Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 14, 19) 
Karar No: 576
Karar Tarihi: 04/10/2012 
Kurulumuz Başkanlığına Gülşehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 25/9/2012 tarihli, 48 sayılı yazıda; 30/12/2012 tarihinde yapılacak olan Tuzla Sulama Birliği seçimlerinin 6172 sayılı Kanunun gereği ilçe seçim kurulu denetiminde yapılacağı, Halkın Sesi Partisinin olağan genel kuruluyla kendisini feshederek Adalet ve Kalkınma Partisiyle birleştiği bilgisini medyadan öğrendiklerini, bu durumda Gülşehir İlçe Seçim Kurulunda görevli Halkın Sesi Partili Kurul Üyelerinin kurul toplantılarına katılıp katılamayacağı yönünde görüş bildirilmesi istenilmiş ve Kurulumuzun 28/9/2012 tarihli, 2012/564 sayılı Ara Kararı ile istenilen bilgi ve belgeler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 4/10/2012 tarihli, 1297 sayılı yazısı ile gönderilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrasında; “ İlçe seçim kurulu başkanı, siyasi partiler arasında yapılan ad çekmenin gün ve saatini, ad çekmeye katılan siyasi partilere tebliğ eder.
Görev süresi içinde asıl üyeliklerde vukubulacak boşalmalar, eksilen asıl üyenin yerine kendi yedeği getirilmek suretiyle doldurulur. Yedek üyeliklerdeki eksilmeler, eksilen üyenin niteliğine göre, seçilmesinde uygulanan hükümler gereğince tamamlanır.
14 üncü maddenin onbirinci bendi gereğince yapılan tespit ve ilandan seçime katılamayacağı anlaşılan veya o seçim çevresinde seçime katılmayan partinin ilçe seçim kurulundaki üyelerinin görevi sona erer. Bu yoldan boşalan üyelikler, o seçim çevresinde seçime katılan ve ilçe seçim kurulunda üyesi bulunmayan partiler hakkında birinci bentte yazılan hükümlerin uygulanmasıyla belirlenir.
İlçe seçim kurulunda boşalan göreve getirilen kimse, yerine geldiği üyenin süresini tamamlar.”
hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte, Başkanlığımızın 17/01/2012 günlü, 2012/1 sayılı Genel Yazısı ekinde tüm teşkilata gönderilmiş olan, İl ve İlçe Seçim Kurullarının iki yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin Yüksek Seçim Kurulunun 17/01/2012 tarihli, 2012/24 sayılı kararının “VI - İlçe Seçim Kurulu Üyeliklerinin Belirlenmesi” başlıklı bölümünde;
“298 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında; “İlçe seçim kurulunun dört asıl ve dört yedek üyesi siyasi partilerden alınır... İlçe seçim kurulu başkanı bu kurulun yeniden kurulması için 18 inci maddede öngörülen sürenin başında ilçede teşkilatı bulunan ve son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan dört siyasi partiye birer asıl ve birer yedek üye adını iki gün içinde bildirmelerini tebliğ eder” hükmü yer almıştır.
a) 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan son milletvekili genel seçimine katılan siyasi partiler; Adalet ve Kalkınma Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi’dir. Şu halde, ilçede teşkilatı bulunması koşulu ile, bu siyasi partilerden o ilçede en çok oyu almış olan dört siyasi partiye, iki gün içinde birer asıl ve birer yedek üye adının bildirilmesi için ilçe seçim kurulu başkanı tarafından tebligat yapılacak ve böylece ilçe seçim kurulunun siyasi partili dört asıl ve dört yedek üyesi belirlenmiş olacaktır.
Süresi içinde ad bildiren siyasi parti sayısı dörtten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden ve o ilçede aldıkları oyların büyüklük sırasına göre aynı usulde tamamlanır.
Oylarda eşitlik halinde ad çekilir.
b) Yukarıdaki hükümlerin uygulanmasına rağmen, dört asıl ve dört yedek üyenin tümü belirlenemediği takdirde; 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 4 üncü bendi gereğince Yüksek Seçim Kurulunun 14/1/2012 günlü, 2012/15 sayılı kararı ile belirlenen siyasi partilerden (1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Alternatif Parti, 3- Bağımsız Türkiye Partisi, 4- Barış ve Demokrasi Partisi, 5- Büyük Birlik Partisi, 6- Cumhuriyet Halk Partisi, 7- Demokrat Parti, 8- Demokratik Sol Parti, 9- Doğru Yol Partisi, 10-Emek Partisi, 11- Eşitlik ve Demokrasi Partisi, 12- Genç Parti, 13- Hak ve Eşitlik Partisi, 14- Hak ve Özgürlükler Partisi, 15- Halkın Sesi Partisi, 16- Halkın Yükselişi Partisi, 17- İşçi Partisi, 18- Liberal Demokrat Parti, 19- Millet Partisi, 20- Milliyetçi Hareket Partisi, 21- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, 22-Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 23- Saadet Partisi, 24- Türkiye Komünist Partisi, 25- Türkiye Partisi, 26-Yurt Partisi) o ilçede teşkilatı bulunanlar saptandıktan sonra ilgili partilere ad çekmenin yapılacağı gün ve saat tebliğ edilir ve bunlar arasında ad çekilir.
Ad çekme sonucuna göre belirlenen siyasi partilerin eksik üyelik sayısı kadar bildireceği kimseler ilçe seçim kurulu üyesi olur. (a) bendinde belirtilen yazılı usullerle kendilerinden ad istenmiş ve üye adı bildirmiş olan siyasi partiler bu ad çekmeye dahil edilmeyeceklerdir.
Mahalli İdareler seçimleri olan il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği seçimlerinde alınan oylar ilçe seçim kurulu üyeliklerinin belirlenmesinde göz önüne alınmaz.
düzenlemelerine yer verilmiştir.
Ara kararımıza cevaben, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından alınan 4/10/2012 tarihli, 1297 sayılı yazıdan; Halkın Sesi Partisi (Has Parti)’nin 19/9/2012 tarihli Olağanüstü Kongre ile partinin kapatılmasına ve hukuki varlığının sona ermesine karar verildiği ve bu durumun adı geçen parti tarafından 21/09/2012 tarihli yazı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirildiği anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, 298 sayılı Kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrası ve Kurulumuzun 17/01/2012 tarihli, 2012/24 sayılı kararı uyarınca işlem yapılması yönünde görüş bildirilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanunun 19. maddesinin üçüncü fıkrası ve Kurulumuzun 17/01/2012 tarihli, 2012/24 sayılı kararı uyarınca işlem yapılması yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin;
a) Gülşehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
b) Kurulumuz resmi internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanması ve il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç-mail olarak gönderilmesi için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
4/10/2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy