Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (5271 S. K. m. 3, 4, 5) (298 S. K. m. 122, 130, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148)
Karar No: 250 
Kastamonu İli Pınarbaşı İlçesi Esentepe Köyünden Kurulumuz Başkanlığına Asım KÖSE tarafından gönderilen 19/06/2006 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Kayseri İli Pınarbaşı İlçesi Esentepe Köyü muhtarlığını 4 oy farkla kaybettiği, Esentepe Köyü muhtarının köyde oturmayan 7 kişiyi sahte belge düzenleyerek seçmen listesine kaydettiği ve bu kişilerin oy kullandığı ikametgahlarının sahte olduğu, bu durumu Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve Cumhuriyet Savcılığına itiraz ettiği, Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 31/03/2003 tarihli kararı ile itiraz konusunun seçimlerin iptalini gerektirmeyeceği sonucuna varılarak itirazın reddine ve dilekçenin bir örneğinin Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesine karar verildiği, Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan kovuşturmada da Azdavay Asliye Ceza Mahkemesinin 21/12/2005 tarihinde kesinleşen 13/12/2005 tarih ve 2005/82 Esas, 2005/81 Karar sayılı ilamıyla CMK.’nun 3., 4. ve 5. maddeleri gereğince görevsizlik kararı verilerek dosyanın Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiği, Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama devam ederken muhtarın istifa ettiği, köy muhtarının istifası üzerine 04/06/2006 Pazar günü seçim yapıldığı, muhtar vekilinin köyde seçmen yaşına ulaşmış kişileri yeni seçmen olarak kaydetmediği, köyde yaşamayan ve 28 Mart 2004 seçimlerinde başka seçim bölgesinde oy kullanan kendi akrabalarını seçmen listesine kaydettiği, bu durumu Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bildirdiği, ancak Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 16/05/2006 tarih ve 2006/2 sayılı kararı ile de köyde ikamet etmedikleri anlaşılan bazı kişilerin isimlerinin seçmen listesinden silinmesine, ancak yeni yazılan seçmenlerin silinmesine ilişkin yapmış olduğu itirazın reddine karar verildiği belirtilerek, 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile 04 Haziran 2006 tarihinde yapılan mahalli idareler ara seçimlerinde uğradığı mağduriyetinin giderilmesi ve görevin kendisine verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstek, 28/03/2004 ve 04/06/2006 tarihlerinde Kastamonu İli Pınarbaşı İlçesi Esentepe Köyünde yapılan muhtarlık seçimlerinde kullanılan seçmen listesine o yerde oturmadıkları halde sahte ilmuhaberlerle kayıtlandırılan ve oy kullanan seçmenlerin kayıtlarının sahteliği konusunda Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış ve davanın halen devam ediyor olması nedeniyle, söz konusu Esentepe Köyü muhtarlık seçiminin iptaline ilişkindir.
Bilindiği üzere, her seçimde seçim kurullarınca kabul ve ilan edilen seçim takviminde belirlenen zamanlarda seçmen listeleri askıya çıkarılmaktadır. Yapılan seçimlerde ilgili ilçe seçim kurulu ilan edilen seçim takvimine göre sandık seçmen listeleri askıya çıkarılarak güncelleştirilmiş ve itirazlar incelenerek kesin olarak karara bağlanmış ve bu listeler kesinleşmiştir.
Seçim hukukunda, kurulların kararları yanında bazı hallerde kurul başkanlarının verdikleri kararlarında yargı kararı niteliğinde ve kesin olduğu öngörülmüştür.
298 sayılı Kanunun sandık seçmen listelerine yapılan itirazların karara bağlanması ile ilgili 122. maddesinde, "... yapılan itirazlar, itirazın yapıldığı kurul başkanınca kesin karara bağlanır." denilmek suretiyle bu kararlar diğer makam ve mercilerin incelemesinin dışında bırakılmıştır.
Bu bakımdan, itiraza konu sandık seçmen listelerinin itiraz üzerine yeniden ele alınması ve incelenmesi mümkün değildir. Kesinleşmiş seçmen kütüklerindeki yolsuzluklara ve 298 sayılı Kanunun 130 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının 6 ncı bendindeki hükme dayanılarak mazbatanın veya seçimin iptali istenemez.
Anayasamızın 79. maddesi "seçim süresince ve seçimden sonra seçim kurulları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları, itiraz ve şikayet olup olmadığına ve süreye bakılmaksızın durumu (tam kanunsuzluk nedeniyle) doğrudan inceleyerek kesin karara bağlama yetkisini Kurulumuza vermiş ise de, dilekçede belirtilen olay kişisel haklara ilişkin olup 298 sayılı Kanunun 130/son fıkrasında tahdidi olarak sayılan tam kanunsuzluk hallerinden değildir.
Seçmen kütükleri üzerinde yapılan yolsuzluklar için 298 sayılı Kanun, 140 ıncı maddesinden 148 inci maddesine kadar olan bölüm içerisinde cezai müeyyideler getirmiştir.
298 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen maddelerinden veya Ceza Kanununun ilgili maddelerinden yolsuzluk yapan şahıslar aleyhine ilgili mercilerce takibat yapılması, dava açılması suçların takibi yönünden doğal bir olay olup, bu bağlamda yürütülen ceza davaları seçimin iptalini gerektirmeyeceğine, başka bir ifade ile kesinleşmiş kütükler ile yapılan seçimin sonucuna etkili olamayacağına karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen maddelerinden veya Ceza Kanununun ilgili maddelerinden yolsuzluk yapan şahıslar aleyhine ilgili mercilerce takibat yapılması, dava açılması suçların takibi yönünden doğal bir olay olup, bu bağlamda yürütülen ceza davaları seçimin iptalini gerektirmeyeceğine, başka bir ifade ile kesinleşmiş kütükler ile yapılan seçimin sonucuna etkili olmayacağına ve bu sebeple seçimin iptali isteminin reddine,
2- Karar örneğinin gereği için Kastamonu İli Pınarbaşı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile itirazda bulunan Asım KÖSE’ye gönderilmesine,
24/06/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy