Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 19, 49) (298 S. K. m. 130)
Karar No: 24 
Cengiz TAŞHAN tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 06.01.2006 tarihli dilekçede; Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Olağan Genel Kurul Toplantısının Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının gözetiminde 26.12.2005 tarihinde yapıldığı, yapılan Federasyon Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçimlerine adaylar 5 başkan, 5 ayrı yönetim ve denetim kurulu üye listeleri ile katıldıkları, başkan adaylarından Bayram KARAKAŞ ile Yönetim ve Denetim Kurulu Asıl ve Yedek üyelerinin yer aldığı listenin 195 oy alarak seçimleri kazandığı, kendisinin Bayram KARAKAŞ’ın listesinde Yönetim Kurulu asıl üyeleri içinde 5 sırada olduğu, ancak ilçe seçim kurulu başkanlığının Federasyona göndermiş olduğu 30.12.2005 günlü, 137 sayılı yazısı ile Federasyon Başkanlığına seçilen Bayram KARAKAŞ’ın listesinde yer almayan Hamdi KARAKUŞ ve İsmet FINDIK isimli şahısların Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine seçildiklerinin gözlendiği, seçilenler arasında isminin bulunmadığı, söz konusu kişilerin diğer başkan adaylarının listesinde yönetim kurulu üyeleri olarak yer aldıkları ve başka listede seçildikleri, bu nedenle yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri belirtilen Hamdi KARAKUŞ ve İsmet FINDIK’ın isimlerinin ve aldıkları toplam oylar seçim mahallinde asılan birleştirme tutanağı ve Bakanlık e-esnaf ve sanatkar sayfasında yer almadığı, askı süresince bu doğrultuda herhangi bir işlem yapılmadığı, 5362 sayılı Kanunun 49. maddesine göre adayların asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girildiğinde tasnif sonucu en fazla oy alan listedeki asıl adaylar asıl, yedek adayların ise yedek olarak seçimi kazanmış olacakları ve sıralamanın liste içindeki oylara göre yapılacağının hükme bağlandığı, ayrıca kura seçiminin hangi esaslara göre yapıldığının belli olmadığı, yasaya aykırı olan bu hususlara karşı yaptığı itirazın ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından süre aşımı sebebiyle reddedildiği belirtilerek, anılan kararın iptaline hükmedilmesi istenilmiş ve Kurulumuzun 07.01.2006 tarihli, 2006/7 sayılı ara kararı ile istenen bilgi ve belgeler gelmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu, 21 Haziran 2005 günlü Resmi Gazetenin 25852 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış ve diğer kanunlarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa yapılmış olan atıfların da bu yeni Kanuna yapılmış sayılacağı hükmü getirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılmış olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununda yer alan odaların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin esasların bir kısmı, 21 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yinelenmiştir.
298 sayılı Kanunun 130. maddesinde, seçimlerle ilgili bazı konularda seçimin sonuçlarına etkili olmaları nedeniyle yapılan olağanüstü itirazlarda, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olmasının, bu itirazın Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine engel olmayacağı belirtilmiş olduğundan, itirazın seçim neticelerinin belirlenmesine ilişkin olması karşısında, Yasaya ve buna bağlı olan Tüzüğe açıkça aykırılık teşkil ettiği öne sürülerek, yapılan bu itirazın seçim neticesine ilişkin olması nedeniyle Kurulumuzca incelenmesine engel bir sorun görülmediği sonucuna varılarak işin esasına geçilmiştir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun;
19. maddesinin (a) bendinde; “Genel Kurul: Genel kurul tarihinden en az altı ay önce kurulmuş olan odaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile birliğin görevde bulunan başkanı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinden oluşur.”,
49. maddesinin 9. fıkrasında; “Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır. Adaylar asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girerlerse tasnif sonucunda en fazla oyu alan listedeki asıl adaylar asıl, yedek adaylarda yedek üye olarak seçimi kazanmış olurlar. Liste içindeki oylara göre üyeler sınırlanır.” Hükmüne yer verilmiştir.
Yapılan inceleme sonucu verilen ara kararımıza istinaden, Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından getirtilen belgelerin incelenmesinden:
Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Olağan Genel Kurul Toplantısının Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının gözetiminde 26.12.2005 tarihinde gerçekleştirilen seçiminde; adayların seçimlere 5 başkan ve 5 ayrı yönetim ve denetim kurulu üye listeleri ile ayrı ayrı katıldıkları, kullanılan her oy pusulasının başkan adayları ile yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ayrı gösterilmek suretiyle farklı renkte oldukları ve her listenin almış olduğu oyların önce her liste üzerinde ayrı değerlendirildiği saptanmıştır.
Adaylar, seçimlere yasada öngörülen liste halinde girmişlerdir. 5 adaya ait oy pusulası ayrı ayrı ve farklı renkte yönetim ve denetim kurulu üyeleri şeklinde düzenlenmiş olmasına ve Bayram KARAKAŞ’ın başkan adayı, muteriz Cengiz TAŞHAN’ın da asıl üye adayı olduğu listenin 195 oyla en fazla oy alan liste olmasına rağmen İsmet FINDIK isimli adayın, başkan adaylarından Bekir YİĞİTTÜRK ve Gülseren TURGUT’un listelerinde asıl üye olarak ayrı ayrı aday gösterilmiş ve her iki listedeki oylar birleştirilerek 180 + 25 olmak üzere toplam 205, Hamdi KARAKUŞ isimli adayın ise, başkan adaylarından İlhami UYGUNSÖZLÜ ve Ercan MUTUCAN’ın listelerinde asıl üye olarak ayrı ayrı aday gösterilmiş ve her iki listedeki oylar birleştirilerek 143 + 145 olmak üzere toplam 288 oy aldıkları gerekçesi ile birleştirme tutanağını bu doğrultuda düzenlemiş ve en çok oy alıp seçimi kazanan listedeki eşit oy alanlar arasında da kur’a işlemi yapılarak iki kişi çıkarılıp yerine İsmet FINDIK ve Bekir YİĞİTTÜRK ilk iki sıraya konarak sonuç tutanağı ilgili mercilere bu doğrultuda bildirilmiştir.
Oysa: seçim liste usulüne göre yapılmış, adaylar ayrı renkte ve ayrı ayrı listelerle seçime katılmış olduklarından, adaylardan bir veya bir kaçının diğer listelerde de aday gösterilmiş olması sonucu bu oyların birleştirilmesi usul ve yasaya uygun değildir. Aday listelerinin ayrı düzenlendiği açıkça sabit olduğundan, adayların en fazla oy almış olan listeye göre değerlendirilmesi gerekir.
Başka bir ifade ile, farklı başkan adaylarının listelerinde gösterilmiş olan adaylardan aynı kişilerin tespit edilmiş olması bunların aldıkları oyların birleştirilmesi gerektiği anlamına gelmez ve bu adayların almış oldukları oyların birleştirilerek sonuç tutanağının buna göre düzenlenmesi mümkün olamaz.
Bu nedenle, seçim neticelerinin belirlenmesi konusunda tam kanunsuzluk hali görüldüğünden itirazın kabulü ile, liste usulüne göre yapılan seçimde en çok oy alan listenin kazanmış sayılacağına, ayrı listelerde yer alan aynı kişilerin almış oldukları oyların birleştirilemeyeceğine, Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca bildirilen sonucun geçersiz olduğuna ve en çok oy alan listeye göre (195 oy alan liste) kazananların belirlenip, en fazla oy alan listedeki asıl adayların asıl, yedek adaylarında yedek olarak seçimi kazanmış olarak ilgili makamlara bildirilmesi gerektiğine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Seçim neticelerinin belirlenmesi konusunda tam kanunsuzluk hali görüldüğünden itirazın kabulü ile, liste usulüne göre yapılan seçimde en çok oy alan listenin kazanmış sayılacağına, ayrı listelerde yer alan aynı kişilerin almış oldukları oyların birleştirilemeyeceğine, Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca bildirilen sonucun geçersiz olduğuna ve en çok oy alan listeye göre (195 oy alan liste) kazananların belirlenip, en fazla oy alan listedeki asıl adayların asıl, yedek adaylarında yedek olarak seçimi kazanmış olarak ilgili makamlara bildirilmesi gerektiğine,
2- Ara kararımız gereği getirtilen dosya muhteviyatının Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına iadesine,
3- Karar örneğinin Ankara İl ve Çankaya 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile itirazda bulunan Cengiz TAŞHAN’a gönderilmesine,
21.01.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy