Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 77, 79) (2839 S. K. m. 6, 42) (298 S. K. m. 94, 181) 
RGT: 21.02.2015
RG NO: 29274
Karar No: 208
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin dört yılda bir yapılacağı öngörülmüş; aynı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise; "Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son Pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak doksan günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir." hükmüne yer verilmiştir.
Bir önceki 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü yapıldığından, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 2839 sayılı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılması gerekmektedir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 94 ve devamı maddelerinde, yurt dışında yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı bulunan seçmenlerin, milletvekili genel seçiminde yurt dışında kurulacak sandıklarda oy kullanabilmelerine ilişkin gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 79. maddesinin ikinci fıkrasında, Yüksek Seçim Kurulunun, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevinin bulunduğu hükme bağlanmış, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 42. maddesinin ikinci fıkrasında, Yüksek Seçim Kurulunun, milletvekili seçimlerinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerekli ilke kararları almaya yetkili olduğu belirtilmiş, 298 sayılı Kanun'un 14. maddesinin birinci fıkrasının on üçüncü bendinde de, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun oluşturulması ve yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarını sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmak, Yüksek Seçim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.
Öte yandan, 298 sayılı Kanun'un 181. maddesinin son fıkrasında, seçim işleri için mahallerinde yapılması gereken her türlü harcamaların ita amirinin, il ve ilçe seçim kurulları başkanları olduğu belirtilmiştir.
Anılan hükümlere göre, Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Bulundukları Ülkelerde Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal ve Hizmet Alımları ile Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin 200/1 Sayılı Genelge'nin hazırlanması için Kurulumuzun 24/10/2014 tarihli, 2014/4127 sayılı kararı ile oluşturulan Komisyon, çalışmalarını tamamlayarak, konu hakkında düzenlediği karar taslağını Kurulumuza sunmuş olmakla konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Bu Genelge ile;
7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamaların usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Kurulumuzca 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak esas ve ilkeler dikkate alınarak komisyonca hazırlanan ve 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel seçiminde yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamalarda kullanılmak üzere 200/1 sayılı Genelge'nin yürürlüğe konulması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: 1- 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin düzen içinde ve dürüstlükle yönetilip, sonuçlandırılması ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla "25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Bulundukları Ülkelerde Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal ve Hizmet Alımları İle Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar" hakkında 200/1 sayılı Genelge'nin kabulüne ve bu Genelge'nin kararın eki sayılmasına,
2- Karar örneğinin ve eki Genelge'nin;
a) Dışişleri Bakanlığına,
b) Yüksek Seçim Kurulu İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına,
c) Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
3- Karar örneği ve eki Genelge'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasına, 18/02/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.
  
200/1 SAYILI GENELGE
25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Yurt Dışında Yaşayan Seçmenlerimizin Bulundukları Ülkelerde Oy Kullanmaları Amacıyla İhtiyaç Duyulan Mal Ve Hizmet Alımları İle Seçimlerle İlgili Yurt Dışındaki Diğer Harcamalarda Uygulanacak Usul Ve Esaslar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 - Bu Genelge'nin amacı; 2015 yılında yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla, seçim iş ve işlemleri için ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamalarda uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.
Harcamaların yapılması
MADDE 2 - Bu Genelge kapsamındaki seçim iş ve işlemlerine yönelik tüm harcamalar, yurt içinde kesin ödeme, yurt dışında ön ödeme suretiyle karşılanır.
Tanımlar
MADDE 3 - Yurt dışı temsilcilik: Sandık kurulmasına karar verilen büyükelçilik ve başkonsoloslukları,
Ön ödeme: İlgili mevzuatında öngörülen hallerde kesin ödeme öncesi avans veya kredi şeklinde yapılan ödemeleri,
Misyon şefi: Diplomatik temsilciliklerin büyükelçi ile maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisini,
Konsolosluk şefi: Konsoloslukların, başkonsolos, konsolos, muavin konsolos ve konsolosluk ajanı unvanlarından birini taşıyan ya da yerine görevlendirilen en üst yöneticisini,
ifade eder.
Harcama yetkilisi
MADDE 4 - 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun 31. maddesi kapsamında merkezde yapılacak harcamalar için Yüksek Seçim Kurulu İdari ve Mali İşler Daire Başkanı, yurt dışında yapılacak harcamalar için ödenek gönderme belgesiyle kendisine harcama yetkisi verilen Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı harcama yetkilisidir.
Harcama yetkilisi mutemedi
MADDE 5 - Harcama yetkilisi tarafından yazılı olarak görevlendirilen ve (kendisine verilen avans veya adına açılan kredilerle sınırlı olarak) yapacağı harcamalar konusunda harcama yetkilisine karşı sorumlu, bunların mahsubuna ilişkin belgeleri muhasebe yetkilisine vermek ve artan tutarı iade etmekle yükümlü olan personeldir. Bunlar seçim yapılacak dış temsilciliğin türüne göre;
- Misyon şefleri (büyükelçiler),
- Başkonsoloslar (konsolosluk şefi) dir.
Harcamalar
MADDE 6 - 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, yurt dışında yaşayan seçmenlerimizin bulundukları ülkelerde oy kullanmaları amacıyla yapılması öngörülen ve aşağıda sıralanan tüm giderler Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına tahsis edilen "08.69.00.04-01.9.9.00-1-05.3" tertibinden karşılanır.
6-1 Kargo Giderleri;
- Diplomatik kargo,
- Havaalanı giderleri,
- Diplomatik kurye,
- Diğer kargo giderleri.
6- 2 Kiralama Giderleri;
5- Taşınmaz (seçimde kullanılacak yerler),
- Taşıt (ihtiyaç halinde şoför ile birlikte),
- Donanım ve teçhizat,
- Depo,
- Tuvalet,
- Seçim oy verme araçları (sandık, kabin, masa vb.),
- Otopark,
- Diğer kiralama giderleri.
6- 3 Hizmet Alımları
- Güvenlik,
- Temizlik,
- Acil sağlık,
- Montaj/demontaj,
- Taşıma,
- Banka komisyonları,
- Diğer hizmet alımları.
6- 4 Sigorta Giderleri
6- 5 Mal ve Sarf Malzemesi Alım Giderleri
6- 6 Haberleşme Giderleri
- İnternet abonelik ve kurulum giderleri,
- Sandık alanı yerel ağ kurulum giderleri,
- Karasal iletişim abonelik giderleri,
- 3 G yedeklilik modem router giderleri,
- 3 G yedeklilik abonelik giderleri,
- Dışişleri Bakanlığı-Yüksek Seçim Kurulu iletişim hattı abonelik giderleri,
- Dışişleri Bakanlığı
- Yüksek Seçim Kurulu iletişim hattı güvenlik cihazları giderleri,
- Telefon ve faks giderleri,
- Diğer haberleşme giderleri.
6- 7 Seçim Yapılacak Ülkelerdeki Yasal Yükümlülükler veya Yerel Makamların Talep Edebileceği Diğer Giderler
6- 8 Kur Farklarından Doğan Giderler
6- 9 Yüksek Seçim Kurulunun 2015 Milletvekili Genel Secimi, Yurt Dışı Ücret Kararında Belirtilen Günlük Ücret Giderleri;
6-10 Seçimlere İlişkin Diğer Giderler
İhtiyaçların temini
MADDE 7 - Bu Genelge'nin 6. maddesinde sayılan yurt dışı seçim iş ve işlemleri için yapılacak harcamalar, herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22, maddesinin (i) bendi uyarınca doğrudan temin yoluyla karşılanır.
Bu maddeye göre yapılacak mal ve hizmet alımlarında, ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın ihale komisyonu kurma ve 4734 sayılı Kanun'un 10. maddesinde sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, kendisine ihale yetkisi verilen harcama yetkilisi mutemedi tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir.
Harcamaların yapılması, ön ödeme ve harcamaların mahsup işlemi
MADDE 8 - Harcama yetkilisi tarafından, harcama yetkilisi mutemedine harcama talimatı verilmek suretiyle harcamalar yapılır. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu, tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır.
Harcama yetkilisi tarafından harcama yetkilisi mutemedine, harcamaların yurt dışında yapılacağı dikkate alınmak suretiyle kaynakların verimli, etkili ve ekonomik olarak kullanılmasının sağlanması yanında, seçim iş ve işlemlerinde bir aksama ve gecikmeye mahal verilmemesi için seçim iş ve işlemlerine ilişkin harcamalarla ilgili olarak ihale yapma (doğrudan temin usulüyle) ve sözleşme düzenleyip imzalama yetkisi de devredilebilir.
Her bir dış temsilcilik tarafından, seçim için özel olarak açılacak ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilecek banka hesaplarına harcama yetkilisi mutemedi adına ön ödeme gönderilir. Ön ödemeler yalnızca yurt dışındaki seçim iş ve işlemleri için kullanılır. Seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için yurt dışı harcama yetkilisi mutemedine gönderilen ön ödemeler "Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre gerçekleştirilir.
Harcama yetkilisi mutemedi tarafından, seçim iş ve işlemlerine ait harcamalar gerçekleştirildikten sonra ön ödeme mahsup süreleri içinde, harcamalara ilişkin tüm belgeler ve çevirileri, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına mahsup edilmek üzere gönderilir.
Artan tutarlar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile mutabakat sağlandıktan sonra, dış temsilcilikler tarafından konsolosluk hasılat hesabı kayıtlarına alınarak, hasılat cetveli içeriğinde Dışişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne bildirilir. Kayıtlara alman tutarlar Dışişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü tarafından Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği'nde belirlenen usullere göre kaydı olarak Adalet Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne bildirilerek ön ödemelere ilişkin kayıtlar kapatılır.
Ön harcamalar
MADDE 9 - Seçim iş ve işlemleri için gerekli olan ön harcamalar (depozito, avans, komisyon vb.), Dışişleri Bakanlığının teklifi ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanının harcama talimatı ile harcama yetkilisi mutemedi tarafından 8. maddedeki usule göre gerçekleştirilir.
Sözleşme yapılması
MADDE 10 - Harcama yetkilisi mutemedi tarafından, seçim iş ve işlemleri için bu Genelge'nin 6. maddesinde belirtilen ve harcama yetkilisi tarafından verilecek harcama talimatında sözleşmeye bağlanmasına gerek görülen harcamalar, sözleşmeye bağlanmadan yapılamaz.
Yurt dışında hazırlanan sözleşmelerde bulunması gereken hususlar ile ödeme şartları, sözleşmenin yapıldığı ülke mevzuatına göre yürütülür.
Vergi iadesi
MADDE 11 - Diplomatik muafiyetler çerçevesinde vergi iadesi alınması halinde söz konusu tutarlar, dış temsilcilikler tarafından konsolosluk hasılat hesabı kayıtlarına alınarak, hasılat cetveli içeriğinde Dışişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne bildirilir.
Diğer hükümler
MADDE 12 - Bu Genelge'de hüküm bulunmayan hallerde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve alt düzenlemeleri ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve alt düzenlemeleri uyarınca işlem yapılır.
MADDE 13 - 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri dikkate alınarak hazırlanan bu Genelge Yüksek Seçim Kurulunun 18/02/2015 tarih ve 208 sayılı kararı ile 200/1 sayılı Genelge olarak kabul edilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy