Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33) 
Karar No: 149 
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuza gönderilen yazıda aynen; "Herhangi bir nedenle boşalan köy ve mahallelerde 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 33. maddesinin ikinci fıkrası gereği 02 Haziran 2002 Pazar günü muhtarlık seçimlerinin yapılacağı bilinmektedir.
Diğer taraftan, teşkilattan intikal eden yazılarda ise, ilçelerinde yeni kurulan köy ve mahallelerde muhtarlık ve ihtiyar meclisi-heyeti üyeliği seçimlerinin yapılacağı, ancak bu seçimlerin 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin 3 ve müteakip fıkraları uyarınca 60 ıncı günü izleyen ilk Pazar günü mü, yoksa Haziran ayının ilk Pazar günü mü yapılacağı sorulmaktadır.
Bu nedenle, tüm Yurt genelinde birlikteliği sağlamak amacıyla; bilgisayar ortamındaki illerimiz ile bilgisayar ortamı dışındaki illerimiz göz önünde bulundurularak, 02 Haziran 2002 Pazar günü yapılacak muhtar ve ihtiyar meclisi-heyeti üyeliği seçimlerine ilişkin olarak;
1 - Kullanılacak sandık seçmen listelerindeki seçmen sayılarının,
2 - Bu listelerin askıya çıkış ve iniş tarihlerinin,
3 - Yapılacak köy muhtarlığı ve ihtiyar meclisi üyeliği ile mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde kullanılacak oy pusulalarının usul ve esasları ile,
Gerekli görülecek sair hususların gerektiğinde komisyon çalışmasından sonra belirlenerek karara bağlanmasını takdirlerinize sunarım.” denilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Haziran ayının ilk Pazar günü yapılagelmekte olan mahalli idareler ara seçimleri; 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda 4231 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonucunda il genel meclisi, belediye meclisi, köy ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar meclisi-heyet üyeliği seçimleriyle sınırlandırılmıştır.
Yüksek Seçim Kuruluna; bugüne kadar "Belediye meclisi veya il genel meclisi üyeliklerinin herhangi bir sebeple boşaldığı ve meclis üye sayısının yedeklerinin de getirilmesinden sonra üye tamsayısının yarısından aşağıya düştüğü" hususunda ilçe ve il seçim kurullarından bir başvuru olmamıştır. Bu durumda, 02 Haziran 2002 Pazar günü sadece boşalmış bulunan ve yeni kurulan köy ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar meclisi ve heyeti üyeliği seçimleri yapılacaktır.
Her ne kadar ihtiyar meclisi-heyeti üyeliğinin boşalması halinde gerek ihtiyar meclisi-heyeti üyeliği, gerekse muhtar seçiminin ilandan sonraki 60 ıncı günü izleyen ilk Pazar günü yapılması gerekirse de ara seçim tarihi olan 02 Haziran 2002 gününe az bir zaman kala değişik yerlerde seçim yapılması gider arttırıcı ve bir kısım tereddütlere neden olabileceğinden seçim tarihi 01 Nisan 2002 tarihinden sonraya rastlayan ve henüz ilanı yapılmamış ihtiyar meclisi-heyeti üyeleri seçimlerinin de 02 Haziran 2002 tarihinde yapılmasının uygun olacağı düşünülmüştür.
Bu ara seçimlerde seçim takviminde önemli işlerde birlik sağlanabilmesi için sandık seçmen listelerinin tüm yurttaki ara seçim bölgelerinde aynı tarihlerde askıya çıkarılıp aynı tarihlerde askıdan indirilmesi uygun görülmüştür. Bu cümleden olarak ilçe seçim kurullarınca hazırlanacak seçim takviminde sandık seçmen listelerinin 12 Nisan 2002 Cuma günü askıya çıkarılması ve 24 Nisan 2002 Salı günü askıdan indirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Bilindiği üzere bir kısım illerimizin seçmenleri bilgisayar ortamında kayıtlı, bir kısım illerimiz ise bilgisayar ortamı dışındadır.
Bu nedenle, yapılacak işlerin bilgisayar ortamında olan ve olmayan illerimiz açısından ayrı ayrı belirlenmesi gerekmektedir.
1 - Bilgisayar ortamındaki illerimiz açısından;
(Yüksek Seçim Kurulunun 25.03.2000 gün ve 167 sayılı kararı ile bilgisayar ortamına alınan Adana, İzmir, İstanbul, Manisa, Osmaniye, Kocaeli, Sakarya ve Yalova dahil.)
1.1- İlçe seçim kurulları seçim yapılacak köy ve mahalleleri engeç 04 Nisan 2002 tarihine kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildireceklerdir.
1.2- Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce en geç 10 Nisan 2002 tarihine kadar bu birimlere ilişkin sandık seçmen listeleri dökülerek ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilecektir.
1.3- İlçe seçim kurulları, bu seçmen listelerini 12 Nisan 2002 günü askıya çıkaracaktır.
1.4- Seçmen listeleri 24 Nisan 2002 günü saat: 17.00’de askıdan indirilecek ve en geç 28 Nisan 2002 günü ilçe seçim kurullarınca Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
1.5- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü güncelleştirilmiş sandık seçmen listelerini en geç 13 Mayıs 2002 gününe kadar dökerek, ilçe seçim kurullarına gönderecektir.
1.6- 02 Haziran 2002 Pazar günü yapılacak muhtar ve ihtiyar meclisi - heyeti seçimlerinde, oluşturulan bu seçmen listeleri kullanılacaktır.
2 - Bilgisayar ortamı dışındaki illerimiz açısından;
2.1- İlçe seçim kurulları 18 Nisan 1999 günü yapılan genel seçimlerde kullanılan sandık seçmen listelerini 12 Nisan 2002 günü askıya çıkaracaklardır.
2.2- Sandık seçmen listeleri 24 Nisan 2002 günü saat: 17.00’de askıdan indirilecektir.
2.3- Yeni kurulan köy ve mahallelerle organları boşalan köy ve mahallelerde 02 Haziran 2002 Pazar günü yapılacak seçimlerde, güncelleştirilmiş bu sandık seçmen listeleri kullanılacaktır.
Bilgisayar ortamında bulunan iller ile bilgisayar ortamı dışındaki illerimizde yapılacak güncelleştirme işleminin, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan XXI. Dönem Milletvekili ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Genel Seçimlerinde Kullanılan Sandık Seçmen Listelerinin Güncelleştirilmesi Esaslarını Gösterir Örnek: 140/I sayılı Genelgenin süreler dışındaki hükümleri çerçevesinde yapılmasına karar verilmelidir.
Diğer taraftan deprem bölgelerinde, 18.04.1999 tarihinde ve varsa daha sonra yapılan seçimlerde kullanılan sandık seçmen listeleri esas alınacaktır. Ancak, bu seçmen listelerinde yazılı seçmen isimleri ile güncel durumun çok farklı olabileceği düşünüldüğünden, bu yerlerde oluşturulan mahalle ve kalıcı konutlar ile bu yerlerdeki sınır değişikliklerinin idari mercilerle sağlanacak koordinasyonla kesin bir şekilde belirlenmesinden sonra her türlü yayın aracından yararlanılarak yapılacak duyurularla vatandaşların seçmen kütük bürosuna başvurmaları suretiyle güncelleştirme yapılmalıdır.
Bu ara seçimlerde sandık seçmen listelerinin, her sandık için 350 - 400 seçmeni kapsayacak biçimde düzenlenmesi gerektiği ve yapılacak köy muhtarlığı ve ihtiyar meclisi üyeliği ile mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde kullanılacak oy pusulalarının usul ve esasları da karara bağlanmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklandığı üzere;
1 - İdari değişiklikler sebebiyle yeni kurulan köy ve mahallelerle boşalan köy ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar meclisi-heyeti seçimlerinin, 02 Haziran 2002 Pazar günü birlikte yapılmasına,
2 - Bu seçimlerin başlangıç tarihinin 01 Nisan 2002 günü olduğuna,
3 - Seçim günü 01 Nisan 2002 tarihinden sonraya rastlayan ve ilanı yapılmamış ihtiyar meclisi-heyeti üyeleri ve birlikte yapılması gereken muhtar seçimlerinin de 02 Haziran 2002 tarihinde yapılmasına,
4 - Seçimlerde kullanılacak sandık seçmen listelerinin güncelleştirme işleminin, yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde Örnek: 140/I sayılı Güncelleştirme Genelgesi göz önünde bulundurulmak suretiyle yapılmasına,
5 - Yapılacak olan bu ara seçimlerde kullanılacak sandık seçmen listelerinin (350 – 400) seçmeni kapsayacak şekilde düzenlenmesine,
6 - Bu seçimlerle ilgili seçim takviminin seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca oluşturulmasına,
7 - Yapılacak köy muhtarlığı ve ihtiyar meclisi üyeliği ile mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde kullanılacak oy pusulalarının usul ve esaslarının belirlenmesinde, Başkanlığımızın 27.03.1999 gün ve 1999/14 sayılı Genel Yazısı eki Yüksek Seçim Kurulunun 25.03.1999 günlü, 417 sayılı kararının da göz önünde bulundurulmasına,
8 - Kararın gereği için; tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına, Kurulumuz Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü ile İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
12.03.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy