Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6235 S. K. Ek. m. 2) (2820 S. K. m. 21)
Karar No: 66 
İzmir İl Seçim Kurulu Başkanlığının 17/02/2006 tarih ve 2006/26 sayılı yazısı ekinde Kurulumuz Başkanlığına gönderilen İzmir İl Seçim Kurulunun 17/02/2006 tarihli, 2006/7 sayılı kararında; Devrim ÖZ tarafından 13/02/2006 tarihli dilekçe ile 29/01/2006 tarihinde yapılan İnşaat Mühendisleri Genel Merkez Genel Kurulunda oy kullanacak delege seçimlerinin seçim kurulunca yapılamayacağına ilişkin Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunulduğu, Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca da itirazın reddedildiği, ayrıca seçimin Konak İlçe hudutları içerisinde yapılmadığı, Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının Konak bölgesinde görev alamayacağı, bu nedenle seçimin ve Ankara Merkez delege seçiminin iptali istenilmiş, il seçim kurulunca yapılan inceleme sonucunda da; 6235 sayılı Kanunun Ek-2. maddesine göre, organ seçimlerine ilişkin itirazların İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından inceleneceği ve kesin olarak karara bağlanacağı, bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin organ seçimlerinde yalnız İlçe Seçim Kurulu Başkanının görevlendirildiği, İl Seçim Kuruluna inceleme yetki ve görevi verilmediği, ancak; seçim yerinin Konak İlçesi hudutlarında olduğu yönünde ve Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının Konak bölgesinde seçim yapamayacağı hususunda bir itiraz bulunmamasına rağmen, itiraz dilekçesinde seçim yerinin tam kanunsuzluk hali ile ilgili itirazının değerlendirilmesi için dilekçe ile İl Seçim Kurulunca toplanan belgeler ve İl Seçim Kurulunun 17/02/2006 tarihli, 7 sayılı kararı Kurulumuza gönderilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
29/01/2006 tarihinde yapılan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi organ seçimlerine, oda mensubu Devrim ÖZ ve Ahmet ÖZIŞIK tarafından 31/01/2006 tarihli dilekçe ile itirazda bulunulmuş, Karşıyaka 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 31/01/2006 tarih, 2006/26 sayılı kararıyla da; 29/01/2006 Pazar günü yapılan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ile Merkez Delege seçimlerinin yapılmasında, 6235 sayılı Yasaya uygun olarak Şube Genel Kurul hazırlık çalışmalarında uygulanması gereken kuralların TMMOB Yasası ve buna göre hazırlanan Genel Kurul toplantıları hazırlık çalışmalarına ilişkin izlenecek esaslar başlığı altında düzenlenen seçimlerde uygulanacak kurallara ilişkin 24/11/2005 tarihli yönergenin 6. maddesine göre Merkez Kurul delegelerinin seçiminde mevzuata aykırılık görülmediği belirtilerek itirazın reddine karar verilmiştir.
Kurulumuza gönderilen evrakın incelenmesinden anlaşılacağı üzere; Birlik delegeleri seçiminin denetiminin İlçe Seçim Kuruluna ait olmayacağı yönündeki itiraz reddedilmiş, aynı konuda İl Seçim Kuruluna vaki itiraz da keza reddedilmiş olup, verilen kararlar da kesinlik arzettiğinden isteminin Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesi olanağı mevcut değildir. Kaldı ki, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun Ek-2. maddesinde, delege listelerinden bahsedilmekle birlik delege seçimlerinin de yargı gözetiminde yapılacağı vurgulanmıştır.
Ayrıca, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 21. maddesinde, uygulamanın olayımızda olduğu şekilde yapılacağına amirdir. Kurulumuzun ilke kararlarına göre de uygulama bu doğrultudadır.
Organ seçimlerinin denetimi kuruluşun bulunduğu yer İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına aittir. Bu yasal bir zorunluluk olup yerine getirilmiş, denetimi yetkili ve görevli Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu Başkanı yapmıştır. İlçe Seçim Kurulu Başkanının toplantı yerinde bulunması zorunluluğu yoktur. Toplantı yeri seçimi, itiraza tabi bir konu olup, bu konudaki itirazlar mutlak kanunsuzluk hallerinden de değildir.
Bu nedenle, her iki yönde yapılmış olan itirazların yukarıdaki açıklamalar nedeniyle reddi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- İtirazların kesinlik ve yasal dayanağının bulunmaması nedeniyle reddine,
2- Karar örneğinin İzmir İl Seçim Kurulu Başkanlığına, Karşıyaka 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve itirazcı Devrim ÖZ’e gönderilmesine,
25.02.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy