Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2802 S. K. m. 62) (298 S. K. m. 14)  
Karar No: 927
Kurulumuz Başkanlığına Yerköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Muhsin AYANOĞU tarafından gönderilen 19/12/2007 tarihli dilekçede; 12/12/2007 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Yerköy İlçe Kongresinin yapıldığı, söz konusu seçime Cahit AYANOĞLU ile Sancak YILMAZ ve bu adayların listesinde belirtilen üyelerin aday olduğu, Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğünün 7. maddesi gereği, parti üyelerinin bağlı oldukları ilçe başkanlıklarına ödenti vermelerinin gerektiği ve Siyasi Partiler Kanununun 62. maddesi gereği, üyelik aidatı ile ilgili düzenlemelerin Parti Tüzüğündeki yazılı esaslar çerçevesinde belirleneceği ve bu konuda tüzüğün bağlayıcı olduğu, adaylardan Sancak YILMAZ ile listesinde belirtilen üyelerin bu ödentiyi vermemiş olmalarından dolayı aday olabilme ve seçilme yeterliliğine sahip bulunmamaları nedeniyle, belirtilen şartlara haiz tek aday olan Cahit AYANOĞLU ile listesinde adı geçen üyelerin seçime tek liste ile girmiş olduğunun kabul edilerek, seçimi kazanan adayın Cahit AYANOĞLU ile listesinde belirtilen üyeler olarak belirlenmesine karar verilmesi istemi doğrultusunda 13/12/2007 tarihli dilekçe ile Yerköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve yine aynı tarihli dilekçe ile Yozgat İl Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunduğu, itirazının Yerköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 13/12/2007 tarihli ve 2007/61 ve Yozgat İl Seçim Kurulunun 18/12/2007 tarihli, 2007/4 sayılı kararları ile reddedildiği,  Siyasi Partiler Yasası ve Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğüne aykırı bir durum bulunmasından dolayı Yerköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yapılan itirazın askı süresi ile sınırlanmaması gerektiği, buna yönelik itirazın seçimin gerçekleştirilmesi tarihini takip eden 2 günlük yasal sürede yapılabileceği belirtilerek, kanuna ve tüzüğe aykırı yapılan seçimin iptaline karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğünün “Parti Üyelerinin Görevleri ve Hakları” başlıklı 7. maddesinin A-a. fıkrasında; “Bağlı oldukları ilçe başkanlıklarına yılda 1.200.000 – 60.000.000 TL (1.20 - 60 YTL) arasında ödenti verirler…
Ödenti yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyeler parti içi seçme ve seçilme haklarını kullanamazlar.”
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun;
20. maddesinin sekizinci fıkrasında; ilçe başkanı ve ilçe yönetim kurulunun ilçe kongresince seçileceği, seçim şeklinin parti tüzüğünde düzenleneceği öngörülmektedir.
21. maddesinin dördüncü fıkrasında; “... listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenip ve en geç iki gün içinde kesin karara bağlanır.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Yine, aynı Kanunun 62. maddesinde de; üyelik aidatları düzenlenmiş ve bu konuda yapılacak işlem ve uygulanacak yasaklamaların parti tüzüğünde gösterileceği öngörülmüştür.
Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkileri 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 14 üncü maddesinde açıklanmış olup, sayılı bu görevler arasında ilçe seçim kurulu başkanının kesin kararını denetlemek bulunmadığı gibi siyasi parti kongrelerini durdurma yetkisi de mevcut değildir.
Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulunun yetki ve görev alanı dışında kalan istem hakkında işlem yapılmasına yer olmadığından, yukarıda belirtilen yasal düzenlemelerde göz önünde bulundurularak, parti ilçe kongrelerinde üyelik aidatlarını ödemeyen kişilerin seçilmeleri ve seçimleri, ilgili partinin iç iş ve işlemlerinden olup, söz konusu yasal düzenlemelerle seçim kurulu başkanlıklarına verilmiş bir görev ve yetki bulunmadığından yapılan itirazın reddine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İstem konusu Yüksek Seçim Kurulunun yetki ve görev alanına girmediğinden istemin reddine,
2- Karar örneğinin Yerköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve Muhsin AYANOĞLU’na gönderilmesine,
29/12/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy