Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76) (2839 S. K. m. 18, 19) (298 S. K. Ek. m. 7) 
Karar No: 254 
Kurulumuz Başkanlığına Nesrin ÇARIKÇI tarafından verilen 20.05.2005 tarihli dilekçede; halen İstanbul İli Küçükçekmece Belediye Başkanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi Devlet Memuru olarak görev yaptığı, aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı olduğu, Bulgaristan’da 25.06.2005 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlere katılmak amacıyla görevinden istifa ederek ayrılması halinde ve seçimler sonucunda milletvekili seçilemediği takdirde tekrar görevine geri dönmesinin mümkün olup olmadığı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
T.C. Anayasasının 76. maddesinin son fıkrasında; Hakimler ve Savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri belirtilmiştir.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 4125 sayılı Kanunla değişik 18. maddesinde de, Anayasanın yukarıda açıklanan 76. maddesinde belirtilen kamu görevlileri yanında, ayrıca belediye başkanları, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri, aday olmak isteyen siyasi partilerin İl ve İlçe Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyelerinin; genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce, seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, yenileme kararının ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamayacakları ve aday gösterilemeyecekleri hükme bağlanmıştır.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 19. maddesinde; 18. madde kapsamına girenlerin ayrılma isteklerini en yakın amire verilecek bir dilekçeyle yapacağı ve dilekçedeki imzanın sahibine ait olduğunun amir tarafından onanacağı ve doğruca bağlı bulunduğu bakanlığa veya kuruma derhal gönderileceği, dilekçenin kuruma geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde ayrılma isteğinin kabul edildiğinin dilekçe sahibine ve amirlerine tebliğ olunacağı ve ayrıca, ayrılma hakkını kazanmamış olduklarından dolayı ayrılma istekleri reddedilenlerin, aday listelerine giremeyecekleri ve adaylıklarını koyamayacakları belirtilmiştir.
3617 sayılı Kanunun 1. maddesiyle 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna eklenen Ek-7. maddede de; “Subay, astsubay hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet Memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.” hükmü öngörülmüştür.
Yukarıda belirtilen yasal düzenlemelerden açıkça anlaşılacağı üzere, seçimlerde aday olacak kamu görevlilerinin adaylık için görevlerinden ayrılma ve seçim sonrası seçimi kazanamamaları durumunda görevlerine geri dönme usul ve esasları, Türkiye Cumhuriyetindeki seçimlere münhasır olarak düzenlenmiş ve başka bir yabancı memleket seçim mevzuatıyla ilişkilendirilmemiştir.
Bu bakımdan, seçimlerde adaylık için kamu görevinden ayrılmayla ve sonrasında göreve geri dönüş imkanı sağlamayla ilgili Türk Seçim Mevzuatının yukarıda belirtilen Kanun hükümleri karşısında, Bulgaristan’da 25.06.2005 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca bir karar alınmasının mümkün olmadığına ve göreve geri dönüş imkanı sağlanan 298 sayılı Kanunun Ek-7. maddesinin Türkiye’deki seçimlerle ilgili olduğuna karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Seçimlerde adaylık için kamu görevinden ayrılmayla ve sonrasında göreve geri dönüş imkanı sağlamayla ilgili Türk Seçim Mevzuatının yukarıda belirtilen Kanun hükümleri karşısında, Bulgaristan’da 25.06.2005 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunca bir karar alınmasının mümkün olmadığına ve göreve geri dönüş imkanı sağlanan 298 sayılı Kanunun Ek-7. maddesinin Türkiye’deki seçimlerle ilgili olduğuna,
2- Karar örneğinin Nesrin ÇARIKÇI’ya gönderilmesine,
28.05.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy