Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 6, 23, 24, 28) 
Karar No: 247
Kurulumuz Başkanlığına Hüseyin COHA tarafından verilen 27.05.2005 tarihli dilekçede; Kocaeli İli Gebze İlçesi Darıca Beldesi 3. sıra Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Meclisi Üyesi Bilal ULUSOY’un istifası üzerine boşalan Belediye Meclisi Üyeliğine kendisinin getirildiği, yeni çıkan Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca büyükşehir belediyesi mücavir alanları içerisinde kalan belde belediye meclis üyelerinin ilk üç sıradaki meclis üyelerinin Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliğine getirildiği, 3. sırada bulunan Bilal ULUSOY’un istifası üzerine boşalan Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliğine de kendisinin getirilmesi gerekirken 4. sıradaki İsmail BAYINDIR’ın getirildiği, ancak Gebze İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliğine kendisinin atandığı, konuya ilişkin olarak İsmail BAYINDIR tarafından yapılan itiraz üzerine Kocaeli İl Seçim Kurulunun 11.05.2005 günlü, 17 sayılı kararı ile Gebze İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilmiş olan kararın ortadan kaldırılarak, İsmail BAYINDIR’ın Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliğine atanmasına karar verildiği belirtilerek, anılan il seçim kurulu kararının kaldırılarak, kendisinin büyükşehir belediye meclisi üyeliğine atanmasına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Uyuşmazlık Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesinin üyelik ve seçildiği partiden istifası üzerine boşalan üyeliğe kimin getirileceği konusuna ilişkindir.
2972 sayılı Kanunun 28. maddesinin 3. fıkrası, bir partiden boşalan asıl üyelik için o partiden davet edilecek yedek üye kalmamış ise parti ayrımı yapılmaksızın oy bölüşümünde sırası önde gelen yedek üyenin asıl üyeliğe çağrılacağını kurala bağlamıştır. Yine aynı Kanunun belediye meclisi üyeliklerine seçilenlerin tespiti ile ilgili 23. maddesinin (c) bendinde, siyasi partilerin kazandıkları yedek üyeliklerin asıl üyeliğe seçilenlerden sonra gelen isimlerden itibaren sıra ile tespit olunacağı belirtilmiş ve konu ile ilgili Örnek: 139 sayılı Genelgenin 22.3/a maddesinde de, asıl üyeliklere seçilenlerden sonra gelen isimden itibaren siyasi partilerin elde ettikleri asıl üyelik kadar yedek üyeliğin yine aday listelerindeki sıraya göre tahsis edileceği açıklanmıştır.
2972 sayılı Kanunun 28. maddesiyle meclis üyeliklerinde herhangi bir sebeple boşalma olduğu takdirde Vali, belediye meclisi üyeliklerinde boşalma olduğu takdirde belediye başkanı beş gün içerisinde meclise katılacak yedek üyelerin adını yetkili seçim kurulundan soracağı, üç gün içerisinde de adı bildirilecek üyenin meclise katılmak üzere davet edileceği hükme bağlanmıştır.
Görüldüğü üzere 28. madde Büyükşehir Belediyeleri Meclisi dışında kalan belediye meclis üyeliklerinde oluşan boşalmanın nasıl doldurulacağına ilişkindir.
Büyükşehir belediye meclisinin oluşum biçimi ve üyelerinin belirleniş yöntemi 2972 sayılı Kanunun 6 ve 24 üncü maddelerinde hükme bağlanmıştır.
Kanunun ifade biçimi açıkça göstermektedir ki, büyükşehir belediye meclisi üyeleri seçim sonucunda, Büyükşehir içindeki ilk kademe ve ilçe belediye meclis üyelerinin 1/5’inin katılmasıyla oluşmakta, yedekler de aynı yönteme uygun olarak belirlenmektedir.
2972 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinde yazılı;
a) Bu kanunun 6 ncı maddesinde tespit olunan büyükşehir meclisi üyeleri, her ilçe ve ilk kademe belediyesi için seçilmiş olan asıl üyelerin seçiliş sıralarına göre baştan başlayarak yeter sayıya kadar inilmek suretiyle bulunur.
b) Yedek üyeliklerde aynı usullerle hesaplanır hükmü ile sadece ilçe belediye meclisi üyelikleri için seçim yapılacağı, büyükşehir belediye meclisi üyelerinin ilçe ve ilk kademe belediye meclisi üyelerinin seçiliş sıralarına göre bunlar arasından belirleneceği vurgulanmış ve siyasi parti gözetilmeksizin boşalmaların yedeklerden seçiliş sırasına göre tamamlanacağı açıklığa kavuşturulmuştur.
Her ne kadar, il seçim kurulu kararı ile büyükşehir belediye meclisi üyeliğine getirilen İsmail BAYINDIR Darıca Belediye Meclisinde 4. sırada, itiraz eden Hüseyin COHA 3. sırada bulunmakta ise de, 2972 sayılı Kanunun 24/a. maddesinde büyükşehir belediye meclis üyelerinin her ilçe veya ilk kademe belde belediye meclisi üyelerinin “seçiliş sırasına” göre belirleneceği hükme bağlanmıştır.
Büyükşehir Belediye meclisinde sonradan boşalan üyelik için yapılan belirlemede, Darıca Belediye Meclisinde yedek üye olan Hüseyin COHA’nın “seçiliş sırasına” göre, Darıca Belediye Meclisine 3. sırada üye olmasına karşılık Büyükşehir Belediye Meclisine alınmamasında isabetsizlik bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 2972 sayılı Kanunun 6. ve 24. maddelerine uygun bulunan İl Seçim Kurulu kararına karşı yapılan itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Büyükşehir Belediye meclisinde sonradan boşalan üyelik için yapılan belirlemede, Darıca Belediye Meclisinde yedek üye olan Hüseyin COHA’nın “seçiliş sırasına” göre, Darıca Belediye Meclisine 3. sırada üye olmasına karşılık Büyükşehir Belediye Meclisine alınmamasında isabetsizlik bulunmadığından ve 2972 sayılı Kanunun 6. ve 24. maddelerine uygun bulunan İl Seçim Kurulu kararına karşı yapılan itirazın reddine,
2- Karar örneğinin Kocaeli İl ve Gebze İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile itirazda bulunan Hüseyin COHA’ya gönderilmesine,
28.05.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy