Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (2972 S. K. m. 8) (298 S. K. m. 20, 50, 56)
Karar No: 35
Karar Tarihi: 11.01.2014
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 2.1.2014 tarihli, 28 sayılı yazıda; 23 Mart 2014 Pazar günü, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılacağından, bu tarihte 08.00 - 13.00 saatleri arasında seçim mitingi yapılmaması ve bu saatler arasında sınava girecek adayları rahatsız edecek sesli duyuru yapılmamasının sağlanmasına yönelik bilgilendirmenin ilgili makamlara bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.” hükmüne istinaden, mahalli idareler seçimleri 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacaktır.
30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçiminin başlangıç tarihi 1/1/2014 Çarşamba, seçim propagandasının başlangıç tarihi ise 20/3/2014 Perşembe günüdür.
Anayasanın 79 uncu maddesiyle; seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetilmesi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma seçim süresince ve seçimden sonra seçim konuları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ....... görev ve yetkisi Yüksek Seçim Kuruluna verilmiş, anılan madde, diğer seçim kurullarının görev ve yetkilerinin de kanunla düzenleneceğini hüküm altına almıştır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 20 nci maddesiyle de, ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri alma yetki ve görevi ilçe seçim kurullarına verilmiştir.
56 ncı maddesinde;
“Seçim takviminin başlangıcından itibaren seçim propagandasının sona erdiği ana kadar Hoparlörle propaganda, halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 50 nci maddenin son fıkrası hükümlerine uymak şartıyla serbesttir. Şu kadar ki, başka bir parti veya bağımsız aday adına açık veya kapalı yer toplantısı yapılan saatlerde, bu toplantıların yapıldığı yer veya binalardan işitilecek ve bu toplantıları rahatsız edecek biçimde hoparlörle propaganda yapılamaz.
İlçe seçim kurulları kendiliğinden veya siyasi partilerin istekleri üzerine mahallin özelliklerini gözönünde tutarak hoparlörle yayının yerini, zamanını, süresini ve diğer şartlarını tespite yetkilidir.
hükümleri bulunmakta olup, benzer düzenlemelere Kurulumuzun 30/11/2013 tarihli ve 2013/554 sayılı kararının “SONUÇ” bölümünün “Açık yerlerde propaganda” başlıklı (A) ve “Hoparlörle propaganda” başlıklı (E) maddelerinde de yer verilmiştir.
Yukarıda açıklanan 298 sayılı Kanun’un 56 ncı maddesinin ikinci fıkrası, Kurulumuzun 30/11/2013 tarihli ve 554 sayılı kararının “SONUÇ” bölümünün “Açık yerlerde propaganda” başlıklı (A) ve “Hoparlörle propaganda” başlıklı (E) maddelerindeki hükümlerden de açıkça anlaşılacağı üzere, hoparlörle propagandaya ilişkin düzenleme yapma yetkisi ilçe seçim kurullarına ait olup, 23 Mart 2014 tarihinde yapılacak Yükseköğretime Geçiş (YGS) sınavının önemi de göz önünde bulundurularak, konunun ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca değerlendirilmesi gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanun’un 56 ncı maddesinin ikinci fıkrası, Kurulumuzun 30/11/2013 tarihli ve 554 sayılı kararının “SONUÇ” bölümünün “Açık yerlerde propaganda” başlıklı (A) ve “Hoparlörle propaganda” başlıklı (E) maddelerindeki hükümlerden de açıkça anlaşılacağı üzere, hoparlörle propagandaya ilişkin düzenleme yapma yetkisi ilçe seçim kurullarına ait olup, 23 Mart 2014 tarihinde yapılacak Yükseköğretime Geçiş (YGS) sınavının önemi de göz önünde bulundurularak, konunun ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca değerlendirilmesi gerektiğine,
2- Karar örneğinin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına Kurum içi elektronik posta olarak iletilmesi ve Kurulumuzun internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,
11/1/2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy