Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79, 135) (2820 S. K. m. 21) (298 S. K. m. 182)

 

RGT: 03.10.2018

RG NO: 30554

 

Karar No: 1012

 

KARAR

 

Akdeniz 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 08/01/2018 tarihli, 6327 sayılı yazıda; meslek odaları ile esnaf odalarının başkanlık ve organ seçimlerinin yapılması amacıyla odalar tarafından müracaatların başladığı, seçim ödemeleri ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulunun 16/03/2013 tarihli, 2013/97 sayılı kararında ifade edilen büro personeli ifadesinin hangi süreçte kimleri kapsadığı ve aynı günlerde seçimi yapılacak kurumlar için (dosyası farklı personel tarafından takip edilmesi nedeniyle) ücret ödemelerinin nasıl yapılacağı hususlarında tereddütler hasıl olduğundan Başkanlıklarına görüş bildirilmesi istenilmiş ve Kurulumuzun 16/1/2018 tarih ve 2018/27 sayılı kararı ile oluşturulan Komisyon tarafından hazırlanan karar taslağı Kurulumuza sunulmuş olmakla, konu incelenerek;

 

Gereği görüşülüp düşünüldü:

 

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79. maddesi ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda; Siyasi Partilerin; kendi kanun ve tüzüklerinde de bir kısım kuruluşların organ seçimlerinin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağı öngörülmüş bulunmaktadır. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinin birinci fıkrası, siyasi partilerin il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı hükmünü içermektedir.

 

Kurulumuzun bugüne kadarki yerleşik uygulamalarına göre;

 

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca, siyasi partilerin il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimlerinin, ilçede birden ziyade ilçe seçim kurulu bulunduğu takdirde birinci ilçe seçim kurulu başkanının gözetimi ve denetimi altında yapılması.

 

İlçede birden ziyade ilçe seçim kurulu varsa, meslek kuruluşları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluşlarının organ seçimlerinde görevin meslek kuruluşunun iş merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanına ait olması gerektiği,

 

yönünde seçim kurullarına görüş bildirilmiştir.

 

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinde, ilçe seçim kurulu başkanı ve seçim sandık kurulu başkan ve üyelerine 298 sayılı Kanun'da belirtilen esaslara göre ücret ödeneceği belirtilmiştir. Kurulumuz 298 sayılı Kanun’un değişik 182 nci maddesi gereğince; seçimlerde görevlendirileceklere ve bu işlerde mesai içinde ve dışında çalıştırılacak memur ve hizmetlilere yapılacak ödeme esaslarını ve ücret miktarlarını saptayıp ilgili yerlere bildirmekte ve yapılan harcamalar kontrol edilmektedir.

 

Bu uygulama, siyasi partilerle birlikte yargı denetim ve gözetimi altında yapılan tüm meslek kuruluşları, sendikalar ve birlik organ seçimlerinde de geçerli bulunmaktadır.

 

Bu çerçevede;

 

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinin ilgili fıkraları ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 135. maddesinde sözü edilen ve yargı gözetimi altında yapılan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluşların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin ilgili kanun hükümlerine göre:

 

1-İlçe Seçim Kurulu Başkanı için;

 

a) Yapılacak olan seçimlere ilişkin, ilgili kanunlarında özel olarak düzenlenen; bir sandıkta oy kullanacak seçmen savılan esas alınarak, sandık ya da sandıklar teşekkül ettirildiğinde, (Örneğin; bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı; 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesi gereği oy kullanacak delege sayısı gözetilerek seçim kurulu başkanı tarafından yeteri kadar, 5362 sayılı Kanun’un 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrası gereği 1000 kişi; 3568 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi gereği 400 kişi olacak şekilde) ilçe seçim kurulu başkanına yapacağı her bir seçim çalışması için ayrı ayrı olmak üzere;

 

1 -4 sandık için (3)

 

5-8 sandık için (4)

 

9-12 sandık için (5)

 

13-16 sandık için (6)

 

17-20 sandık için (7)

 

21-30 sandık için (8)

 

30 sandıktan fazlası İçin (9)

 

gündelik ödenir.

 

İlçe seçim kurulu başkanlarına ödenecek gündelikler seçim öncesi ve sonrası yapmış oldukları tüm çalışmaları kapsar.

 

b) Cumhurbaşkanı, milletvekili, mahalli idareler seçimleri ile halkoylaması seçim takvimi içerisinde yer alan, siyasi parti kongre seçimlerinde ilçe seçim kurulu başkanına ayrıca ücret ödenmez.

 

2-Seçim Müdürlüğü Personeli için;

 

a) Hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılan çalışmalarda gündelik ödenmeyecektir. Ancak, çalışmanın gece 24:00'dan sonraya kalması halinde ilçe seçim kurulu başkanının takdirinde olmak üzere (1) gündelik ödenebilir. Bu çalışma için yalnızca bir personel görevlendirilebilir. (97/3)

 

b) Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde yapılan seçimlerde seçim müdürlüğü personelinin görev yapması halinde, fiilen çalışılan gün için (1) gündelik ödenir. Bu çalışma için dönüşümlü olarak yalnızca 1 personel görevlendirilmesi esas olmakla birlikte, seçmen sayısının 1000’i aşınası halinde, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından ilave 1 personel daha görevlendirilebilir.

 

Çalışmanın saat 24:00’ü aşması halinde ilçe seçim kurulu başkanının takdirinde olmak üzere ilave (1) gündelik ödenebilir.

 

c) Aynı gün ifa edilen farklı görevlerden dolayı (seçim müdürlüğü personeli ve sandık kurulu görevi gibi) ayrı ayrı ücret tahakkuk ettirilmez.

 

d) Adli teşkilatı kapatılan ilçelerin iş ve işlemleri, bağlı oldukları seçim müdürlüğü personeli tarafından yürütüldüğünden, aynı hafta sonuna isabet eden seçimler ve çalışmalar nedeniyle seçim müdürlüğü personeline sadece çalıştıkları hafta sonu için gündelik ödenir ve görev yapılan ilçelere göre ayrı ayrı ücret tahakkuk ettirilmez.

 

e) Siyasi parti kongrelerinde askıya çıkarılan parti delege listeleri ile meslek kuruluşları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluşların organ seçimlerine ilişkin hazirun listeleri için askı yeri görevlisi görevlendirileceğine dair ilgili kanunlarda bir hüküm yer almadığından, bu organ seçimlerinde mesai saatleri içerisinde askı yeri için görevli belirlenmez. Bu işler seçim müdürlüğü personeli tarafından asli görev olarak yerine getirilir.

 

Ancak, askı işlemlerinin resmi tatil gününe rastlaması halinde, seçim müdürlüğü personeline çalışılan gün için gündelik ödenir.

 

Askı çalışmaları için seçim müdürlüğü personeli olarak yalnızca 1 personel görevlendirilir ve birden fazla seçimin (adli teşkilatı kapatılan ilçeler dahil) askı tarihlerinin aynı tarihe rastlaması durumunda ilave personel görevlendirilmez.

 

f) Cumhurbaşkanı, milletvekili, mahalli idareler seçimleri ile halkoylaması seçim takvimi içerisinde yer alan, siyasi parti kongre seçimlerinde seçim müdürlüğü personeline ayrıca ücret ödenmez.

 

g) Yeterli personeli bulunmayan ilçe seçim kurulları hariç olmak üzere seçim müdürlüğü personeli olarak dışarıdan görevlendirme yapılmaz.

 

3- Sandık kurulları için;

 

Seçimlerde sandık kurulu bir başkan ve iki üyeden oluşur. Üyelerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 21 inci maddesi ile meslek, sendika ve birlik gibi kuruluşlarının tabi olduğu özel kanunlarında belirtilen ilkelere göre belirlenmesi esastır.

 

Sandık kurulu başkan ve memur üyesine (2)'şer, diğer üyelerine (1)'er gündelik ödenir. Ancak, çalışmanın saat 24:00'dan sonraya kalması durumunda ilçe seçim kurulu başkanının takdirinde olmak üzere ilave (1) gündelik ödenebilir.

 

Genel Kurullarda organ seçimlerinden birinin ertesi gün yapılması durumunda ilave (1) gündelik ödenebilir.

 

Aynı kişiye, gün içerisinde aynı ilçede ya da farklı ilçelerde yapılan seçimler nedeniyle farklı sandık kurullarında görevlendirme yapılmaz.

 

4- Ertelemeler için;

 

Siyasi parti kongreleri ile meslek kuruluşları, sendikalar, birlik ve benzeri kuruluşların organ seçimlerinde çoğunluk sağlanamayıp kongrenin, meslek kuruluşunun, sendikanın ya da birlik organ seçiminin bir başka tarihe ertelenmesi halinde: ilçe seçim kurulu başkanına, büro personeline, sandık kurulu başkanı ve üyelerine ertelemeden dolayı, seçmen sayısı 2000'e kadar olan seçimlerde (1);er gündelik, seçmen sayısı 2000’den fazla olan seçimlerde ise, (2)'şer gündelik ödenir. Hafta içi, aynı gün mesai saati içinde yapılan ertelemeler için büro personeline gündelik ödenmez.

 

Hafta sonu yapılması gerekirken, başka bir hafta sonuna ertelenen siyasi parti kongre veya meslek kuruluşu, sendika ya da birlik organ seçimi için seçmen sayısı 2.000'den az olan seçimlerde ertelemenin yapıldığı ilk hafta sonu için (1), ertelenen ikinci haftadaki çalışmalar için (2) olmak üzere toplam (3) gündelik, seçmen sayısı 2.000‘den fazla olduğu takdirde, ilk hafta için (2), ikinci hafta için (2) olmak üzere toplam (4) gündelik ödenir.

 

5- İtirazlar için;

 

a) İl seçim kurulu başkanlıklarına yapılan itirazları incelemek üzere toplanan il seçim kurulu başkanı ve fiilen görev yapan il seçim kurulu üyelerine, yapılan işlerin günlük ücret gerektirecek nitelikte ve yoğunlukta olması halinde fiili çalışılan gün için 1 gündelik olmak üzere, yaptıkları çalışmalardan dolayı genel bütçeden (seçim ödeneğinden) en fazla (2) gündelik ödenir.

 

b) Sandık kurullarının; 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesine ve meslek kuruluşları ile sendikalar ve benzeri kuruluşların özel kanunlarında yer alan hükümlere göre ilçe seçim kurulu başkanınca oluşturulduğu, itirazların iki gün içinde ilçe seçim kurulu başkanınca incelenip karara bağlandığı, seçimin iptaline ilçe seçim kurulu başkanınca karar verildiği ve sair işlerinde resen ilçe seçim kurulu başkanınca yapıldığı dikkate alındığında, bu işlerde görevi olmayan ilçe seçim kurulu üyelerine gündelik ödenmez,

 

c) Oda ve kongre organ seçimleri sonuçlarına yapılacak itirazların hâkim tarafından aynı gün incelenip kesin olarak karara bağlanması gerektiği durumlarda, seçim müdürlüğü personeline itirazlarla ilgili olarak herhangi bir gündelik ödenmez. Ancak, bu yönde yapılan çalışmanın hafta sonuna rastlaması ve personel görevlendirilmesi halinde, sadece görev yapan personele çalıştığı günler için gündelik ödenir. Bu çalışma için yalnızca 1 personel görevlendirilir.

 

6- Yapılan siyasi parti kongresi seçimlerinde, parti adı, seçmen sayısı, seçimin yapıldığı tarih ve sandık kurulunda görevli kişilerin isimleri ile seçim müdürlüğünde çalışanlara hangi günler ve görevler (askı veya seçim günü gibi) için ücret tahakkuk ettirildiği sarf kararında belirtilir.

 

7- Siyasi parti organ seçimleri dışında, oda, meslek kuruluşları ile sendika, birlik ve benzeri kuruluşların organ seçimlerinin giderleri kuruluş veya özel kanunları gereğince kendi bütçelerinden karşılanacağından, genel bütçeden (seçim ödeneğinden) kesinlikle harcama yapılmaz.

 

8- Seçimlerde şoför görevlendirilmesi durumunda, sadece seçimin yapıldığı gün için (1) gündelik ödenir.

 

9- Savılan görevlendirilmeler haricinde herhangi bir ünvan veya isim adı altında (tasnif memuru, veri giriş görevlisi vb.) kesinlikle ödeme yapılmaz.

 

10- Yapılacak seçimlerde genel bütçeden gönderilen ve diğer kuruluşlarca seçim müdürlüklerinin hesaplarına yatırılan seçim ödeneklerinin gelir gider uygunluğu, 7062 Sayılı Kanunun 11. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen esaslara göre Adalet Müfettişlerince denetlenir.

 

Bu çerçevede; siyasi partilerle birlikte yargı denetim ve gözetimi altında yapılan tüm meslek kuruluşları, sendikalar ve birlik organ seçimlerinde yapılacak harcamaların yukarıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yürütülmesine karar verilmelidir.

 

Sonuç: Açıklanan nedenlerle:

 

1- Siyasi partilerle birlikte yargı denetim ve gözetimi altında yapılan tüm meslek kuruluşları, sendikalar ve birlik organ seçimlerinde yapılacak harcamaların yukarıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yürütülmesine,

 

2- Kurulumuzun 16/3/2013 tarih ve 2013/97 sayılı kararının yürürlükten kaldırılmasına,

 

3- Karar örneğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasına,

 

4- Karar örneğinin:

 

a) Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına,

 

b) Kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet sitesinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne, tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına kurum içi elektronik posta olarak iletilmesi için Seçim Hizmetleri Gene! Müdürlüğüne,

 

gönderilmesine,

 

24/9/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy