Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 98) (2972 S. K. m. 25) 
Karar No: 1557 
Sosyaldemokrat Halk Partisi Genel Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 05.04.2004 günlü, 2004/610 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde Diyarbakır İli Silvan İlçesi Bayrampaşa Beldesinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy sayım ve dökümünde usulsüzlükler yapıldığı, yaptıkları itiraz üzerine Silvan İlçe Seçim Kurulunca 30.03.2004 gün ve 92 sayı ile karar verildiği, Diyarbakır İl Seçim Kuruluna yaptıkları itirazın 01.04.2004 günlü, 2004/41 sayılı kararı ile reddedildiği belirtilerek, anılan kararın kaldırılması, seçimin iptaline karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Silvan İlçe Seçim Kurulunca verilen 30.03.2004 günlü 92 sayılı kararda, Bayrampaşa Beldesinde dört sandıkta yapılan belediye seçimleri oy torbaları itirazcıların da hazır bulunduğu kurul huzurunda açılmış ve tek tek sayım dökümü yapılarak sonuca varılmıştır. Bu kararda 1094 numaralı oy sandığından 261 oy zarfının çıktığı, sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmen sayısının 255 olduğu, 1096 nolu sandıkta ise 251 oy zarfının çıktığı, sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmen sayısının 247 olduğu belirlenmiştir. Bu belirlemeden sonra Silvan İlçe Seçim Kurulu “1094 nolu sandıktan çıkan mavi zarfları sayması neticesinde sandıktan çıkan zarfın oy kullanan seçmen sayısından altı adet fazla çıktığı, bu fazlalığın sandık kurulu tarafından öncelikle geçersiz zarflar ayrılmak ve saklanmakla giderilmesi, böylece giderilmediği takdirde açılmaksızın çekilen zarfların eşitliği sağlayacak şekilde yakılması gerekirken bu işlemin yapılmadığı anlaşılmıştır. Zarflar açılıp Kurulca partilerin oy dağılımı tespit edildiğine göre Kurulumuzun sonradan zarfları yakması ve eşitliği sağlaması hukuki bakımdan haksız sonuçlara neden olabilir. Bu bakımdan öncelikle eşitliği sağlamak için seçime katılıp oy alan her partinin (5 partinin) birer geçerli oyu ayrılmış, bunun dahi eşitliği sağlamadığı bir zarfın daha fazla olduğu anlaşılmakla partilerin adı gözetilmeksizin içinden geçersiz oy pusulaları çıkan zarflardan birisi çekilerek oy kullanan seçmen sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısının eşitliği”ni sağlama yöntemini; 1096 nolu sandıkta da, “mavi zarflar geçerli olduğuna göre geriye yakma işlemi kalmaktadır ki; eşitliğin sağlanması bakımından böyle bir yola başvurulması oyların sayım ve dökümünün yapılmış olması itibariyle haksız ve adaletsiz sonuçlara neden olabileceğinden, Seçim Kurulumuz bu fazlalığı seçime katılıp oy alan 4 (Dört) partinin birer geçerli oylarının bulunduğu zarfları ayırarak geçersiz sayıp daha doğrusu bu zarfları yok sayıp giderme yoluna gitme” yöntemini uygulamıştır. Sonuçta İlçe Seçim Kurulu Bayrampaşa Belediye Başkanlığı seçiminde 952 geçerli oyun 260’ının Adalet ve Kalkınma Partisine, 254 oyun Sosyaldemokrat Halk Partisine, Belediye Meclisi Üyeliği seçiminde de, 929 geçerli oydan 257 oyun Adalet ve Kalkınma Partisine, 256 oyun Sosyaldemokrat Halk Partisine verildiğinin; Belediye Başkanlığına Adalet ve Kalkınma Partisi adayının seçildiğinin tespitine karar vermiştir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 98 nci maddesinde; “...sandık, oy verilen yerde hazır bulunanların gözü önünde açılır ve çıkan zarflar sayılarak toplamı tutanağa yazılır. Zarflar oy veren seçmen sayısı ile karşılaştırılır. Bu zarfların sayısı oy veren seçmen sayısından fazla çıktığı takdirde, bütün zarflar tek tek elden geçirilerek 77 nci maddeye göre çift mühürlü olmayan ve belli şartlara uygun bulunmayan veya herhangi bir işaret veya imza veya mührü taşıyarak 103 üncü madde gereğince seçmenin kim olduğunu belirten zarflar ayrılır. Bunların düşülmesi, fazlalığın giderilmesine yetmediği takdirde, kurul başkanı, kalan zarflar arasından fazlayı karşılayacak sayıda zarfı gelişigüzel çekerek ayırır. Ayrılan zarfların sayısı tutanağa geçirilir ve bu zarflar açılmadan derhal yakılmak suretiyle yok edilir.
Bundan sonra, muteber zarflar sayılarak sandığa konur ve ara verilmeksizin döküme başlanır. Bütün bu işlemler, tutanak defterine geçirilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükme dayanılarak, 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek: 138 sayılı Genelgemizin 35. maddesinde de sandık kurullarınca yapılacak işlemler ayrıntılı biçimde açıklanmıştır.
Oy kullanan seçmen sayısından fazla çıkan zarflar, yukarıda metni yazılı yasa hükmü uygulanıp, sandıktan çıkan zarflar oy kullanan seçmen sayısına eşitlenmeden yapılacak sayım dökümün geçerli sayılmasına olanak bulunmamaktadır.
Sandık kurullarının, 298 sayılı Yasanın 98 inci maddesi hükmünü uygulamamaları sandıktan çıkan zarf sayısının, oy kullanan seçmen sayısına eşitliğini sağlamamaları halinde, anılan yasa hükmünün daha sonra itiraz aşamasında ilçe seçim kurulunca uygulanması da mümkün değildir.
Bu itibarla, Silvan İlçe Seçim Kurulunun zarf sayıları oy kullanan seçmen sayısına eşit olmayan 1094 ve 1096 numaralı sandıklarda siyasi partilerin geçerli oylarını ayırmak suretiyle seçmen sayısına eşit zarf ve oy pusulası oluşturma şeklinde uyguladığı yöntemin yasal dayanaktan yoksunluğu nedeniyle kabul edilmesi mümkün değildir.
Diyarbakır İl ve Silvan İlçe Seçim Kurullarınca verilen kararların usul ve yasaya uygun olmaması nedeniyle kaldırılması, Bayrampaşa Beldesinde yapılan Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeliği Seçimlerinin 1094 ve 1096 numaralı sandıkların seçim sonuçlarına etkili olması nedeniyle iptali, 2972 sayılı Kanunun 25. maddesi uyarınca 06 Haziran 2004 tarihinde Yüksek Seçim Kurulunca verilen 17.03.2004 gün ve 606 sayılı kararımız uyarınca, yeniden yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Diyarbakır İl ve Silvan İlçe Seçim Kurullarınca verilen kararların usul ve yasaya uygun olmaması nedeniyle kaldırılarak, Bayrampaşa Beldesinde Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeliği seçimlerinin iptaline,
2 - Bu seçimlerin 06 Haziran 2004 tarihinde Yüksek Seçim Kurulunca verilen 17.03.2004 gün ve 606 sayılı kararımız uyarınca yeniden yapılmasına,
3 - Karar örneğinin gereği için Diyarbakır ve Silvan İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile bilgi için Sosyaldemokrat Halk Partisi Genel Başkanlığına gönderilmesine,
22.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy