Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 9, 49) (298 S. K. m. 102)

 

Karar No: 59

 

KARAR

 

……………….. tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 31.01.2022 tarihli dilekçede, 09.01.2022 tarihinde yapılan ……………….. Servis Aracı İşletmeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası seçimlerinde, başkan adayı olduğu seçimi 60 oy fark ile kaybettiği, 12 adet zarfta kendisine ait birden fazla oy pusulası olduğu gerekçesiyle 12 oyun geçersiz sayıldığı, bu durumun kanuna aykırı olduğu, zarftan çıkan iki oy pusulası sonucunda birisinin imha edilerek geçerli sayılması gerektiği, 30 seçmenin sandık kurulu görevlileri tarafından "siz oy kullanmışsınız" denilerek oylarını kullanamadıkları, seçim bölgesine kameralar konularak seçmenlerin baskı altına alındığı, diğer adayın oy pusulasının kendi oy pusulasından üstte olacak şekilde ön plana çıkarıldığı, bununla birlikte sandık kurulu görevlisinin bir üyeye beyaz pusulaya oy kullanacaksın diyerek diğer oy pusulasını göstermediği, bu yönde yapmış olduğu itirazın reddine dair verilen ……………….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 11.01.2022 tarihli, 2022/1 sayılı kararının tam kanunsuzluk sebebiyle kaldırılması ve ……………….. Servis Aracı İşletmeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası seçimlerinin iptal edilmesini, ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….., ……………….. tarafından gönderilen 31.01.2022 tarihli aynı mahiyetteki dilekçelerde; 09.01.2022 tarihinde yapılan ……………….. Servis Aracı İşletmeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası seçimlerine oy kullanmak için gittiklerinde isimlerinin karşısının imzalanmış olduğu, sandık görevlileri tarafından oylarını kullandıklarını belirterek oy kullanmalarına izin verilmediği, oda üyesi olmaları ve hazirun listesinde bulunmalarına rağmen oylarını kullanamadıkları, yapılan bu usulsüzlüğün giderilmesi için tam kanunsuzluk ile ilgili gereğinin yapılması talep edilmiş olmakla, konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun “Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri” başlıklı 49'uncu maddesinin birinci fıkrasında; “Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi tek dereceli olarak, yargı gözetiminde gizli oyla ve açık tasnifle yapılır.

 

İkinci fıkrasında; "Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hakim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir."

 

Üçüncü fıkrasında; "Hakim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip inceleme yapmak suretiyle varsa noksanlıkları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak genel kurul üyelerini belirleyen listeyi ve diğer hususları onaylar, onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar seçim kurulu ile ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun merkezinde ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle, ayrıca Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında yedi gün süre ile ilan edilir."

 

Dokuzuncu fıkrasında; "Oy verme işlemi genel kurul görüşmelerinden sonra başlar ve saat 17:00'ye kadar, gizli oy açık tasnif esaslarıyla devam eder. Seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen üyeler de oylarını kullanırlar. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar oy verenin kimliğinin resmî bir kuruluşça verilen belge ile kanıtlanmasından ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır. Adaylar asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girerlerse, tasnif sonunda en fazla oy alan listedeki asıl adaylar asıl, yedek adaylar da yedek olarak seçimi kazanmış olurlar. Liste içindeki oylara göre üyeler sıralanır."

 

 On birinci fıkrasında; "Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları üst kuruluşlara ve Bakanlığa bildirilir."

 

On ikinci fıkrasında; "Hâkim, herhangi bir sebeple seçimi durdurduğu veyahut seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, ilgililer bu karara, tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İl seçim kurulu en geç iki iş günü içinde itirazı inceler ve kesin olarak karara bağlar. İptal kararının kesinleşmesi üzerine hâkim, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenileneceği pazar gününü tespit ederek ilgililere ve Bakanlığa bildirir. Belirlenen günde yalnız seçim yapılır ve seçim işlemleri bu madde ile Kanun'un öngördüğü diğer hükümlere uygun olarak yürütülür…” hükümleri yer almaktadır.

 

Söz konusu madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere; organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanı hakim tarafından verilen kararın kesin olduğu açıktır.

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nun “Hesaba katılan ve katılmayan oy pusulaları” başlıklı 102'inci maddesinin üçüncü fıkrasında;"...Bir zarfta tek oy pusulası kullanılan seçimlerde, zarfın içerisinden o seçim türüne ait oy pusulasının dışında, aynı veya başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmaz.” hükmü yer almaktadır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden; ……………….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen 11.01.2022 tarihli, 2022/1 sayılı kararda; seçimlerin iptal edilmesi talep edilmiş ise de, 5362 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesi uyarınca yönetim kurulu üye sayısı 1000-2000 arası olanlarda başkan dahil 9 kişiden oluşup söz konusu ………………..'in başkanlığındaki oy pusulasında başkan da dahil olmak üzere toplam 9 yönetim kurulu asıl üye yazıldığından, bu durumun kanuna aykırı olmadığı, denetim kurulu için en az lise bu şartı taşıyan üye bulunmadığı takdirde sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olma şartı gerektiği, itirazcının bu konuyla ilgili herhangi bir delil sunmadığından 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 112.maddesi uyarınca itirazın kesin olarak reddedildiği, sandık sonuç tutanakları incelendiğinde; ………………..'in listesi 588 oy, ………………..'un listesi 528 oy aldıkları görülmekte olup toplam 16 geçersiz oyun tamamının da karşı taraf için geçerli olduğu düşünüldüğünde dahi seçim sonucunu etkileyecek herhangi bir durum söz konusu olmadığından diğer itirazlarında kesin olarak reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; ileri sürülen hususlar ile ilgili sandık kurulu başkanlığına yapılmış bir itiraz/şikayet olmadığı gibi, 09.01.2022 tarihinde yapılan ……………….. Servis Aracı İşletmeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası seçimleri ile ilgili olarak ……………….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 11.01.2022 tarihli, 2022/1 sayılı karar kesin olup itiraza konu kararda tam kanunsuzluk halleri de mevcut bulunmadığından taleplerin kesinlik nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

Sonuç: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- Tam kanunsuzluk hali bulunmayan taleplerin kesinlik nedeniyle REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin ilgililere tebliği ve gereği için ………….. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02/02/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy