Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 47) (2839 S. K. m. 40)
Karar No: 14 
Kurulumuz Başkanlığına Ankara 10. İcra Müdürlüğünce gönderilen 05/12/2006 tarihli, Dosya No: 2000/7653, 2000/7664, 2000/7669, 2001/10668, 2001/10669, 2004/6892, 2004/13601 2006/4312 ve 2006/4313 sayılı yazılarda; Mehmet DOĞAN, Ayşe Gülsevin ÜNLÜ, Bayram AYRIKOĞLU, Seyfettin Korhan KARAMAN, Yakup KILIÇOĞLU, Özer YURDAL, Şahin PUSAT, Nuray KÖNÜ ve Mehmet ÇALIŞKANLI’nın adreslerinin kayıtlardan tespit edilerek Müdürlüklerine bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
Ankara 10. İcra Müdürlüğünce istenilen adı geçen kişilere ait adres bilgilerinin azami kolaylık ve verimin elde edilebilmesi için istendiği anlaşılmaktadır.
Seçmen kütükleri seçmenlik sıfatının tayininde esas olan belgelerdir. Bu hususta 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 28 inci maddesi gereğince bir Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü Kurulmuş olup, aynı Yasanın 29 uncu maddesine göre genel müdürlük; yasalara uygun olarak seçmen vatandaşları eksiksiz belirlemek, vatandaşların görev ve sorumluluklarına uygun siyasal haklarını yüksek oranda kullanmasını sağlamak, bu uğurda gerekli bilgileri toplayarak seçmen kütüğü düzenlemek ve seçimlerde kullanılmak üzere saklanmasını temin etmekle görevlendirilmiştir. Genel Müdürlük çalışmalarını Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenecek ilkeler içinde yürütür. Ayrıca 2839 sayılı Yasanın 40 ıncı maddesinde; seçimlerle ilgili her türlü evrakın Yüksek Seçim Kurulu’nun istem ve izni alınmadan hiçbir yere gönderilemeyeceği, özel hükmü yer almaktadır.
298 sayılı Yasanın 47/son maddesinde seçmen kütüğündeki bilgilerden diğer devlet kuruluşlarının yararlanabilmesi yöntem ve kuralların ancak yasa ile düzenlenebileceği öngörülmüştür. Bu özel hükümden seçmen kütüğünden yararlanma şartlarının;
1) Seçmen kütüğü ile ilgili özel yasal düzenleme,
2) İstemcinin kamu kuruluşu olması,
3) Yüksek Seçim Kurulu izni olduğu açıktır.
Kurulumuz kararlılık kazanmış ilke kararlarında; seçmen kütüğünden seçim dışında yararlanma isteklerini, yasal dayanak bulunmaması, seçmen kütüğü düzenlenmesi gayesine aykırı düşme, personelin asli görevinin aksaması ve kütüklerin yıpranmasına neden olması seçmenlerin seçmen kütüğündeki bilgilerin gizliliğine ve başka kurum ve kişilere verilmeyeceğine ilişkin güven duygusunun sarsılmaması gerekçesi ile kabul etmemektedir.
Nitekim seçimlerin en yakın ilgilisi ve Anayasaya göre demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin seçmen kütüklerinden istifadesi yöntem ve kuralları yukarıda yazılı nedenlerle 298 sayılı Yasanın 47 nci maddesine eklenen fıkra “özel yasal düzenleme” ile belirlenmiş ancak bu şekilde istifade sağlanabilmiştir.
Bu konudaki taleplerin ilgili mahkemeler tarafından doğrudan il veya ilçe seçim kurulu başkanlıkları aracılığı ile yapılması ve bu şekilde Kurulumuz Başkanlığına ulaştırılması durumunda Yüksek Seçim Kurulunca değerlendirilip gerekli kararın verilebilmesi mümkündür.
Öte yandan, yukarıda sözü edilen Kanun hükümleri uyarınca, verilmesi Yüksek Seçim Kurulunun iznine tabi olan bilgi ve belgelerin çeşitli devlet kuruluşlarınca talep edilmesi ve bu nedenle Kurulumuz Başkanlığından ve ayrıca ilçe seçim kurullarından izin istenilmesi durumunda Yüksek Seçim Kurulunun iş yükünü artırarak gereksiz yazışmalara neden olduğu gerekçesiyle Mahkemelerin ve Cumhuriyet Savcılıklarının bilgi ve talepleri ile sınırlı olmak kaydıyla İlçe Seçim Kurullarınca Yüksek Seçim Kurulundan izin alınmasına gerek olmadığına ve doğrudan bu tür taleplerin İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarınca değerlendirilmesine, diğer devlet kuruluşlarının bilgi ve belge talepleri konusunda ise yine Kurulumuzdan izin alınması gerektiğine, Yüksek Seçim Kurulunca 07.02.2004 gün ve 257 sayı ile karar verilerek söz konusu ilke kararımız tüm teşkilatımıza duyurulmuştur.
Gerek Anayasa’nın 138. maddesi ve gerekse usul yasalarındaki amir kurallar nedeniyle Mahkemelere ve Cumhuriyet Savcılıklarına, talep ettikleri seçim evrakının verilmesi gerekli bulunmaktadır.
Ancak; bu güne kadar, özellikle İcra Dairesi Müdürlüklerinden alınan yazılarda genel olarak; bir alacak tahsili için hakkında icra takibi yapılan borçluların tebligata elverişli ikametgah ve iş adreslerinin tespit edilerek bildirilmesinin istenilmesi üzerine, 298 sayılı Kanunun 47/son ve 2839 sayılı Kanunun 40. maddeleri gereğince İcra Dairesi Müdürlüklerinin istemleri Yüksek Seçim Kurulunca istisnasız uygun görülmeyerek reddedilmesine rağmen, bu tür istemlerini ısrarla sürdürmektedirler.
Bu durumda, zaman israfına neden olmaması, hakkın tecellisinin gecikmemesi ve gereksiz yazışmalara meydan verilmemesi için, İcra Dairesi Müdürlüklerinin, seçmenlerle ilgili adres taleplerinin Yüksek Seçim Kurulunca bugüne kadar karşılanmadığı gibi yeni bir kanuni düzenleme yapılıncaya kadar da karşılanmayacağı göz önünde bulundurularak, bu tür taleplerin gönderilmemesinin hatırlatılmasında fayda görülmektedir.
Ayrıca, Ankara 10. İcra Müdürlüğü yazılarının rica içeren son cümlesinin ise, resmi yazışma kurallarına uymadığının belirtilmesinde yarar görülmüştür.
Belirtilen nedenlerle, adı geçen kişilere ait adres bilgilerinin Ankara 10. İcra Müdürlüğüne bildirilmesi uygun görülmediğinden istemin reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Ankara 10. İcra Müdürlüğünün isteminin 298 sayılı Kanunun 47/son ve 2839 sayılı Kanunun 40. maddeleri gereğince reddine,
2- Karar örneği ve eki 14,40 YTL Posta Pulunun Ankara 10. İcra Müdürlüğüne gönderilmesine,
13/01/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy