Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2820 S. K. m. 10, 21)
Karar No: 322     
Ordu İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Merkez İlçe Başkanı İsmail YILMAZ tarafından gönderilen 04.07.2005 tarihli dilekçede; Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Merkez İlçe Kongresi delege listelerine karşı Kenan DÖNMEZ tarafından İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunduğu ve Ordu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca da, itirazın kabul edilerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından alınan cevabi yazıya göre itiraza konu 15 kişinin delege listesinden kayıtlarının silinmesine 29.06.2005 gün ve 2005/11 sayı ile karar verildiği, bu karara karşı İl Seçim Kurulu nezdinde itirazda bulunulduğu, ancak İlçe Seçim Kurulunca verilen kararın kesin olması nedeniyle, Ordu İl Seçim Kurulunun 01.07.2005 gün ve 32 sayılı kararı ile itirazın reddedildiği, Oysa, Yüksek Seçim Kurulunca ve bazı İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarınca aynı konularda verilen emsal kararlar göz önünde bulundurulduğunda, ilçe kongresini oluşturacak delege seçimlerine yöneltilecek itirazların hal yerinin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının değil il yönetim kurulunun olduğu belirtilerek, söz konusu Ordu Merkez İlçe Seçim Kurulunun 29.06.2005 gün ve 2005/11 sayılı kararın iptali ile bu karara karşı yapılan itirazın reddine dair Ordu İl Seçim Kurulunca verilen 01.07.2005 gün ve 32 sayılı kararın kaldırılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 10. maddesinin 6. fıkrası; “Siyasi partilerin bu Kanuna göre yapacakları kongre delege seçimlerinde ve ön seçimlerde (b) ve (d) bendleri gereğince Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmiş üye listeleri esas alınır.”
Aynı Kanunun 21. maddesinin 2-3-4. fıkralarında; “Seçim yapılacak büyük kongreyle il ve ilçe kongrelerinin toplantılarından en az onbeş gün önce, kongreye katılacak parti üyelerini belirleyen listeler, büyük kongreyle il kongreleri için Yüksek Seçim kurulunun önceden belirleyeceği seçim kurulu başkanına, ilçe kongreleri için o yer ilçe seçim kurulu başkanına, ilçede birden fazla ilçe seçim kurulunun bulunması halinde birinci ilçe seçim kurulu başkanına iki nüsha olarak verilir. Ayrıca toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususlar da bildirilir.
Seçim kurulu başkanı, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacakları belirleyen liste ile yukarıdaki fıkrada belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar kongrenin toplantı tarihinden yedi gün önce siyasi partinin ilgili teşkilatının bulunduğu binada asılmak suretiyle ilan edilir. İlan süresi üç gündür.
İlan süresi içinde, listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar, hakim tarafından onaylanarak siyasi partinin ilgili teşkilatına gönderilir.“ hükmüne yer verilmiştir.
Ordu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı tarafından başkanlığına verilen kongre delege listesine yapılan itirazları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bulunan ve istek üzerine gönderilen üye aday listesi ile siyasi parti ilçe başkanlığında bulunan üye kayıtlarına ilişkin listeleri karşılaştırarak gerekli araştırmaları yapmak suretiyle ilgili yasa maddelerine uygun olarak karar verdiği ve kararında herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca, İlçe Seçim Kurulu Başkanlarının siyasi partilerin kongreleri ile ilgili olarak verdiği kararların yasa gereği kesin olduğundan, söz konusu itiraza konu kararın bu nedenle Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesinin olanak dışı bulunduğundan, itirazın 2820 sayılı Kanunun 21. maddesinin 4. fıkrası gereğince reddine karar vermek gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- İtirazın kesinlik nedeniyle reddine,
2- Karar örneğinin itirazda bulunan İsmail YILMAZ ile Ordu İl ve Ordu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine,
09.07.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy