçimlerinde özel kanunları gereği ilgili oda ve sendikalardan sandık kurullarına, kanunlarında belirtilen sayıda üye alınmaktadır.
Seçimlerin özelliğine, adaylık durumlarına ve oy verme şekillerine göre özellikle sayım döküm işlemlerinde, sandık kurulunun seçimleri sağlıklı bir biçimde sonuçlandırmasını sağlamak üzere sandık kurulu başkanın uyum içinde ve güvenle çalışacağı kamu görevlileri görevlendirilmektedir.
Sandık kurullarında üye olarak görevlendirilen kamu görevlileri, sandık kurulu başkanları ile aynı işi yapmalarına rağmen, kendilerine bir (1) gündelik ödendiğinden, bu görevden imtina etmektedirler.
Bu nedenle; seçmen sayısı 2000’den fazla olan ve özel kanunlarına göre oy pusulaları elle yazılan ya da çarşaf liste kullanılan seçimlerde, sandık kurulunda görev yapan ve kurs verilen kamu görevlisi üyeye 2 (iki) gündelik ödenmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Seçmen sayısı 2000’den fazla olan ve özel kanunlarına göre oy pusulaları elle yazılan yada çarşaf liste kullanılan seçimlerde, sandık kurulunda görev yapan ve kurs verilen kamu görevlisi üyeye 2 (iki) gündelik ödenmesine,
2- Karar örneğinin;
a) Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı ile tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına,
b) Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına,
gönderilmesine,                       
01/05/2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy