Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 19)

 

Karar No: 51

 

KARAR

 

Ödemiş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 26.01.2022 tarih ve E.41796 sayılı yazıda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 19'uncu maddesi ve Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarih ve 2022/16 sayılı kararı gereği 2 yıl süre ile görev yapacak ilçe seçim kurullarının memur üyelerinin tespitine yönelik Ödemiş Kaymakamlığınca gönderilen listede, en kıdemli 8 kişi arasında birden fazla belediye başkanlığı memuru olduğu, memur üye belirlenmesinde çekilecek kuraya esas olmak üzere birden fazla belediye başkanlığı memurunun çağrılıp çağrılmayacağı hususunda görüş verilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "İlçe seçim kurulu üyelikleri" başlıklı 19'uncu maddesinin ikinci bendinde "Diğer iki asıl ve yedek üyelikle yukarıdaki bentte yazılan işlemler sonucunda eksik kalan asıl ve yedek üyelikler, ilçe merkezinde görev yapan ve toplam memuriyet süresi on yıldan fazla olan, yasama meclisleri veya yerel idare seçimlerinden birine siyasi parti adayı veya aday adayı olarak katılmamış ve evvelce hiç bir siyasi partiye kaydolmamış Devlet memurlarını gösteren, o ilçedeki görev süreleri esas alınarak düzenlenecek listenin ilk sekiz sırasında yer alanlar arasından ad çekme ile belli edilir. Ad çekme, birinci bent hükümleri gereğince tespit edilen asıl üyeler huzurunda ilçe seçim kurulu başkanı tarafından yapılır. Ad çekme sırasında, adları önce çıkanlar asıl, sonrakiler sıra ile yedek üye olur. Bu yoldan her asıl üyenin yedeği belirlenir. Ancak, aynı bakanlığa mensup memurlardan birden fazla asıl üye olamaz; zorunlu durumlar saklıdır." hükmü yer almaktadır.

 

İl ve ilçe seçim kurullarının 25.01.2022 tarihinden itibaren bir hafta içinde ve iki yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli ve 2022/16 sayılı kararı ile belirlenmiş ve tüm teşkilata gönderilmiştir.

 

Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli, 2022/16 sayılı kararının "İlçe seçim kurulu üyelerinin belirlenmesi" başlıklı VI. maddesinin (c) bendinde; "İlçe seçim kurulunun iki asıl ve iki yedek üyesinin ve siyasi partilerden eksik kalan asıl ve yedek üyelerinin, ilçe merkezinde görev yapan ve 298 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesinde nitelikleri yazılı Devlet memurları arasından ve aynı maddede gösterilen usulle saptanması gerekir. Söz konusu maddede öngörülen on yıllık görev süresinin başlangıcı, memuriyete ilk giriş tarihidir. O ilçedeki hizmet süresi sadece ad çekmeye esas olacak listenin düzenlenmesinde dikkate alınır." düzenlemeleri yer almaktadır.

 

298 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesinin ikinci bendinde yer alan zorunlu haller dışında aynı bakanlığa mensup memurlardan birden fazla asıl üye alamayacağına ilişkin kuralı ile kanun koyucunun tarafsızlığı temin adına aynı kuruma mensup iki memurun asıl üye olarak görev almasını uygun görmediği sonucuna ulaşılmaktadır. Bu itibarla aynı belediyede görev yapan iki memurun asıl üye olarak belirlenmesi kanun koyucunun amacıyla bağdaşmayacaktır.  

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde Ödemiş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının talep ettiği husus hakkında 298 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesi ve Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli, 2022/16 sayılı kararı uyarınca 2 yıl süreyle ilçe seçim kurulu oluşumunda görev yapmak üzere belediye başkanlığında görev yapan memurların kuraya çağrılabileceğine, ancak birinci tur kura çekiminde iki asıl üyenin belediyeden olması halinde ikinci üyenin belirlenmesine ilişkin kuranın tekrarlanmasına karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- İlçe Seçim Kurulu oluşumunda görev yapmak üzere belediye başkanlığında görev yapan memurların kuraya çağrılabileceğine,

 

2- Birinci tur kura çekiminde iki asıl üyenin belediyeden olması halinde ikinci üyenin belirlenmesine ilişkin kuranın tekrarlanmasına,

 

3- Karar örneğinin Ödemiş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

26.01.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy