Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2839 S. K. m. 18) (2972 S. K. m. 17) (5393 S. K. m. 49)

 

Karar No: 1052

 

KARAR

 

Kurulumuz Başkanlığına;

 

Andırın İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 9/11/2018 tarihli, 326118 sayılı yazıda; .....’in 9/11/2018 tarihli dilekçe ile Kahramanmaraş İli Andırın İlçesinde belediye meclis üyesi olduğu, ayrıca belediye başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü, bu kapsamda Andırın Belediyesinde 4/A statüsünde çalışan olduğu,

 

Bursa İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 16/11/2018 tarihli, 330984 sayılı yazıda; …..’ün 16/11/2018 tarihli dilekçe ile Bursa İli Yıldırım İlçesinde belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptığı, ancak kamu personeli olmadığı,

 

belirtilerek, 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde aday adayı olabilmek için görevinden istifa edip etmeyeceği hakkında görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde aday olabilmek için kanun gereği çekilmesi veya görevlerinden ayrılması gerekenlerin çekilme veya görevlerinden ayrılma isteğinde bulunma tarihleri, Kurulumuzun 23/10/2018 tarihli, 2018/1036 sayılı kararı ile detaylı olarak düzenlenmiş ve anılan karar, 26/10/2018 tarihli, 30577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

 

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” başlıklı 5980 sayılı Kanun ile değişik 18. maddesinde; “Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.”

 

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 17. maddesinde; “Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar.”

 

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49. Maddesinin 7. fıkrasında;

 

“Norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın; belediye başkanı, zorunlu gördüğü takdirde, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir. Bu şekilde görevlendirilen meclis üyelerine belediye başkanına verilen ödeneğin 2/3'ünü aşmamak üzere belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilir ve taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilir. Bu şekilde görevlendirme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dâhil ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez ve belediye meclisinin görev süresini aşamaz. Sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerden kurum karşılıkları belediye bütçesinden karşılanır.”

 

hükümlerine yer verilmiştir.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 7. fıkrası ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 17 .maddesi uyarınca belediye meclis üyelerinin istifa etmesine gerek bulunmamakla birlikte, Kanunda belediye meclis üyelerinden belediye başkan yardımcılığına atananlarla ilgili bir istisna bulunmadığından, bu durumda olan kişilerin belediye başkan yardımcılığı görevinden istifa etmeleri gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;

 

1- 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 7. fıkrası ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 17 .maddesi uyarınca belediye meclis üyelerinin istifa etmesine gerek bulunmamakla birlikte, Kanunda belediye meclis üyelerinden belediye başkan yardımcılığına atananlarla ilgili bir istisna bulunmadığından, bu durumda olan kişilerin belediye başkan yardımcılığı görevinden istifa etmeleri gerektiğine,

 

2- Karar örneğinin Andırın İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Bursa İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

19/11/2018 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

5393 sayılı Belediye Kanununun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49. maddesinin yedinci fıkrasında; “Norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın; belediye başkanı, zorunlu gördüğü takdirde, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir. Bu şekilde görevlendirilen meclis üyelerine belediye başkanına verilen ödeneğin 2/3'ünü aşmamak üzere belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilir ve taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilir. Bu şekilde görevlendirme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dâhil ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez ve belediye meclisinin görev süresini aşamaz. Sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerden kurum karşılıkları belediye bütçesinden karşılanır.” hükmü yer almaktadır.

 

Kanunda bu şekilde görevlendirmenin ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmeyeceği ve belediye meclis üyeliğinden belediye başkanlığına atananların görev sürelerinin belediye meclis üyeliği görev süresini aşamayacağı belirtilmiş olup, asıl görevleri belediye meclis üyesi olmakla birlikte belediye başkan yardımcılığı görevini geçici olarak ve ikinci görev olarak yürüten bu kişilerin 2972 sayılı Kanunun 17. maddesinde belirtilen istisna kapsamında olduklarının kabulü ile istifa etmelerine gerek bulunmadığı görüşüyle çoğunluk kararına karşıyız. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy