Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49)

 

Karar No: 63

 

KARAR

 

.....… İl Seçim Kurulu Başkanlığını aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına .....… tarafından gönderilen 25.01.2022 havale tarihli dilekçede; 16.01.2022 tarihinde yapılan .....… Otomobilciler Esnaf Odası Seçimlerinde adayların seçmenlere karşı yapmış oldukları konuşmalar seçim salonunda devam ederken, konuşmalar sona ermeden ve sandık başında bulunacak müşahitler görevine başlamadan, sandık alanında bekleyen seçmenlerin oy kullanmasına izin verildiği, bunun kanun ve yönetmeliğe aykırı olduğu, oy farkından ziyade kural hatası yapıldığı, seçmenin oylarının seçim kurallarına göre kullanmadığı, .....… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına süresi içerisinde itirazda bulunulduğu, yetki açısından genel kurulda konuşmalar devam ederken sandık mahallinde oy kullanmanın başlama saatinin tespiti için ilçe seçim kuruluna gerekli yazıların yazıldığı, ancak bir işlemin yapılmadığı, seçimin yapıldığı salon yetkililerinden kamera kayıtlarının istenildiği, hava muhalefeti nedeniyle görevli personelin izinli olması nedeniyle kayıtlara ulaşılamadığı, bu nedenle itiraza konu belgelerin elde edilemediği, dosyaya kamera kayıtlarının konulması için süre talep ettikleri, yapılan seçimin Yüksek Seçim Kurulu karar ve genelgelerine aykırı olduğu, yapılan uygulamanın seçim sonuçlarına önemli bir şekilde etki edecek usulsüzlük içerdiği, söz konusu seçimler kanuna aykırı bir şekilde yapıldığından seçim sonuçlarının iptal edilmesine karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun "Organ ve Yönetim Kurulu Başkanlarının Seçimleri" başlıklı 49'uncu maddesinin;

 

Birinci fıkrasında; "Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi tek dereceli olarak, yargı gözetiminde gizli oyla ve açık tasnifle yapılır."

 

Dokuzuncu fıkrasında; "Oy verme işlemi genel kurul görüşmelerinden sonra başlar ve saat 17:00'ye kadar, gizli oy açık tasnif esaslarıyla devam eder. Seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen üyeler de oylarını kullanırlar. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar oy verenin kimliğinin resmî bir kuruluşça verilen belge ile kanıtlanmasından ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır. Adaylar asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girerlerse, tasnif sonunda en fazla oy alan listedeki asıl adaylar asıl, yedek adaylar da yedek olarak seçimi kazanmış olurlar. Liste içindeki oylara göre üyeler sıralanır."

 

On birinci fıkrasında; "Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hâkim tarafından birleştirilir. Tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak ve ilgili meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr sayfasında yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları üst kuruluşlara ve Bakanlığa bildirilir."

 

On ikinci fıkrasında; "Hâkim, herhangi bir sebeple seçimi durdurduğu veyahut seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdiği takdirde, ilgililer bu karara, tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde il seçim kuruluna itiraz edebilirler. İl seçim kurulu en geç iki iş günü içinde itirazı inceler ve kesin olarak karara bağlar. İptal kararının kesinleşmesi üzerine hâkim, bir aydan az ve iki aydan fazla bir süre içinde olmamak üzere seçimin yenileneceği pazar gününü tespit ederek ilgililere ve Bakanlığa bildirir. Belirlenen günde yalnız seçim yapılır ve seçim işlemleri bu madde ile Kanunun öngördüğü diğer hükümlere uygun olarak yürütülür." hükümleri yer almaktadır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden; 16.01.2022 tarihinde yapılan .....…Otomobilciler Esnaf Odasının olağan genel kurul ve organ seçimlerine yönelik .....… .....…'ün 18.01.2022 tarihli dilekçesi ile .....… 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunduğu, .....… 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı 18.01.2022 tarihli 2022/8 sayılı kararında, 16.01.2022 tarihinde yapılan .....… Otomobilciler Esnaf Odası Olağan Genel Kurul Seçimlerinde, genel kurul görüşmeleri bitmeden oy verme işlemlerine geçildiği, sandık kurullarının usulsüz oy kullandırdığı, bu durumun kanunlara, Yüksek Seçim Kurulunun karar ve genelgelerine ve seçim sonuçlarına aykırı olduğunu ve seçimlerinin iptalini istediği, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunun 49. Maddesinde geçen "Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır." hüküm gereğince itiraz dilekçesi ve ekleri incelenerek muterizin dilekçesinde belirttiği ve usulsüz olduğunu iddia ettiği duruma seçim günü oy verme işlemi devam ederken herhangi bir şekilde itirazda bulunulmadığı, muterizin itiraz konusunu belgelendiremediği, 16.01.2022 tarihli seçim sonuçları birleştirme tutanağı incelendiğinde, kazanan adayın diğer adayların oylarının toplamından dahi fazla oy aldığı, oy farkının çok fazla olduğu, belirtilen durumun seçim sonuçlarını etkileyecek bir usulsüzlük ve kanuna aykırılık teşkil etmediği kanaatine varılarak itirazın reddine kesin olarak karar verildiği anlaşılmıştır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 16.01.2022 tarihinde yapılan …. l Otomobilciler Esnaf Odası Seçimlerine ilişkin olarak verilen ....... 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 18.01.2022 tarihli ve 2022/8 sayılı kararı kesin olduğundan talebin kesinlik nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- Talebin Kesinlik Nedeniyle REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin .....…’e tebliğ için .....… 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02/02/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy