Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 15, 18)
Karar No: 242 
Kurulumuz Başkanlığına Kastamonu İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 09/09/2008 tarihli ve C.05.0.SKB.4.37.00.199/61 sayılı yazıda; 298 sayılı Kanunun 15. ve 18. maddeleri uyarınca 30/01/2008 tarihinde teşekkül ettirilen Kastamonu İl ve Merkez İlçe Seçim Kurullarında görevli hakimlerin tayinleri dolayısıyla meydana gelen boşalmaların tamamlanması için Adalet Bakanlığından Kastamonu Adliyesinde görevli Hakimlere ait seçim kıdem listesinin istenildiği, bu liste esas alınarak 02/09/2008 tarihinde düzenlenen tutanakla eksikliklerin tamamlandığı, ancak Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevi verilen Hakim Abdulkadir ÇAKIR’ın yapılan teşekkül işleminin 298 sayılı Kanunun 18. maddesi gereği il merkezlerinde kurulacak merkez ilçe seçim kurullarına il seçim kurullarına başkanlık edecek hakimden sonra gelen en kıdemli hakimin başkanlık edeceğini, dolayısıyla Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına kendisinin değil kıdem listesinin 2. sırasında yer alan Hakim Fahrettin CENİK’in görevlendirilmesi gerektiği yönünde karşı görüş bildirdiği belirtilerek, Hakim Abdulkadir ÇAKIR’ın karşı görüşü doğrultusunda durumun incelenerek merkez ilçe seçim kurulu başkanı olacak hakimin belirlenmesi hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 15 inci maddesinin birinci fıkrasında, il seçim kurulunun il merkezinde görev yapan en kıdemli hakimin başkanlığında merkez ilçe seçim kurulu başkanlarından sonra gelen en kıdemli iki üyeden oluşacağı, kurulun hakimlerinden iki (2)’de yedek üyesi olacağı; aynı Kanunun 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında da, il merkezlerinde kurulacak merkez ilçe seçim kurullarına, il seçim kurullarına başkanlık edecek hakimlerden sonra gelen kıdemli hakimin başkanlık edeceği, hüküm altına alınmıştır.
Yine, il ve ilçe seçim kurullarının (2) yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin Başkanlığımızın 20/01/2008 tarihli ve 2008/2 sayılı Genel Yazı eki Yüksek Seçim Kurulunun 19/01/2008 tarihli, 2008/19 sayılı kararının III. maddesinde; il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları görevini yürütecek hakimler belirlendikten sonra, o yerde görevli bulunan hakimler arasından kıdem sırasına göre ilk ikisinin il seçim kurulu asıl üyeliği, sonra gelen ikisinin de il seçim kurulu yedek üyeliği görevini yürüteceği belirtilmiştir.
Öte yandan, İl Seçim Kurulunda yedek üye konumunda olan hakim yasal olarak fiilen kurullarda görev almış olduğundan, boşalan merkez ilçe seçim kurulu başkanlığı görevinin yukarıda belirtilen kanun hükmünde ve kararımızda açıklandığı üzere kurullarda hiç görev almamış en kıdemli hakim tarafından yürütülmesi gerekmektedir.
Bu nedenle, Kastamonu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin Hakim Abdullah ÇAKIR tarafından yürütülmesine ilişkin olarak Kastamonu İl Seçim Kurulunca verilen 02/09/2008 tarihli, 2008/60 sayılı kararın usul ve yasaya uygun olduğuna karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenle;
1- İl Seçim Kurulu yedek üyesinin yasal olarak kurullarda fiilen görevli olduğuna,
2- Kastamonu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevinin Hakim Abdullah ÇAKIR tarafından yürütülmesine ilişkin olarak Kastamonu İl Seçim Kurulunca verilen 02/09/2008 tarihli, 2008/60 sayılı kararın usul ve yasaya uygun olduğuna,
3- Karar örneğinin gereği için Kastamonu İl ve Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine,
20/09/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy