Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 103)
Karar No: 1129
Gümüşhane İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Osman SEVER tarafından gönderilen 02.04.2004 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde Gümüşhane İli Torul İlçesi Uğurtaşı Köyüne ait 74 nolu sandıkta oy sayım ve dökümünün yapıldığı sırada 3 adet zarfın sandık başkanınca geçersiz sayıldığı, bunan üzerine Torul İlçe Seçim Kuruluna itiraz bulunduğu ve itirazının dikkate alınmadığı, bu karara karşı Gümüşhane İl Seçim Kuruluna itirazda bulunduğu ve itirazının reddedildiğinden, kendisi adına zarftan çıkan 2 oy pusulasının geçerli sayılması gerekirken geçersiz sayıldığından, Uğurtaş Köyüne ait 74 nolu sandıktaki oyların yeniden tasnifinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 103. maddesi ile “28 Mart 2004 Pazar Günü Yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 138 sayılı Genelge”nin 50. maddesinde ve muhtar ve ihtiyar meclisi heyeti üyeliği seçimlerine ilişkin olarak Yüksek Seçim Kurulunca verilen 2004/304 sayılı kararımızda; geçerli sayılmayacak zarflar ve oy pusulaları belirtilmiştir.
Gümüşhane İli Torul İlçesi Uğurtaşı Köyüne ait 74 nolu sandıkta; aynı zarftan çıkan 2 oyun geçersiz sayılması, yapılan itiraz sonucu Torul İlçe Seçim Kurulunca bu oyların geçersiz olduğuna karar verilmiş olup, Gümüşhane İl Seçim Kuruluna yaptığı itiraz sonucunda da bu 2 muhtar oy pusulası iptal edilerek, muhtarlığın diğer adaya verildiği anlaşılmıştır.
Yüksek Seçim Kurulunun 15.02.2004 gün ve 304 sayılı kararının 12/b maddesinde; Bir zarftan birden fazla aynı ismi ihtiva eden pusula çıktığı takdirde tek oy sayılacağı belirtilmiştir.
Olayımızda da aynı konuya farklı yaklaşılmış ve bu şekilde bir zarftan aynı aday için birden fazla oy pusulası çıkmış olması nedeniyle o zarftan çıkan oy pusulaları iptal edilmiştir. Söz konusu 304 sayılı kararımıza göre yapılan bu iptal (geçersiz) işlemi tam kanunsuzluk halini içermekte olup aykırılık teşkil etmektedir.
Bu nedenle, Gümüşhane İl Seçim Kurulunun 31.03.2004 günlü, 2004/5 sayılı kararının kaldırılarak, tam kanunsuzluk hali nedeni ile geçersiz sayılan 2 oy geçerli olduğundan, geçerli sayılması sonucu adayların almış oldukları oy miktarı eşit duruma geldiğinden, seçilenin kura çekilmek suretiyle belirlenmesi gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Gümüşhane İl Seçim Kurulunun 31.03.2004 günlü, 2004/5 sayılı kararının kaldırılarak, tam kanunsuzluk hali nedeni ile geçersiz sayılan 2 oy geçerli olduğundan, geçerli sayılması sonucu adayların almış oldukları oy miktarı eşit duruma geldiğinden, seçilenin kura çekilmek suretiyle belirlenmesi gerektiğine,
2 - Karar örneğinin gereği için Gümüşhane İl ve Torul İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile bilgi için itirazda bulunan Osman SEVER’e gönderilmesine,
10.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy