Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (298 S. K. m. 122, 130, 140, 148)
Karar No: 23 
Kurulumuz Başkanlığına Mehmet SOLAK vekili Av. Salih AYGÜN tarafından gönderilen 25.01.2005 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Amasya İli Merzifon İlçesi Alıcık Köyü muhtarlığına Cemalettin KARADUMAN’ın seçildiği, adı geçenin köyde oturmayan toplam 10 kişinin sahte olarak oy kullanmasını sağladığı, 30.03.2004 tarihinde usulsüz oy kullanılması nedeniyle İlçe Seçim Kuruluna şikayette bulunulduğu, ancak süresi geçtiğinden dolayı itirazının reddedildiği ve bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunulduğu ve seçimlerde Sahte İkametgah İlmühaberi düzenlendiği gerekçesiyle dava açıldığı ve Merzifon Asliye Ceza Mahkemesinin 28.12.2004 günlü, E: 2004/331 ve K:2004/555 sayılı kararı ile köy muhtarının cezalandırılmasına karar verildiği ve seçime hile karıştırıldığının sabit olduğu belirtilerek, Mehmet SOLAK’ın seçimi 6 oyla kaybettiğinden bahisle, söz konusu muhtarlık seçiminin iptaline karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstek, 28.03.2004 tarihinde Amasya İli Merzifon İlçesi Alıcık Köyünde yapılan muhtarlık seçiminde kullanılan seçmen listesine, o yerde oturmadıkları halde sahte ilmühaberle kayıtlandırılan ve oy kullanan şahısların seçim sonucunu etkiledikleri ve bu durumunda Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilerek ilgili muhtar hakkında ceza verilmiş olması nedeniyle, usulsüz olarak yapıldığı iddia edilen Alıcık Köyü muhtarlık seçiminin iptal edilerek, yenilenmesine ilişkindir.
Bilindiği üzere, her seçimde seçim kurullarınca kabul ve ilan edilen seçim takviminde belirlenen zamanlarda seçmen listeleri askıya çıkarılmaktadır. 28.03.2004 günü yapılan seçimde ilgili ilçe seçim kurulu ilan edilen seçim takvimine göre sandık seçmen listeleri 02.12.2003 - 05.01.2004 tarihleri arasında askıya çıkarılarak güncelleştirilmiş ve itirazlar incelenerek kesin olarak karara bağlanmış ve bu listeler 07.01.2004 tarihinde kesinleşmiştir. Seçim hukukunda, kurulların kararları yanında bazı hallerde kurul başkanlarının verdikleri kararlarında yargı kararı niteliğinde ve kesin olduğu öngörülmüştür. 298 sayılı Kanunun sandık seçmen listelerine yapılan itirazların karara bağlanması ile ilgili 122. maddesinde, "... yapılan itirazlar, itirazın yapıldığı kurul başkanınca kesin karara bağlanır." denilmek suretiyle bu kararlar diğer makam ve mercilerin incelemesinin dışında bırakılmıştır.
Bu nedenlerle, itiraza konu sandık seçmen listelerinin itiraz üzerine yeniden ele alınması ve incelenmesi mümkün değildir. Kesinleşmiş seçmen kütüklerindeki yolsuzluklara ve 298 sayılı Kanunun 130 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının 6 ncı bendindeki hükme dayanılarak mazbatanın veya seçimin iptali istenemez.
Anayasamızın 79. maddesi "seçim süresince ve seçimden sonra seçim kurulları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları, itiraz ve şikayet olup olmadığına ve süreye bakılmaksızın durumu (tam kanunsuzluk nedeniyle) doğrudan inceleyerek kesin karara bağlama yetkisini Kurulumuza vermiş ise de, dilekçede belirtilen olay kişisel haklara ilişkin olup 298 sayılı Kanunun 130/son fıkrasında tadadı olarak sayılan tam kanunsuzluk hallerinden değildir, bu nedenle Kurulumuzca işe doğrudan el konulması olanağı da bulunmamaktadır.
Seçmen kütükleri üzerinde yapılan yolsuzluklar için 298 sayılı Kanun 140 ıncı maddesinden 148 inci maddesine kadar olan bölüm içerisinde cezai müeyyideler getirmiştir.
298 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen maddelerinden veya Ceza Kanununun ilgili maddelerinden yolsuzluk yapan şahıslar aleyhine ilgili mercilerce takibat yapılması, dava açılması suçların takibi yönünden doğal bir olay olup, bu bağlamda yürütülen ceza davaları ile verilen ceza mahkumiyetleri seçimin iptalini gerektirmez. Başka bir ifade ile kesinleşmiş kütükler ile yapılan seçimin sonucuna etkili olmaz.
Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazın reddi gerekir.
SONUÇ: 1- İtirazın reddine,
2- Karar örneğinin Merzifon İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve itirazda bulunan Mehmet SOLAK vekili Av. Salih AYGÜN’e gönderilmesine,
29.01.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy