Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 15, 18)
Karar No: 237 
Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 05/09/2008 tarihli ve C.05.0.SKB.4.08.00.120.99.30 sayılı yazıda; 29/01/2008 tarihinde oluşturulan Artvin il Seçim Kurulunda şu anda Artvin ilinde görev yapan Hakimlerden en kıdemlisi olan Maksut KARAKULAK’ın (35842) İl Seçim Kurulu Başkanı olarak, Hakim Mustafa SÖYLEN’in ise 1. yedek üye olarak bulundukları ve halen Artvin İlinde görev yaptıkları, diğer üyeliklerin ise tayin nedeni ile boşaldığı, Adalet Bakanlığından alınan seçim kıdem sıra listesinde belirtilen hakimlerden Bayram SÜLÜN ile Elif SÜLÜN’in eş oldukları, söz konusu listede Mustafa SÖYLEN’in kıdemli olduğu, ancak Mustafa SÖYLEN’in Ocak ayında oluşturulan İl Seçim Kurulunun oluşumunda 1. yedek üye olarak seçildiği, 28/01/2008 tarihinde Artvin Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına Fatih Birkan GÜNER’in seçilmiş olduğu ve son kararname ile Artvin İlindeki görevinden 19/08/2008 tarihinde ayrılması nedeniyle Artvin Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının da boşaldığı belirtilerek, Artvin İl Seçim Kurulu Üyeliği ile Artvin Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına hangi hakimlerin bakacağı konusunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 15 inci maddesinin birinci fıkrasında, il seçim kurulunun il merkezinde görev yapan en kıdemli hakimin başkanlığında merkez ilçe seçim kurulu başkanlarından sonra gelen en kıdemli iki üyeden oluşacağı, kurulun hakimlerinden iki (2)’de yedek üyesi olacağı; aynı Kanunun 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında da, il merkezlerinde kurulacak merkez ilçe seçim kurullarına, il seçim kurullarına başkanlık edecek hakimlerden sonra gelen kıdemli hakimin başkanlık edeceği, hüküm altına alınmıştır.
Yine, il ve ilçe seçim kurullarının (2) yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin Başkanlığımızın 20/01/2008 tarihli ve 2008/2 sayılı Genel Yazı eki Yüksek Seçim Kurulunun 19/01/2008 tarihli, 2008/19 sayılı kararının III. maddesinde; il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütecek hakimler belirlendikten sonra, o yerde görevli bulunan hakimler arasından kıdem sırasına göre ilk ikisinin il seçim kurulu asıl üyeliği, sonra gelen ikisinin de il seçim kurulu yedek üyeliği görevini yürüteceği belirtilmiştir.
Ayrıca, aynı kurulda eşlerin birlikte yer almamasına özen gösterilmesi gerekmekte ise de, kurullarda görev almaları halinde karı-koca durumunda olan hakimlerin vermiş oldukları kararlara karşı bir üst kurulda bulunan eşinin bulunması ve verilen karara katılması mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, yukarıda belirtilen açıklamaya ve yasal düzenlemeye göre, il seçim kurulunda yedek üye konumunda olan hakimler de, yasal olarak fiilen kurullarda görevlidirler.
Bu nedenle, 298 sayılı Kanunun 15. ve 18. maddeleri ile yukarıda belirtilen 2008/19 sayılı kararımız ve Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden temin edilmiş olan 18/08/2008 tarihli kıdem listesi de göz önünde bulundurulduğunda; Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin halen görevi başında bulunan ve en kıdemli hakim Maksut KARAKULAK, Artvin Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin kurullarda görev almamış olan ve il seçim kurulu başkanından sonra gelen en kıdemli hakim Bayram SÜLÜN, İl Seçim Kurulu Asıl Üyelikleri görevinin ise; kurullarda görev almamış ve merkez ilçe seçim kurulu başkanından sonra gelen kıdemli hakimler Yavuz PARLAK ve Elif SÜLÜN, İl Seçim Kurulu Yedek Üyelikleri görevinin ise; halen görevi başında bulunan hakim Mustafa SÖYLEN ile kurullarda görev almamış hakim Mesut ŞENGÖNÜL tarafından yürütülmesi gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanunun 15. ve 18. maddeleri ile yukarıda belirtilen 2008/19 sayılı kararımız ve Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden temin edilmiş olan 18/08/2008 tarihli kıdem listesi de göz önünde bulundurulduğunda; Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin halen görevi başında bulunan ve en kıdemli hakim Maksut KARAKULAK, Artvin Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin kurullarda görev almamış olan ve il seçim kurulu başkanından sonra gelen en kıdemli hakim Bayram SÜLÜN, İl Seçim Kurulu Asıl Üyelikleri görevinin ise; kurullarda görev almamış ve merkez ilçe seçim kurulu başkanından sonra gelen kıdemli hakimler Yavuz PARLAK ve Elif SÜLÜN, İl Seçim Kurulu Yedek Üyelikleri görevinin ise; halen görevi başında bulunan hakim Mustafa SÖYLEN ile kurullarda görev almamış hakim Mesut ŞENGÖNÜL tarafından yürütülmesi gerektiğine,
2- Karar örneğinin Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
13/09/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy