Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5393 S. K. m. 4, 8) (Sınır Anlaşmazlığı, Mülki Ayrılma Ve Birleşme İle Köy Kurulması Ve Kaldırılması Hakkında Yönetmelik m. 26) 
Karar No: 350 
Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 22.07.2005 günlü, 2005/89 sayılı yazıda; İlçelerine bağlı Adaklı Köyünün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Salkım Belediyesine mahalle olarak bağlanması için İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.06.2005 tarih ve 58166 sayılı yazıları ile 2004 seçimlerinden önce 11.05.2003 tarihinde yapılan plebisitten sonra seçmen sayısının değişmiş olacağından yeniden plebisitin yapılması istenildiği belirtilerek, Adaklı Köyünde plebisit yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
5393 sayılı Belediye Kanununun 4. maddesinin 4. fıkrasında; bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülki amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahalli seçim kurullarının, onbeş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alacağı ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildireceği,
Aynı Kanunun 8. maddesinin 2. fıkrasında; bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskûn sahasının, komşu bir beldenin meskun sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5.000 metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması halinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılacağı, oylama sonucunun olumlu olması halinde başvuruya ait evrakın, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderileceği, belediye meclisinin evrakın gelişinden itibaren otuz gün içerisinde istek hakkındaki kararını vereceği ve belediye meclisinin uygun görmesi halinde katılımın gerçekleşeceği, büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemlerinin katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine Büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanacağı, katılma sonrası oluşacak yeni sınır hakkında, 6 ncı maddeye göre işlem yapılacağı ve sonucun İçişleri Bakanlığına gönderileceği,
8. maddenin son fıkrasında da; birleşme ve katılma işlemlerinde bu maddede düzenlenmeyen hususlarda 4 üncü madde hükmüne göre işlem yapılacağı, hükümlerine yer verilmiştir.
Söz konusu Kanun hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere; seçim kurullarının üzerine düşen görev, halkoylaması sonucunu alarak ilgili Valiliğe bildirilmesinden ibarettir.
Halkoylaması, bir köyün bağlılığının değiştirilerek belediye sınırları içerisine mahalle olarak bağlanmasında aranan koşullardan bir tanesi olup, o yerde oturan halkın serbest karar ve isteğinin etki altında kalmaksızın saptanmasını amaçlar. Bu nedenle halkoylamasının yapılması ilçe seçim kurullarına bırakılmıştır.
Kural olarak, yapılan halkoylaması sonuçları koşullar değişmedikçe geçerliliğini korur ve kendisinden sonraki işlemlerin tamamlanmasına hukuki temel oluşturur.
Ancak bir halkoylamasının herhangi bir nedenle kullanılmayarak aradan geçen uzunca bir süre sonra koşulların da değişmesinin doğal bulunduğu göz önüne alındığında yeni bir halkoylamasına engel bulunmaması gerekir.
Sözkonusu yerleşim biriminde daha önceden 11.05.2003 tarihinde yapılan halkoylamasına sandık seçmen listelerinde kayıtlı olan 720 seçmenden sadece 271 seçmenin iştirak ettiği ve oylama sonucunda 164 evet ve 107 hayır oy kullanıldığı ve bu durumun Mülki Ayrılma ve Birleşme ile Köy Kurulması ve Kaldırılması Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin son fıkrasında yer alan “Halkoylamasında seçmen listesinde kayıtlı seçmenlerin yarıdan bir fazlasının olumlu oy kullanması esastır.“ hükmüne aykırı olduğu ve 2004 yerel seçimlerden önce yapılmış olan plebisitten sonra seçmen durumunun değişmiş olabileceğinden ve katılımla ilgili yeni Belediye Kanunu ile mevzuatta değişiklik yapıldığından, katılma işlemi ile ilgili olarak yeniden halkoylaması isteğinde bulunulmuştur. Halkoylaması yapılmasına karşın sonraki işlemlerin oluşturulmaması halinde, aradan bir yıldan fazla zaman geçmişse, ölüm, göç ve yeni seçmen yaşına giren genç nüfus nedeniyle seçmen sayısındaki doğal değişimler gözönüne alındığında valinin resen yeniden halkoylaması yapılmasını isteyebileceğinin kabulü gerekir. Valinin bu istemine dayalı olarakta İlçe Seçim Kurulunca oylama yapılması zorunludur.
Açıklanan gerekçeler gözönünde bulundurularak, Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı nezaretinde, Nizip İlçesine bağlı Adaklı Köyünün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Salkım Belediyesine mahalle olarak bağlanması hususunda aynı yerleşim biriminde ikinci kez yeniden halkoylamasının yapılmasının yerinde ve uygun olduğuna karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı nezaretinde, Nizip İlçesine bağlı Adaklı Köyünün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Salkım Belediyesine mahalle olarak bağlanması hususunda aynı yerleşim biriminde ikinci kez yeniden halkoylamasının yapılmasına,
2- Kararın bir örneğinin Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
30.07.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy