Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5393 S. K. m. 29) (2972 S. K. m. 28)
Karar No: 226
Kurulumuz Başkanlığına Niyazi KARADENİZ ve Adem İKİZ tarafından müştereken imzalanarak gönderilen 17/07/2008 tarihli dilekçede; Karasu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 27/06/2008 tarih ve 2008/44 sayılı kararı ile, Yuvalıdere Belediye Meclisi üyeliğinden istifa etmiş oldukları gerekçesiyle üyeliklerinin düşürüldüğü, ancak Niyazi KARADENİZ’e ait istifa dilekçesinin tarihinin 11/07/2006, Adem İKİZ’e ait istifa dilekçesinin tarihinin ise 15/06/2007 olduğu, söz konusu istifa dilekçelerinin belediye meclisinde almış oldukları görevlerden istifa için verildiği, meclis üyeliğinden istifayı içermediği, bu istifaların Yuvalıdere Belediye Meclisinin 15/06/2007 tarih ve 8 nolu kararı ile kabul edildiği, bu tarihten sonra da belediye meclisi üyesi olarak görevlerine devam ettikleri, Yuvalıdere Belediye Başkanının istifaların eski tarihli ve belediye meclisindeki görevlerden olduğunu bildiği halde, kasti olarak ilçe seçim kurulu başkanlığına vermek suretiyle üyeliklerinin düşürülmesini sağladığı, ilçe seçim kurulu başkanlığının ise istifaları tarihlerine bakmadan ve gerekli incelemeyi yapmadan işleme koyduğu, yapılan işlemin yasaya aykırı sahte bir işlem olduğu, bu işlemi yapan Belediye Başkanının Halit ÇAKIR olduğu, ilçe seçim kurulu hakiminin de gerekli incelemeyi politik nedenlerle yapmayarak bu sahte işlemin oluşmasına katkıda bulunduğu belirtilerek, gereken incelemenin yapılarak suçluların cezalandırılması, üyelikten düşme kararının kaldırılması ve üyeliklerinin devamına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Niyazi KARADENİZ ve Adem İKİZin, 28/03/2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde; Sakarya İli Karasu İlçesine bağlı Yuvalıdere Beldesi Belediye Meclisi Üyeliklerine seçildikleri, ancak Niyazi KARADENİZ’in 11/07/2006, Adem İKİZ’in ise 15/06/2007 tarihinde Yuvalıdere Belediye Başkanlığına dilekçe vermek suretiyle istifa ettikleri anlaşılmıştır.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Meclis üyeliğinin sona ermesi” başlıklı 29. maddesinde; “Meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden sona erer. Meclis üyeliğinden istifa dilekçesi belediye başkanlığına verilir ve başkan tarafından meclisin bilgisine sunulur.
Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir.
Belediye meclisi üyeliğine seçilme yeterliğinin kaybedilmesi durumunda, valinin bildirmesi üzerine Danıştay tarafından üyeliğin düşmesine karar verilir.”,
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun “Belediye ve il genel meclisi yedek üyelerinin asıl üyeliğe getirilmesi” başlıklı 28. maddesinde de; İl genel meclisi üyeliklerinde, herhangi bir sebeple boşalma olduğu takdirde vali, belediye meclisi üyeliklerinde boşalma olduğu takdirde ise, belediye başkanı beş gün içerisinde meclise katılacak yedek üyelerin adını yetkili seçim kurulundan sorar ve üç gün içerisinde adı bildirilen üyeyi davet eder. Bu suretle davet edilen üye, kalan süreyi tamamlar.”,
  
hükümlerine yer verilmiştir.
Görüleceği üzere, 5393 sayılı Kanunun 29. maddesinde, meclis üyeliğinden istifa dilekçesinin belediye başkanlığına verilmesi ve başkan tarafından meclisin bilgisine sunulmasıyla yetinilmiştir.
Ayrıca, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 28. maddesinde; belediye meclisi asıl üyeliğinde meydana gelen boşalmalarda belediye başkanının meclise katılacak yedek üyelerin adını yetkili İlçe Seçim Kurulundan soracağı ve İlçe Seçim Kurulunca bildirilen üyeyi davet edeceği belirtilmiş olup, yasada İlçe Seçim Kuruluna sadece boşalan belediye meclisi üyeliği yerine yedek üyelerden isim bildirmesi görevi verilmiştir.
Bu nedenle, 2972 sayılı Kanunun 28. maddesine göre Karasu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca yapılan işlem yasal olduğundan ve itiraza konu belediye başkanlığının işlemi ile ilgili olarak görevli idare mahkemesi nezdinde dava açılabilmesi mümkün olabileceğinden itirazın reddine karar verilmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 2972 sayılı Kanunun 28. maddesine göre Karasu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca yapılan işlem yasal olduğundan ve itiraza konu belediye başkanlığının işlemi ile ilgili olarak görevli idare mahkemesi nezdinde dava açılabilmesi mümkün olabileceğinden itirazın reddine,
2- Karar örneğinin Karasu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Niyazi KARADENİZ ile Adem İKİZ’e gönderilmesine,
26/07/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy