Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 110, 111, 112, 128, 129, 130)
Karar No: 2045 
Kurulumuz Başkanlığına Aynur ŞÖHRETLİ ve arkadaşları tarafından gönderilen 13.04.2004 tarihli dilekçede; 28.03.2004 tarihinde yapılan Kocaeli İli Körfez İlçesi Mimar Sinan Mahallesinde ihtiyar meclisi üyeliği seçiminde sayım yapılırken yanlışlık yapıldığı, bu nedenle yeniden sayım yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 110 uncu maddesinde Yüksek Seçim Kuruluna kimlerin itiraz edebilecekleri gösterildikten sonra, 112 nci maddesinde de itirazın şekli ve itirazlarda aranacak koşullar belli edilmiştir.
Bu maddeye göre, somut delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazlarının incelenmesine yasal olanak bulunmamaktadır.
Olayda, itiraz dilekçesinde öne sürülen iddialar soyut olup delil ve gerekçeye dayandırılmamıştır.
Seçim yasaları da, kanıtları araştırma ve toparlamakla seçim kurullarını görevli kılmamış, itiraz edeni delil ve gerekçe göstermekle yükümlü tutmuştur.
Bu düzenlemelere göre, itiraz edenlerin ilçe, il ya da Yüksek Seçim Kuruluna başvurarak kimliğini ve yukarıda değinilen 110 uncu maddede gösterilen kimselerden olduğunu kanıtlaması gerekmekte ise de, itirazcı Kurulumuza gönderilen dilekçesine kimliğini eklemediği görülmüştür.
Aynı Kanunun 111. maddesinde de; “Bu Kanunda, kurulların kesin olduğu yazılı bulunmayan kararlarına karşı, her kurulun bağlı olduğu üst kurul, itiraz merciidir.” hükmü yer almaktadır.
Sandık işlemleri dışındaki konularda, seçimlere ve seçim tutanaklarına itirazın, seçim işlerini yöneten ve tutanakları veren kurullara bunların kararlarına karşı da üstünde bulunan kurullara yapılması gerekir. Bu nedenle yetkili seçim kuruluna başvurulmadan doğrudan doğruya Yüksek Seçim Kuruluna yapılan itirazın incelenmesi mümkün değildir.
Öte yandan; İlçe, İl seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazların süresi 298 sayılı Kanunun 128, 129 ve 130. maddelerinde belirtilmiştir. İtirazın söz konusu maddelerde öngörülen sürelerde ilçe ve il seçim kurullarına yapılması gerekirken mercii atlanmak suretiyle ve yasal süreler geçtikten sonra ilçe seçim kurulu kararına karşı doğrudan Yüksek Seçim Kuruluna yapılmasında anılan yasa hükümlerine uyarlık bulunmamaktadır.
O halde, Kurulumuza gönderilen dilekçenin reddi gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın reddine,
2 - Karar örneğinin Aynur ŞÖHRETLİ ve arkadaşlarına gönderilmesine,
13.05.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy