Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (765 S. K. m. 80, 240) (647 S. K. m. 6) (298 S. K. m. 122, 130, 140, 148) 
Karar No: 718 
Anavatan Partisi Torbalı İlçe Başkanı Fehmi SOBUTAY vekili Av. Yaşar DEMİR tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 15.11.2000 günlü dilekçede; 18.04.1999 tarihinde yapılan seçimde İzmir İli Torbalı İlçesi Karakuyu Beldesi Atatürk Mahallesi muhtarlığına seçilen Yücel KARAKUŞ'un Karakuyu Beldesinde ikamet ediyormuş gibi 151 kişiye gerçeğe aykırı olarak ikametgah ilmuhaberi vererek bu kişileri seçmen kütüğüne kayıtlandırdığı ve orada oy kullandırdığı, bu muhtarın ise Doğru Yol Partisince desteklendiği ve seçim sonucunda her iki partinin aldıkları oy farkının 60 civarında olduğu, ancak Seçim Kanununun 138. maddesi delaletiyle adı geçen muhtar hakkında T.C.K.nun 240. maddesine göre Torbalı Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığı ve dava sonuçlanarak kesinleştiği ve sonuçta Torbalı Asliye Ceza Mahkemesinin 2000/82 E, 2000/459 K. sayılı ilamı ile Seçim Kanununun 138. maddesi delaletiyle T.C.K.nun 240. maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezası ile cezalandırıldığı ve takdiren de 3 ay süre ile memuriyetten yoksun kılınmasına karar verildiği ve aynı kanun hükmünü birkaç defa ihlal ettiğinden cezasının T.C.K.nun 80. maddesi uyarınca artırılarak neticeten 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve sabıkası olmadığından cezasının 647 sayılı Kanunun 6. maddesi uyarınca tecil edildiğinden bahisle, İzmir İli Torbalı İlçesi Karakuyu Beldesinde 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan belediye başkanlığı seçiminin iptal edilerek, bu beldedeki seçimin yeniden yapılmasına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstek, 18.04.1999 günü İzmir İli Torbalı İlçesi Karakuyu Beldesinde yapılan Belediye Başkanlığı seçiminde kullanılan seçmen listesine, o yerde oturmadıkları halde sahte ilmuhaberle kayıtlandırılan ve oy kullanan şahısların seçim sonucunu etkiledikleri ve bu durumunda mahkeme kararı ile tespit edilmesi nedeniyle usulsüz olarak yapıldığı iddia edilen Karakuyu Beldesi Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilerek, yenilenmesine ilişkindir.
Bilindiği üzere her seçim döneminde Yüksek Seçim Kurulunun kabul ve ilan ettiği seçim takviminde belirlenen zamanlarda seçmen listeleri askıya çıkarılmaktadır. 18.04.1999 günü yapılan seçimde Yüksek Seçim Kurulunca kabul ve ilan edilen seçim takvimine göre sandık seçmen listeleri askıya çıkarılarak güncelleştirilmiş ve itirazlar incelenerek kesin olarak karara bağlanmış ve bu listeler kesinleşmiştir. Seçim hukukunda, kurulların kararları yanında bazı hallerde kurul başkanlarının verdikleri kararlarında yargı kararı niteliğinde ve kesin olduğu öngörülmüştür. 298 sayılı Kanunun sandık seçmen listelerine yapılan itirazların karara bağlanması ile ilgili 122. maddesinde, "..... yapılan itirazlar, itirazın yapıldığı kurul başkanınca kesin karara bağlanır" denilmek suretiyle bu kararlar diğer makam ve mercilerin incelemesinin dışına bırakılmıştır.
Bu nedenlerle, itiraza konu sandık seçmen listelerinin itiraz üzerine yeniden ele alınması ve incelenmesi mümkün değildir. Kesinleşmiş seçmen kütüklerindeki yolsuzluklara ve 298 sayılı Kanunun 130 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının 6 ncı bendindeki hükme dayanılarak mazbatanın veya seçimin iptali istenemez.
Anayasamızın 79. maddesi "seçim süresince ve seçimden sonra seçim kurulları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları, itiraz ve şikayet olup olmadığına ve süreye bakılmaksızın durumu (tam kanunsuzluk nedeniyle) doğrudan inceleyerek kesin karara bağlama yetkisini Kurulumuza vermiş ise de, dilekçede belirtilen olay kişisel haklara ilişkin olup 298 sayılı Kanunun 130/son fıkrasında tadadı olarak sayılan tam kanunsuzluk hallerinden değildir, bu nedenle Kurulumuzca işe doğrudan el konulması olanağı da bulunmamaktadır.
Seçmen kütükleri üzerindeki yapılan yolsuzluklar için 298 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesinden 148 inci maddeye kadar olan bölüm içerisinde cezai müeyyideler getirmiştir.
298 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen maddelerinden veya Ceza Kanununun ilgili maddelerinden yolsuzluk yapan şahıslar aleyhine ilgili mercilerce takibat yapılması, dava açılması suçların takibi yönünden doğal bir olay olup, bu bağlamda verilip kesinleşen mahkumiyet hükümleri de seçimin iptalini gerektirmez.
Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazın reddi gerekir.
Sonuç: 1 - İtirazın reddine,
2 - Karar örneğinin Fehmi SOBUTAY vekili Av. Yaşar DEMİR ve Yücel KARAKUŞ'a gönderilmesine,
02.12.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy