Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 22, 94)

 

Karar No: 406

 

KARAR

 

Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 08/05/2018 tarihli yazıda aynen; “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun;

 

“Sandık kurulu başkanının belirlenmesi” başlıklı 22. maddesinde; “İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.

 

Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.”

 

“Sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenlerin oy kullanması” başlıklı 94. maddesinde;

 

“İlçe seçim kurulu başkanı, seçimin yapıldığı çevrede oy verme hakkına sahip olduğu halde, görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan;

 

a) Sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumlularının,

 

b) Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin,

 

c) İlçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin,

 

her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir. Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.

 

Bu madde uyarınca, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından kendilerine oy kullanma hakkı bulunduğuna ilişkin olarak belge verilen görevliler, bu belge ile görevli oldukları sandık bölgesinde oy verirler...” hükümleri yer almaktadır.

Kurulumuzun 06/05/2018 tarihli, 2018/392 sayılı kararı ile 298 sayılı Kanunun 22. maddesine uyarınca, kamu görevlilerinin görevlendirilmesinde esas olan görev yaptıkları yer olduğundan, yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri sandık kurullarında görev yapmalarına engel teşkil etmeyeceğine karar verilmiştir.

 

Herhangi bir yanlış anlaşılmaya meydan verilmemesi açısından, Kurulumuzun söz konusu kararında belirtilen kamu görevlilerinden yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri kavramından, 298 sayılı Kanunun 94. maddesi uyarınca, seçimin yapıldığı çevrede yerleşim yeri adreslerini değiştiren kamu görevlilerinin anlaşılması gerektiği hususunda gerekli Kurul kararının alınmasını takdirlerinize arz ederim.” denilmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

Başkanlık teklifinde de belirtildiği üzere; Kurulumuzun 06/05/2018 tarihli, 2018/392 sayılı kararı ile 298 sayılı Kanunun 22. maddesine uyarınca, kamu görevlilerinin görevlendirilmesinde esas olan görev yaptıkları yer olduğundan, yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri sandık kurullarında görev yapmalarına engel teşkil etmeyeceğine karar verilmiştir.

 

Herhangi bir yanlış anlaşılmaya meydan verilmemesi açısından, Kurulumuzun söz konusu kararında belirtilen kamu görevlilerinden yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri kavramından, 298 sayılı Kanunun 94. maddesi uyarınca, seçimin yapıldığı çevrede yerleşim yeri adreslerini değiştiren kamu görevlilerinin anlaşılması gerektiği hususunda gerekli Kurul kararının alınmasının istenildiği anlaşılmıştır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; talebin kabulüne, Kurulumuzun 06/05/2018 tarihli, 2018/392 kararında belirtilen kamu görevlilerinden yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri kavramından, 298 sayılı Kanunun 94. maddesi uyarınca, seçimin yapıldığı çevrede yerleşim yeri adreslerini değiştiren kamu görevlilerinin anlaşılması gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ:

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- Talebin kabulüne,

 

2- Kurulumuzun 06/05/2018 tarihli, 2018/392 kararında belirtilen kamu görevlilerinden yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri kavramından, 298 sayılı Kanunun 94. maddesi uyarınca, seçimin yapıldığı çevrede yerleşim yeri adreslerini değiştiren kamu görevlilerinin anlaşılması gerektiğine

 

3- Karar örneğinin;

 

a) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr adresinde ve Yüksek Seçim Kurulu Kurumsal portalında yayınlanmasına,

 

b) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına Kurum içi elektronik posta ile iletilmesine,

 

08/05/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy