Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 60, 62, 63)  
Karar No: 260 
Aida İletişim Reklam Tanıtım Org. San. Tic. Ltd. Şti. vekili Av. İbrahim EKDİAL tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14/05/2007 tarihli dilekçede; İstanbul’daki raylı araçlarda ve bu araçların bulunduğu yer altı ve üstündeki yerlerde bulunan Aida İletişim Reklam Tanıtım Org. San. Tic. Ltd. Şti’ne ait digital boardlarda siyasi parti ve bağımsız adaylardan reklam alınabilmesi ve bu reklamların Kurulumuzun belirlediği yayın ilkelerine uygun reklamların yayınlaması konusunda izin verilmesi için gereğinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 60 ıncı maddesiyle; duvar ilanı, afiş, flama, bayrak ve sabit reklam panoları (Bilboardlar) siyasi partilerin ve varsa bağımsız adayların yararlanma sırasını belirleme; 62 nci maddesiyle, Devlet katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, İktisadi Devlet Teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanların ilan dağıtamayacakları; 63 üncü maddesi ile de; 62 nci maddede sayılanlarla, umumi menfaatlere hadim cemiyetler ve bunlarda görev almış bulunan memur ve hizmetlilerin seçimlerde de tarafsızlıklarını muhafaza etmek zorunda oldukları, seçim süresince siyasi partilere veya adaylara her ne nam ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunmalarının, memur ve hizmetlileriyle her türlü araç ve gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırılmaları yasak olduğu, Bankalar Kanununa tabi teşekküllerinin, siyasi bir partinin lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla her türlü yayınlarda bulunmaları yasak olduğu, daha önce basılmış ve yayınlanmış ve yukarıdaki fıkradaki mahiyeti taşıyan her türlü kitap, broşür, afiş ve bunlara benzer yayınlar da aynı hükme tabi olduğu, hususları açıklanmıştır.
Kurulumuzun 08/05/2007 tarihli ve 2007/246 sayılı kararının sonuç kısmının 15. maddesinde de; Belediyelerin gözetim ve denetiminde kullanılmakta olan raylı araçlara ve bu araçların bulunduğu yer altı ve üstü merkezlerine veya raylı araçların içerisinde bulunan her türlü reklam araçlarının seçim dönemi içerisinde propaganda yasakları kapsamında olduğu vurgulanmıştır.
Bu nedenle; Kurulumuzun 246 sayılı kararında da belirtildiği üzere, izin istemine konu yerler kamu tesis ve araçları olması nedeniyle, 298 sayılı Kanununun 60., 62. ve 63. maddeleri ile Kurulumuzun 08/05/2007 tarihli ve 2007/246 sayılı kararının sonuç kısmının 15. maddesinde belirtilen hükümler gereğince istemin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İstemin reddine,
2- Karar örneğinin Aida İletişim Reklam Tanıtım Org. San. Tic. Ltd. Şti. vekili Av. İbrahim EKDİAL’a gönderilmesine,
15/05/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy