Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2839 S. K. m. 18) (4603 S. K. m. 1)
Karar No: 502 
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14/06/2007 tarihli ve 2007/05-330 sayılı yazıda; Adalet ve Kalkınma Partisi Amasya İli seçim çevresi 3. sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Emin ÇUBIKCI’nın 2839 sayılı Kanunun 18. maddesi gereği istifa etmesi gerekirken istifa etmediği belirtilerek, adı geçenin milletvekili adaylığının iptaline ve listeden çıkarılmasına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstek; Adalet ve Kalkınma Partisince Amasya İli seçim çevresinden 3. sıra milletvekili adayı gösterilen Emin ÇUBIKCI’nın 2839 sayılı Kanunun 18. maddesi gereği adaylık için istifa etmesi gerekirken istifa etmediğinden adaylığının iptaline ilişkindir.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18. maddesinde; “Hakimler ve Savcılar Yüksek Yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurullarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.”
hükmüne yer verilmiştir.
4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun 1/2. maddesinde, kanun kapsamına giren bankaların anonim şirket statüsünde olduğu, bu kanunda yer alan hükümler dışında 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile genel hükümlere tabi olduğu belirtilmiştir.
Anayasa Mahkemesinin 25/06/2002 tarihli olup, 14/03/2006 Resmi Gazetede yayımlanan 2002/31 Esas, 2002/58 sayılı Kararında; 4743 sayılı Yasa ile değişik 4603 sayılı Yasa ile Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankasının 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere tabi KİT kapsamından çıkarılarak özel hukuk hükümlerine tabi anonim şirket statüsüne geçirildiği, başka bir anlatımla anılan bankaların yürüttüğü hizmetlerin yasa ile kamu hizmeti olmaktan çıkarıldığı belirlendikten sonra, statüsü değiştirilen bankalar tarafından yürütülen hizmetin Anayasanın 128. maddesinde belirtilen genel idare esaslarına göre yapılan asli ve sürekli bir kamu hizmeti ve burada çalışan personeli de memur ya da diğer kamu görevlisi olarak nitelemenin mümkün olmadığı, dolayısıyla özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren söz konusu bankaların personelinin özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmasının Anayasanın 128. maddesine aykırılık oluşturmayacağı vurgulanmıştır.
Ayrıca, dosyaya sunulan Belirsiz Süreli Hizmet Sözleşmesinin incelenmesinden; adı geçen adayın 01 Ağustos 2005 onay tarihinden itibaren Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda açıklandığı gibi; Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası 4603 sayılı Yasa ile anonim şirket statüsüne getirildiği ve yürüttüğü hizmetin yasa ile kamu hizmeti olmaktan, çalışanların da memurluktan çıkarıldığı anlaşıldığından, Adalet ve Kalkınma Partisince Amasya İli seçim çevresinden 3. sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Emin ÇUBIKCI’nın 2839 sayılı Kanunun 18. maddesine göre görevinden ayrılma zorunluluğu bulunmaması nedeniyle itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle,
1- İtirazın reddine,
2- Karar örneğinin Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığına gönderilmesine,
16/06/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy