Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 28, 29, 47) (2839 S. K. m. 40) 
Karar No: 179 
Ankara İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14.03.2002 gün ve 2002/154 sayılı yazı ekinde bulunan Konya 4. İcra Dairesi Müdürlüğünün 06.03.2002 gün ve 2002/298 sayılı yazısında; Ali ve Saide oğlu 1970 doğumlu Mustafa ÖZKAN’ın mevcut adresinin kayıtlardan tespit edilerek Müdürlüklerine bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp DÜŞÜNÜLDÜ:
Konya 4. İcra Müdürlüğünce gönderilen yazıda açık kimlik bilgileri yazılı olan kişiye ait adres bilgisinin azami kolaylık ve verimin elde edilebilmesi için istendiği anlaşılmaktadır.
Seçmen kütükleri seçmenlik sıfatının tayininde esas olan belgelerdir. Bu hususta 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 28 inci maddesi gereğince bir Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü Kurulmuş olup, aynı yasanın 29 uncu maddesine göre genel müdürlük; yasalara uygun olarak seçmen vatandaşları eksiksiz belirlemek, vatandaşların görev ve sorumluluklarına uygun siyasal haklarını yüksek oranda kullanmasını sağlamak, bu uğurda gerekli bilgileri toplayarak seçmen kütüğü düzenlemek ve seçimlerde kullanılmak üzere saklanmasını temin etmekle görevlendirilmiştir. Genel Müdürlük çalışmalarını Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenecek ilkeler içinde yürütür. Ayrıca 2839 sayılı Yasanın 40 ıncı maddesinde; seçimlerle ilgili her türlü evrakın Yüksek Seçim Kurulu’nun istem ve izni alınmadan hiçbir yere gönderilemeyeceği, özel hükmü yer almaktadır.
298 sayılı yasanın 47/son maddesinde seçmen kütüğündeki bilgilerden diğer devlet kuruluşlarının yararlanabilmesi yöntem ve kuralların ancak yasa ile düzenlenebileceği öngörülmüştür. Bu özel hükümden seçmen kütüğünden yararlanma şartlarının;
1) Seçmen kütüğü ile ilgili özel yasal düzenleme,
2) İstemcinin kamu kuruluşu olması,
3) Yüksek Seçim Kurulu izni olduğu açıktır.
Kurulumuz kararlılık kazanmış ilke kararlarında; seçmen kütüğünden seçim dışında yararlanma isteklerini, yasal dayanak bulunmaması, seçmen kütüğü düzenlenmesi gayesine aykırı düşme, personelin asli görevinin aksaması ve kütüklerin yıpranmasına neden olması seçmenlerin seçmen kütüğündeki bilgilerin gizliliğine ve başka kurum ve kişilere verilmeyeceğine ilişkin güven duygusunun sarsılmaması gerekçesi ile kabul etmemektedir.
Nitekim seçimlerin en yakın ilgilisi ve Anayasaya göre demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin seçmen kütüklerinden istifadesi yöntem ve kuralları yukarıda yazılı nedenlerle 298 sayılı yasanın 47 nci maddesine eklenen fıkra “özel yasal düzenleme” ile belirlenmiş ancak bu şekilde istifade sağlanabilmiştir.
Ayrıca, bu konudaki taleplerin ilgili mahkemeler tarafından doğrudan il veya ilçe seçim kurulu başkanlıkları aracılığı ile yapılması ve bu şekilde Kurulumuz Başkanlığına ulaştırılması durumunda Yüksek Seçim Kurulunca değerlendirilip gerekli kararın verilebilmesi mümkündür.
Belirtilen nedenlerle, yazışma kurallarına uymayan ve yasal dayanağı bulunmayan söz konusu istemin yerine getirilmesinin mümkün olmadığına karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Konya 4. İcra Müdürlüğünün isteminin 298 sayılı Kanunun 47/son ve 2839 sayılı Kanunun 40. maddeleri gereğince reddine,
2 - Karar örneğinin Konya 4. İcra Dairesi Müdürlüğüne gönderilmesine,
23.03.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy