Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 32, 33) (4541 S. K. m. 3, 4) 
Karar No: 12
Melikgazi 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 23.12.2004 günlü, 2004/1569 sayılı yazıda; İlçeleri Hisarcık Beldesi Yukarı Mahallenin adının kaldırılarak ikiye bölünmek suretiyle “Erciyes” ve “Bahçelievler” adında iki mahallenin kurulduğu, önceki mahalle (Yukarı Mahalle) isminin ortadan kalktığı, yeni kurulan mahallenin yeni isim aldığı, bu oluşumda önceki mahalle için seçilen muhtar ve ihtiyar heyetinin isim değişikliği nedeniyle hangi mahalle için göreve devam edecekleri ya da yeni mahallelerin adları değiştiğinden yeni isim alınmasından önceki seçilmişlerin görevlerinin ortadan kalktığı kabul edilerek her iki mahallede mi seçim yapılacağı hususlarında Başkanlıklarına görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Belediye Kanununda, belediye meclisinin ve yerel idare heyetinin kararı ve Vali'nin onayı ile belediye sınırları içinde mahalleler kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, isimleriyle sınırlarının değiştirilmesi öngörülmüş ve hizmetin daha iyi görülmesi açısından bir beldede mahalle kurulup kurulmaması, mahallenin sayısı, bölünmeleri ve birleştirilmeleri belediye meclisinin görevine bırakılmıştır.
Ayrıca, aynı maddeye göre kurulan mahalle, hükmü şahsiyeti olmayan bir hizmet birimidir. İl, belediye ve köy gibi bir mahalli idare değildir. Kurulumuzun tüm teşkilata gönderdiği 02.04.2004 günlü, 74 sayılı kararı ile bir mahallenin bölünmesi ya da birden çok mahallenin belirli kısımlarının ayrılarak yeni bir mahalle oluşturulması gibi durumlarda, sadece yeni kurulan mahalle ya da mahallelerde seçim yapılması, mevcut (bölünen) mahallede ise seçim yapılmaması kararlaştırılmıştır.
Mahalle, Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4541 sayılı Kanunun 3 ve 4. maddelerinde sayılmış işlerin görülmesi için seçilmiş organlar olup sınırları belediye meclisince belirlenir. Yine 2972 sayılı Kanunun 32. maddesine göre bir seçim çevresi olarak kabul edilmiştir.
Melikgazi İlçesi Hisarcık Beldesine bağlı Yukarı Mahallesinin nüfus, fiziki yapı, mesafe, sosyal tesisler ve benzeri hususların değerlendirilmesi neticesinde Yukarı Mahallenin adının iptal edilerek bunun yerine iki (2) yeni mahalle (Erciyes ve Bahçelievler) oluşturulmuş olduğu, yeni kurulan bu iki mahallenin sınırlarının yeniden çizildiği, Hisarcık Belediye Meclisinin 09.07.2004 günlü Meclis Toplantısı sonucu alındığı bildirilen ve 1580 sayılı Kanunun 8. maddesi gereği Valilik tarafından 13.12.2004 tarihinde onaylanan Melikgazi İlçe İdare Kurulunun 02.12.2004 günlü, 2004/7187 sayılı kararından anlaşılmaktadır.
Bu durumda, adı iptal edilmekle hukuki varlığı sona eren Yukarı Mahallenin, Kurulumuzun yukarıda belirtilen sözkonusu ilke kararı kapsamında bölünen mahalle olarak nitelendirilmesine olanak bulunmadığından, bunun yerine kurulan İki (2) mahallede (Erciyes ve Bahçelievler) 2972 sayılı Kanunun 33. maddesinin 3 ve müteakip fıkraları uyarınca ilan tarihinden sonraki 60. günü takip eden ilk Pazar günü yeniden muhtar ve ihtiyar heyeti üyeliği seçiminin yapılması doğal ve zorunlu bulunmaktadır.
SONUÇ:  Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1- Belediye Meclisi kararı ve Valilik tasdiki ile Melikgazi İlçesine bağlı Hisarcık Beldesi Yukarı Mahallenin adının iptal edilerek hukuki statüsü ortadan kaldırılmış olması nedeniyle, bu yer muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerinin görevleri sona erdiğinden, yeni ihdas edildiği bildirilen İki (2) mahallede (Erciyes ve Bahçelievler) 2972 sayılı Kanunun 33. maddesinin 3 ve müteakip fıkraları uyarınca ilan tarihinden sonraki 60. günü takip eden ilk Pazar günü yeniden muhtar ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinin yapılmasına,
2- Karar örneğinin Melikgazi 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
08.01.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy