Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 45, 48, 49)
Karar No: 97 
Kumluca İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 27/02/2006 tarihli, 17 sayılı yazıda; Başkanlıklarının 10/02/2006 tarihli, 2006/3 sayılı kararı ile 19/11/2005 tarihinde yapılmış olan Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası seçimlerinin iptaline karar verildiği ve Antalya İl Seçim Kurulunun 23/02/2006 tarihli, 2006/16 sayılı kararı ile de yapılan itirazın reddine karar verilerek, seçimin iptaline ilişkin kararın kesinleştiği ve 16/04/2006 Pazar seçim günü olarak belirlendiği, yapılacak bu seçimde 5362 sayılı Kanunun 45. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen çoğunluğun aranıp aranmayacağı ve aynı maddenin 2. ve 3. fıkralarında öngörülen çoğunluğun yeterli olup olmayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun; 49. maddesinin 12. fıkrasında; “Hakim, herhangi bir sebeple seçimi durdurduğu veyahut seçim sonuçlarını etkiyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, ... iptal kararının kesinleşmesi üzerine, ... belirlenen günde yalnız seçim yapılır ve seçim işlemleri bu madde ile Kanunun öngördüğü diğer hükümlere uygun olarak yürütülür.”, hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun, 45. maddesinin birinci fıkrasında da; Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının genel kurul toplantılarının açılabilmesi için genel kurul üyelerinin yarıdan fazlasının toplantıya iştirak etmesinin şart olduğu, 48. maddesinde de başkanlık divanının oluşumu belirtilmiştir.
Bu nedenle, söz konusu Kanunun 45. maddesinin birinci fıkrası ile 48. maddesinde öngörülen genel kurul koşulları oluşturulduktan sonra, 49. maddesinin 12. fıkrası gözetilerek, iptal edilen esnaf ve sanatkarlar odası organ seçiminin yapılması gerektiği yönünde görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1- İptal edilen Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası organ seçiminin, yukarıda belirtilen 5362 sayılı Kanunun 45. maddesinin birinci fıkrası, 48. maddesi ve 49. maddesinin 12. fıkrasında öngörülen genel kurula ilişkin koşulların oluşmasından sonra yapılması gerektiği yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Kumluca İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
11.03.2006 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası organ seçimleri, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca 5367 sayılı Kanunun 49/12. maddesi gereğince iptal edilmiş, yalnız seçim yapılmak üzere gün belirlenmiştir. Başkanlık, Kurulumuzdan bu seçim gününde 5362 sayılı Kanunun 45. maddesinde öngörülen çoğunluklardan hangisinin aranacağı hususunda görüş sormuştur. Kurulumuzca başkanlık divanı oluşumuna ilişkin 48. maddesinin ve çoğunluğa ilişkin 45. maddesinin koşullarının oluşmasından sonra seçim yapılması yolunda görüş bildirilmiştir.
5362 sayılı Kanunun 49. maddesi ile organ seçimlerinin yargı gözetiminde yapılacağı bu denetim ve gözetiminin o yer ilçe seçim kurulu başkanına ait olduğu belirtilmiş, müteakip bent ve maddelerde de bu denetimin neden ibaret bulunduğu açık bir şekilde izah edilmiştir.
İlçe seçim kurulu yasanın açık ifadesine göre organ seçimlerini yapan değil onu denetleyen mercidir. Kongreler kuruluşların yetkili organlarınca yapılır ve ilgili hükümet komiserince denetlenir. İlçe seçim kurulu başkanının kongre yapılmasına izin vermesi, kongreyi tehir etmesi veya iptaline karar vermesi görev ve yetkisi yoktur. Bu görev ve yetkiler yargı mercilerine aittir. İlçe seçim kurulu başkanı iptal ettiği seçimin yapılacağı günde toplantı salonunda bulunmak, kongrede divan teşekkülünü sağlamak, toplantı ve karar nisabının oluşup oluşmadığını denetlemek durumunda değildir. Seçim için belli günde görevlendirilen sandık kurulu kesinleştirilmiş listedeki seçmenlere oy kullandırır ve gerekli tutanakları tanzim edip ilan ve sonucu ilçe seçim kurulu başkanlığına tevdi eder, ne sandık kurulu nede ilçe başkanının sırf seçim için yapılacak bu toplantıda divanın teşekkülünü sağlamak, hazirun listesi tutmak, nisabı araştırmak görev ve yetkisi yoktur. Seçimin hitamında bu yöne ilişkin itirazlar mahiyetine göre başkanlık veya yargı yerlerinde çözümlenir.
Yalnız seçim için yapılacak faaliyetin, kongrenin tehiri gibi algılanıp kongrenin yeniden toplanmasına, başkanlık divanı teşkiline hazirun cetveli hazırlanmasına seçimlerde aranmayacak toplantı ve karar nisabının kontrolüne yol açacak biçimde uygulamaya yön veren çoğunluk görüşünce iştirak etmemekteyiz.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy