Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5272 S. K. m. 8, 12)
Karar No: 119
Saray (Tekirdağ) İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 07.03.2005 tarihli, 2005/10 sayılı yazıda; 5272 sayılı Belediye Kanunu’nun 8. maddesi gereğince; Servi Köyünün Beyazköy Belediye Başkanlığına Servi Mahallesi olarak bağlanması nedeniyle görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Saray Kaymakamlığının 02.03.2005 tarih ve Mah.İd. 14/194 sayılı yazısı ve ekinden, ilçeye bağlı Servi Köyünün Beyazköy Beldesine katılması hakkındaki Servi Köyü Muhtarlığı İhtiyar Heyetinin talebi üzerine 5272 sayılı Belediye Kanunu’nun 8. maddesi gereğince Belediye Meclisinin 06.01.2005 tarih ve 1 nolu kararı ile Servi Köyünün Beyazköy Beldesine bağlanarak Servi Mahallesi adıyla bir mahalle kurulduğu bildirilmiştir.
24 Aralık 2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5272 sayılı Belediye Kanununun 8. maddesinde açıklandığı üzere; “bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskun sahasının, komşu bir beldenin meskun sahası ile birleşmesi halinde, iltihak olunacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında yapılan oy verme sonucuna ait evrak, Valilikçe iltihak olunacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren otuz gün içerisinde istek hakkındaki kararını verir. Belediye Meclisinin kabulü ile katılım gerçekleşir.” hükmü yer almıştır.
Aynı Kanunun 12. maddesinin birinci bendinde de; 8. maddeye göre verilen kararlar kesinleşme tarihini takip eden yılın ocak ayının birinci gününden itibaren yürürlüğe girer, denilmiş; ikinci bendinde ise, 8. maddede geçen birleşme ve katılmalara dair kararların ilk mahalli idareler seçimlerinde uygulanacağı ve seçimlerin bu yerlerin yeni durumlarına göre yapılacağı açıklanmıştır.
Saray İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Başkanlığımıza gönderilen belgelerden, Servi Köyünün 06.01.2005 tarihinde Beyazköy Beldesine bağlandığı (katılımın gerçekleştiği) bu katılıma ilişkin kararın 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe gireceği açıktır.
5272 sayılı Belediye Kanunu’nun 12. maddesinin 2. bendinde; 8. maddede geçen birleşme ve katılmalara dair kararlar ilk mahalli idareler seçimlerinde uygulanır ve seçimler bu yerlerin yeni durumlarına göre yapılır, denilmekte ise de; 18 Ocak 2005 tarihinde Anayasa Mahkemesince 5272 sayılı Belediye Kanunu’nun şekil yönünden iptal edildiği ve yasal boşluğun doldurulması için yasama organına 6 ay süre verildiği bilinmektedir.
Bu hale göre, Beyazköy Beldesine katılan Servi Köyünün köy hükmi şahsiyetinin 01.01.2006 tarihine kadar devam edeceği nedeniyle bu tarihe kadar bir seçim yapılmayacağı ve bu tarihe kadar çıkarılması gereken yeni Belediye Kanununda yapılacak düzenlemeye göre seçim hakkında daha sonra bir karar verilmesinin uygun olacağına karar verilmesi gerekli görülmüştür.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Beyazköy Beldesine katılan Servi Köyünün köy hükmi şahsiyetinin 01.01.2006 tarihine kadar devam edeceği nedeniyle bu tarihe kadar bir seçim yapılmamasına ve bu tarihe kadar çıkarılması gereken yeni Belediye Kanununda yapılacak düzenlemeye göre seçim hakkında daha sonra bir karar verilmesi gerektiğine,
2- Karar örneğinin gereği için Saray İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve bilgi için Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
12.03.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy