Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 42, 49) (298 S. K. m. 130) (Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Komiserleri Yönetmeliği m. 5)
Karar No: 480 
Kurulumuz Başkanlığına Mustafa DİZDAR vekili Av. F. Özcan TOKUŞ tarafından gönderilen 18.11.2005 tarihli dilekçede; İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odasının olağan genel kurul toplantısının 21.11.2005 tarihinde oda merkezinde, yeterli çoğunluğun sağlanamaması halinde 27.11.2005 tarihinde Kemalpaşa İlçesi Ulucak Beldesi Belediye Düğün Salonunda yapılmasına yönetim kurulunca karar verilerek resmi başvuruların yapıldığı, fakat 5362 sayılı Kanunun 42. ve Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurulu Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Temsilcileri Yönetmeliğinin 5. maddelerine göre genel kurul toplantıları kuruluşun merkezinin bulunduğu yerde ve üye sayısına uygun büyüklükte salonda yapılma zorunluluğu bulunduğu, Kanunda seçimin nerede yapılacağı konusunda özellikle merkez tanımlaması yapıldığı, çalışma bölgesi veya belediye sınırları şeklinde açıklama yapılmadığı, 5362 sayılı Kanunun 42. maddesine aykırı bir şekilde ve seçimin 300 kişilik salonda yapılmak istenildiği, bu hususta ilçe seçim kurulu başkanlığına itirazda bulunulduğu, ancak Konak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 14.11.2005 tarihli ve 2005/202 sayılı kararı ile “sadece hazirun listesine yapılacak itirazların hakim tarafından karara bağlanacağı, bunun dışındaki itirazların dikkate alınmayacağı” gerekçesiyle itirazın reddedildiği, ayrıca yönetim kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda seçimin Kemalpaşa ilçesine bağlı Ulucak Beldesinde yapılmak istenmesinin, 2459 kişilik hazirun listesine sahip oda seçimlerine katılımın olanaksız hale getirilmesi nedeniyle seçimin sonucunu doğrudan ilgilendirdiği, sonucu belirleyen bir unsur olduğu ve halen görevde bulunan yönetim kurulu başkanının Ulucak Beldesi halkından olması nedeniyle, seçimin belli amaçlara yönelik olduğundan dolayı bu beldede yapılmak istenildiği, bu nedenle Konak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 14.11.2005 tarihli ve 2005/202 sayılı kararının kaldırılması ve seçimin merkezde yapılmasının sağlanması için olağan toplantının 27.11.2005 tarihinde yapılacağı da dikkate alınarak gerekli kararın verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu, 21 Haziran 2005 günlü Resmi Gazetenin 25852 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış ve diğer kanunlarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa yapılmış olan atıfların da bu yeni Kanuna yapılmış sayılacağı hükmü getirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılmış olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununda yer alan odaların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin esasların bir kısmı, 21 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yinelenmiştir.
298 sayılı Kanunun 130. maddesinde, seçimlerle ilgili bazı konularda seçimin sonuçlarına etkili olmaları nedeniyle yapılan olağanüstü itirazlarda, alt kademelere verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olmasının, bu itirazın Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine engel olmayacağı belirtilmiş olduğundan işin esasına geçilmiştir.
Söz konusu 5362 sayılı Kanunun 42. maddesinin 1. fıkrasında; Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Olağan Genel Kurul toplantılarının, Kuruluşun merkezinin bulunduğu yerde yapılacağı,
4. fıkrasında ise; Genel kurul toplantılarının üye sayısına uygun büyüklükte olan salonda yapılacağı, hükümlerine yer verilmiştir.
Buna paralel olarak, 20 Eylül 2005 tarih ve 25942 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan “Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Komiserleri Yönetmeliği”nin 5. maddesinde; Genel kurul toplantılarının kuruluşun merkezinin bulunduğu yerde yapılacağı öngörülmüştür.
Aynı Kanunun, “Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri” başlıklı 49. maddesinde yer alan;
“Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hakim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.
Hakim, gerektiğinde ilgili kayıtlı belgeleri de getirtip inceleme yapmak suretiyle varsa noksanlıkları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak genel kurul üyelerini belirleyen listeyi ve diğer hususları onaylar, onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar seçim kurulu ile ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşunun merkezinde ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle, ayrıca Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanında yedi gün süre ile ilan edilir.
Yedi günlük ilan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır.
Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşuna gönderilir.”
hükümleri ise, Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanının vermiş olduğu 14.11.2005 günlü, 202 sayılı kararda da belirtildiği üzere sadece listelere karşı yapılacak itirazlarla ilgilidir.
Yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Konak İlçesinde görevli olan İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakimin başka ilçe hudutları içinde yapılacak seçimi denetlemesi, adli ve idari yetkisinin ancak görevli olduğu ilçe ile sınırlı olması nedeniyle imkansızdır.
Bu durumda; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 42. ve Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Komiserleri Yönetmeliğinin 5. maddelerinde yer alan hükümler karşısında, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Olağan Genel Kurul Toplantısının kuruluşun merkezinin bulunduğu Konak İlçe sınırları içerisinde yapılması gerektiğine ve aksi yönde Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 14.11.2005 tarihli ve 2005/202 sayılı ret kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- İtirazın kabulü ile, Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 14.11.2005 tarihli ve 2005/202 sayılı ret kararının kaldırılmasına,
2- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 42. ve Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Komiserleri Yönetmeliğinin 5. maddelerinde yer alan hükümler karşısında, İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Olağan Genel Kurul Toplantısının kuruluşun merkezinin bulunduğu Konak İlçe sınırları içerisinde yapılması gerektiğine,
3- Karar örneğinin gereği için Konak 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve Mustafa DİZDAR vekili Av. F. Özcan TOKUŞ’a gönderilmesine,
23.11.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy