Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 18)

 

Karar No: 54

 

KARAR

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi .......... tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 29.01.2022 tarihli ve 55 sayılı yazıda; ......... ili ......... ve ......... ilçelerinde oluşturulan ilçe seçim kurullarının oluşumu sırasında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümler ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 19'uncu maddesi uyarınca anılan ilçelerde teşkilatı bulunan ve son milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi partiden biri olduklarından adı geçen ilçelere ait teşkilatlarından birer asıl ve birer yedek üye bildirildiği ancak Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) ......... ve ......... İlçe Başkanlığı ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ......... ve ......... İlçe Başkanlıklarının, ......... İl Seçim Kuruluna itirazen başvurarak HDP'nin ......... ilinde merkez ilçeler dahil üçte birinde teşkilatlanmadığı, dolasıyla adı geçen ilçelerde de teşkilatlanmış sayılmalarının kabul edilemeyeceği ve adı geçen partinin tüzüğünde öngörülen süreler içerinde kongrelerini yapmamaları, defterlerini inceletmemeleri ve hukuki olarak varlıklarını devam ettirmedikleri sebebiyle yapmış oldukları itirazlar üzerine, ......... İl Seçim Kurulunun 28.01.2022 tarihli ve 2022/1 sayılı kararı ile itirazın kabulüne karar verildiği, ......... İl Seçim Kurulunun söz konusu partilerin teşkilatlarının itirazları doğrultusunda ilçe teşkilatının kurulmuş sayılacağı hallerin kapsamı yasaya aykırı biçimde genişletilerek, bir ilde teşkilatlanma tamamlanmamış ise kurulmuş olan ve teşkilatlanmasını tamamlayan ilçeleri hukuken yok saymak olduğu, bu nedenlerle ......... İl Seçim Kurulunun 28.01.2022 tarihli ve 2022/1 sayılı kararının tam kanunsuzluk gerekçesiyle kaldırılması istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un;

 

18'inci maddesinin birinci fıkrasında; "İlçe seçim kurulu, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, bir başkan ile altı asıl ve altı yedek üyeden kurulur ve iki yıl süre ile görev yapar. İlçedeki en kıdemli hakim kurulun başkanıdır…"

 

İkinci fıkrasında; "...Kurulun iki üyesi kurul başkanınca kamu görevlileri arasından belirlenir. Dört üye ise dört yedeği ile birlikte 19'uncu madde esaslarına göre siyasi partilerden alınır…"

19'uncu maddesinin (1)'inci bendinde "İlçe seçim kurulunun dört asıl ve dört yedek üyesi siyasi partilerden alınır. Bu üyeler aşağıda yazılı olduğu gibi belli edilir:

 

İlçe seçim kurulu başkanı, bu kurulun yeniden kurulması için yukarıdaki maddede öngörülen sürenin başında, ilçede teşkilatı bulunan ve son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan dört siyasi partiye birer asıl ve birer yedek üye adını iki gün içinde bildirmelerini tebliğ eder…" hükümlerine yer verilmiştir.

 

İl ve ilçe seçim kurullarının 25/01/2022 tarihinden itibaren bir hafta içinde ve iki yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulunun 12/01/2022 tarihli ve 2022/16 sayılı kararı ile belirlenmiş ve tüm teşkilata gönderilmiştir.

 

Yüksek Seçim Kurulunun 12/01/2022 tarihli, 2022/16 sayılı kararının “İlçe seçim kurulu üyelerinin belirlenmesi” başlıklı VI. Maddesinde

 

a) Son milletvekili genel seçimine (24 Haziran 2018 tarihinde yapılan 27. Dönem) katılan siyasi partiler; 1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Cumhuriyet Halk Partisi, 3- Halkların Demokratik Partisi, 4- Hür Dava Partisi, 5- İyi Parti, 6- Milliyetçi Hareket Partisi, 7- Saadet Partisi ve 8- Vatan Partisi’dir. Şu halde ilçede teşkilatı bulunması koşulu ile bu siyasi partilerden o ilçede en çok oyu almış olan dört siyasi partiye, iki gün içinde birer asıl ve birer yedek üye adının bildirilmesi için ilçe seçim kurulu başkanı tarafından tebligat yapılır ve ilçe seçim kurulunun siyasi partili asıl ve yedek üyeleri belirlenir.

 

Süresi içinde ad bildiren siyasi parti sayısı dörtten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden ve o ilçede aldıkları oyların büyüklük sırasına göre aynı usulde tamamlanır.

 

Oyların eşitliği halinde ad çekilir." düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden, ......... İlçe Seçim Kurulunun 27.01.2022 tarihli 2022/1 sayılı kararı ile 298 sayılı Kanun'un 15, 18 ve 19'uncu maddeleri ve Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli ve 2022/16 sayılı kararı gereğince son yapılan milletvekili genel seçimlerinde en çok oyu alan Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve İyi Parti'den asıl ve yedek üye istenerek ......... İlçe Seçim Kurulunun usulüne göre oluşturulduğu,

 

Yine ......... İlçe Seçim Kurulunun 27.01.2022 tarihli 2022/1 sayılı kararı ile 298 sayılı Kanun'un 15, 18 ve 19'uncu maddeleri ve Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli ve 2022/16 sayılı kararı gereğince son yapılan milletvekili genel seçimlerinde en çok oyu alan Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve İyi Parti'den asıl ve yedek üye istenerek ......... İlçe Seçim Kurulunun usulüne göre oluşturulduğu,

 ......... ili ......... ve ......... İlçe Seçim Kurulları oluşturulurken adı geçen ilçelerde son milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi partiden biri olan HDP'ye üye bildirmeleri için tebligat yapıldığı ve sözü edilen parti tarafından birer asıl ve birer yedek üye bildirildiği, bunun üzerine Ak Parti ile MHP tarafından ayrı ayrı 28.01.2022 tarihinde ......... İl Seçim Kuruluna HDP'nin ......... ilinde merkez ilçeler dahil üçte birinde teşkilatlanmadığı, dolasıyla adı geçen ilçelerde de teşkilatlanmış sayılmalarının kabul edilemeyeceği ve adı geçen partinin tüzüğünde öngörülen süreler içerinde kongrelerini yapmamaları, defterlerini inceletmemeleri ve hukuki olarak varlıklarını devam ettirmedikleri sebebiyle yapmış oldukları itirazlar üzerine ......... İl Seçim Kurulunun 28.01.2022 tarih ve 2022/1 sayılı karar ile itiraza konu hususun kabulüne karar verdiği anlaşılmaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde, il ve ilçe seçim kurullarının 2022 yılı Ocak ayının son haftası içinde iki yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin olarak 298 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesi ve Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarihli, 2022/16 sayılı kararının "İlçe seçim kurulu üyeliklerinin belirlenmesi" başlıklı VI. maddesi gereğince ......... ve ......... ilçelerinde teşkilatları bulunması ve son milletvekili genel seçimlerine katılan ve adı geçen ilçelerde en çok oy almış dört siyasi partiden biri olan HDP'nin ilde teşkilatlanma koşulunu sağlayıp sağlayamadığına bakılmaksızın işlem yapılması gerektiği halde bu hususları gözetmeden HDP'nin ......... ilinde merkez ilçeler dahil üçte birinde teşkilatlanmadığı, dolasıyla adı geçen ilçelerde de teşkilatlanmış sayılmalarının kabul edilemeyeceği şeklinde verilen ......... İl Seçim Kurulu 28.01.2022 tarih ve 2022/1 sayılı kararının tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılmasına karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle,

 

1- ........ İl Seçim Kurulunun 28.01.2022 tarih ve 2022/1 sayılı kararının TAM KANUNSUZLUK nedeniyle KALDIRILMASINA,

 

2- Karar örneğinin ......... İl Seçim Kurulu Başkanlığına, ......... ve ......... İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ..........'ye gönderilmesine,

 

02.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy