Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49, 50)

 

Karar No: 47

 

KARAR

 

………... İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına gönderilen ………... 'e ait 21.01.2022 tarihli dilekçede; 11.01.2022 tarihinde yapılan ve kendisinin de aday olduğu ………... Elektronikçiler Esnaf Odası Olağan Genel Kurul Organ seçimlerinde başkan olarak seçilen ………... 'ın vergi kaydının pasif olduğu, bu nedenle seçilme şartlarını taşımadığı gerekçesiyle ……….... İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve ………... İl Seçim Kuruluna yaptığı itirazların reddedildiği, ……….... İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 13.01.2022 tarihli 2022/3 sayılı kararı ile ………... İl Seçim Kurulunun 14.01.2022 tarihli 2022/2 sayılı kararının kaldırılarak ………... Elektronikçiler Odası Olağan Genel Kurul seçimleriyle Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen ………... 'ın başkanlığının düşürülerek kendisinin yönetim kurulu başkanlığına getirilmesine karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun “Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri” başlıklı 49'uncu maddesinin;

 

İkinci fıkrasında “Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hâkim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir."

 

Üçüncü fıkrasında; "Hâkim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip inceleme yapmak suretiyle varsa noksanlıkları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak genel kurul üyelerini belirleyen listeyi ve diğer hususları onaylar, onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar seçim kurulu ile ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşunun merkezinde ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle, ayrıca Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında yedi gün süre ile ilan edilir."

 

Dördüncü fıkrasında; "Yedi günlük ilan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hâkim tarafından incelenir ve en geç iki gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır."

 

Beşinci fıkrasında; "Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşuna gönderilir."

 

Onbirinci fıkrasında; "Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hâkim tarafından birleştirilir. Tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak ve ilgili meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr sayfasında yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları üst kuruluşlara ve Bakanlığa bildirilir.”

 

“Seçilme şartları” başlıklı 50'nci maddesinin;

 

Birinci fıkrasında; “Genel kurul üyelerinin esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarına genel başkan, başkan ve yönetim, denetim, disiplin kurullarına üye olarak seçilebilmeleri için gerekli şartlar şunlardır:

 

a) Denetim kurulu üyeliği için en az lise, bu şartı taşıyan üye bulunmadığı takdirde sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak; Konfederasyon denetim kurulu üyeliğine dışarıdan seçilecekler için dört yıllık yüksek okul mezunu ve denetim formasyonunu haiz olmak; disiplin kurulu üyeliği için en az lise mezunu olmak; yönetim kurulu üyeliği için ise en az ilkokul mezunu olmak.

 

b) Konfederasyon denetim kuruluna dışarıdan seçilecekler ve yeni kurulan odalar hariç, en az iki yıldır odaya kayıtlı olmak ve halen çalışıyor bulunmak.

 

c) Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak."

 

İkinci fıkrasında; Seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer. Bu durumda üyeliğin düşmesi ve en fazla oy alan yedek üyeden başlamak üzere yeni üyenin üyeliğe davetine ilişkin karar ve işlemler yönetim kurulunca yerine getirilir.” hükümleri yer almaktadır.

 

Söz konusu madde içeriğinden anlaşılacağı üzere, organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanı hâkim tarafından verilen kararın kesin olduğu açıktır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden;

 

……….... İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 13/01/2022 tarihli, 2022/3 sayılı kararında özetle;11.01.2022 tarihinde yapılan ………... Elektronikçiler Esnaf Odası olağan genel kurul seçimlerinde yönetim kurulu başkan adayı olan ………... 'ün, seçimini kazanan ………... 'ın vergi kaydının pasif olduğu gerekçesi ile aday olma ve seçilme şartlarını taşımadığından, yönetim kurulu başkanlığının kazanan adaydan alınarak kendisine verilmesini talep ettiği, yapılan itiraz üzerine, ilgilinin kayıtlı olduğu ………... Vergi Dairesi Müdürlüğünden bilgi talebinde bulunulduğu, gelen cevabi yazıda ………... 'ın 16.01.1989 tarihinden beri faal mükellef olduğunun bildirildiği, ………... 'ın 5362 sayılı Yasanın 50'nci maddesinde belirtilen en az iki yıldır odaya kayıtlı olmak ve halen çalışıyor bulunmak şartını taşıdığından yapılan itirazın kesin olarak reddine karar verildiği,

 

………... İl Seçim Kurulunun 14.01.2022 tarihli, 2022/4 sayılı kararında özetle; ………... tarafından verilen itiraz dilekçesinde, ………... Elektronikçiler Esnaf Odası seçiminde kazanan adayın seçilme yeterliliğini taşımadığı gerekçesi ile yapılan itirazın ………... . İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca reddedildiği, ……….... İlçe Seçim Kurulunun 2022/3 sayılı kararının kaldırılması ve kendisinin yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi yönünde talepte bulunduğu, ………....İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 2022/3 sayılı kararının usul ve yasaya uygun bulunduğu ve kararın kesin olması nedeniyle itirazın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 11.01.2022 tarihinde yapılan ………... Elektronikçiler Esnaf Odası Genel Kurul seçimine ilişkin olarak verilen ………... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 13.01.2022 tarihli ve 2022/3 sayılı kararı kesin, ………... İl Seçim Kurulunun 14.01.2022 tarih ve 2022/2 sayılı kararı usul ve yasaya uygun olduğundan, itiraz nedenleri de tam kanunsuzluk hali içermediğinden, talebin kesinlik nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- TALEBİN KESİNLİK NEDENİYLE REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin ………...’e tebliğ için ………... . İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bilgi için ………... İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

26.01.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy