Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 94/E) (XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurulları Ve Sandık Kurullarının Görev Ve Yetkileri İle Gümrük Kapılarındaki Oy Verme İşlemlerine İlişkin Genelge (Örnek: 145/I) m. 15, 17, 18)
Karar No: 660
Karar Tarihi: 10.05.2011 
Kurulumuz Başkanlığına Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından gönderilen 9/5/2011 tarihli, 862 sayılı yazıda; çifte vatandaş olan vatandaşlarımızın önemli bir kısmının Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun süresinin dolmuş olduğunu, vatandaşlarımızın vizesiz ve daha rahat seyahat olanağı buldukları için yaşadıkları ülkenin pasaportunu aktif olarak kullandıklarını, Ülkemizde çipli pasaporta geçilmesinden ötürü yaşanan yoğunluk nedeniyle de, seçim öncesinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarını yenilemelerinin mümkün görünmediğini, Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan, ancak Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun süresi geçmiş vatandaşlarımızın 10 Mayıs - 12 Haziran 2011 tarihleri arasında gümrük kapılarında oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin belirsizlik olduğundan, konuya ilişkin uygulamanın nasıl olacağının bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Yurt dışı seçmenlerin gümrük kapılarında oy vermesi başlıklı 94/E maddesinde;
“Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiğinde pasaportunu sandık kurulu başkanına tevdi eder. Sandık kurulu başkanı seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adını, soyadını, baba adını, yaşını ve pasaport numarasını tespit eder. Seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfı ile "Evet" veya "Tercih" yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine girer.
Oyunu genel esaslara göre kullanan seçmenin pasaportunun Yüksek Seçim Kurulunca belli edilen yerine "oyunu kullanmıştır" diye bir ifade yazılır ve sandık kurulu mührüyle mühürlenerek başkanca imzalanır. Oyunu veren seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalatılarak oy verme işlemi tamamlanır.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Yüksek Seçim Kurulunun 30/3/2011 tarihli, 2011/278 sayılı kararının “SONUÇ” bölümünün (1) nolu bendinde;
“Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip ve yalnızca bu pasaport ile oy kullanacak yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy verme işlemlerinin 10 Mayıs 2011 Salı günü Yüksek Seçim Kurulunun o çevre için belirleyeceği saatte başlatılmasına ve 12 Haziran 2011 Pazar günü Yüksek Seçim Kurulunun yine o çevre için tespit edeceği saate kadar devam etmesine,”
Aynı karar ile kabul edilen 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurulları ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetkileri İle Gümrük Kapılarındaki Oy Verme İşlemlerine İlişkin Örnek:145/I sayılı Genelgenin 15. maddesinde;
“Yüksek Seçim Kurulunca tespit ve ilan edilen gümrük kapılarında, yine anılan kurulca ilan edilen sürelerde, bu genelge hükümleri uyarınca Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı oy verme yeterliğine sahip olan Türk Vatandaşları, sadece gümrükten giriş veya çıkış yaparken oylarını kullanabilirler. Oy verme isteminde bulunacaklar, pasaportlarını sandık kurulu başkanına göstermek zorundadırlar. Türkiye Cumhuriyet Pasaportundan başka bir belgeyle oy kullanmak mümkün değildir.”
17. maddesinde;
“Sandık kurulu başkanı, sandık başına gelen seçmenin pasaportunu alıp Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kayıtlı olup olmadığını SEÇSİS’de SEC_005_B ”Yurt Dışı Seçmen Sorgulama ve Oy Kullandı Bilgi Girişi” ekranından Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını girerek sorgular. Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan veya “Oy Kullandı” bilgisi işaretli olan veya pasaportunda “ Oyunu Kullanmıştır” ibaresi bulunan vatandaşlara oy kullandırılmaz. Vatandaş kütüğe kayıtlı ve “Oy Kullandı” bilgisi işaretli değilse Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, adı, soyadı, cinsiyeti, ilk soyadı, baba ve ana adı, doğum tarihi ve yeri, pasaportunun (TR- sayısı da dahil) numarası ve girişte mi çıkışta mı oy kullandığına ilişkin bilgiler Örnek: 145/B sayılı seçmen listesine yazılır. Seçmene üzerinde çift mühür bulunan sarı zarf ile arkası sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş birleşik oy pusulası, “Evet” mührü ile birlikte verildikten sonra, kendisine bu mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, diğer bölüme taşırmamak suretiyle basması ve birleşik oy pusulasını katlayıp sarı zarfa koyarak ağzını yapıştırması, zarf içine birleşik oy pusulasından başka hiçbir şey koymaması, birleşik oy pusulasının herhangi bir yerine başkaca bir işaret koyması halinde oyunun geçersiz olacağı hatırlatılır ve kapalı oy verme yerine girmesi söylenir. (298/91, 94)
Sandıkta oy kullananların kimliklerini içeren Örnek:145/B sayılı seçmen listesi iki nüsha olarak düzenlenir.”
18. maddesinde;
“Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiğinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu sandık kurulu başkanına tevdi eder. Sandık kurulu başkanı seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adını, soyadını, baba adını, yaşını ve pasaport numarasını tespit eder. Seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfı ile "Evet" yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer.
Oyunu genel esaslara göre kullanan seçmenin pasaportunun giriş veya çıkış yaptığına dair mühürlerin bulunduğu sayfasına veya yer kalmadığı takdirde uygun sayfasına "oyunu kullanmıştır" diye bir ifade yazılır ve sandık kurulu mührüyle mühürlenerek başkanca imzalanır. Oyunu veren seçmene Örnek: 145/B sayılı seçmen listesinde isminin bulunduğu yer imzalatılır, ayrıca SEÇSİS’de SEC_005_B “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama ve Oy Kullandı Bilgi Girişi“ ekranında oy kullandı bilgisi işaretlenerek bilgiler kaydedilir ve oy verme işlemi tamamlanır (298/94-E).”
hükümlerine yer verilmiştir.
Kurulumuzca dosyadaki belgelerin incelenmesinden; 298 sayılı Kanunun 94/E maddesi ile Kurulumuzun 30/3/2011 tarihli, 278 sayılı kararının “Sonuç” bölümünün (1) nolu bendi ve aynı kararın eki Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurulları ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetkileri İle Gümrük Kapılarındaki Oy Verme İşlemlerine İlişkin Örnek:145/I sayılı Genelgenin 15., 17. ve 18. maddelerinde açıkça yazılı olduğu üzere, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kayıtlı seçmenler gümrük kapılarında yalnızca geçerli bir “Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu” ile oy kullanabilmeleri mümkün olup, süresi geçmiş pasaportların geçerli olduğu kabul edilemeyeceğinden, süresi geçmiş Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile gümrük kapılarında oy kullanılamayacağına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanunun 94/E maddesi ile Kurulumuzun 30/3/2011 tarihli, 278 sayılı kararının “Sonuç” bölümünün (1) nolu bendi ve aynı kararın eki Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurulları ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetkileri İle Gümrük Kapılarındaki Oy Verme İşlemlerine İlişkin Örnek:145/I sayılı Genelgenin 15., 17. ve 18. maddelerinde açıkça yazılı olduğu üzere, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kayıtlı seçmenler gümrük kapılarında yalnızca geçerli bir “Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu” ile oy kullanabilmeleri mümkün olup, süresi geçmiş pasaportların geçerli olduğu kabul edilemeyeceğinden, süresi geçmiş Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile gümrük kapılarında oy kullanılamayacağına,
2- Karar örneğinin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına gönderilmesine,
10/5/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy