Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (298 S. K. m. 20, 60, 110) 
Karar No: 843 
Mersin İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Gül Reklam Limited Şirketi vekili Av. Mustafa GÖNCÜ tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 30.10.2002 tarihli dilekçede; Mersin Merkez İlçede mevcut olan bilboardların ihale yolu ile siyasi partilere kiraya verilmesinin yasaklanmış olduğu, ayrıca bilboardlarda asılı bulunan afişlerinde kaldırılmasına, Mersin 1. Merkez İlçe Seçim Kurulunca 15.10.2002 gün ve 2002/194 sayı ile karar verildiği, verilen karara süresi içerisinde yapılan itirazında Mersin İl Seçim Kurulunca 21.10.2002 gün ve 2002/27 sayılı kararı ile reddedildiğinden bahisle, usul ve yasaya aykırı olan Mersin İl ve 1. Merkez İlçe Seçim Kurullarınca verilen kararların iptal edilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
T.C. Anayasasının 79. maddesi, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetilmesi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma seçim süresince ve seçimden sonra seçim konuları ile ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ....... görev ve yetkisini Yüksek Seçim Kuruluna vermiş, anılan madde diğer seçim kurullarının görev ve yetkilerinin de kanunla düzenleneceğini hüküm altına almıştır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 20. maddesi de, ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri alma yetki ve görevini ilçe seçim kurullarına vermiştir.
Seçim döneminde, seçim propagandası serbestliği ve süresi ile bu serbestlik ve süreye getirilen sınırlamalar anılan Yasanın 49 ila 66. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, 60. madde propaganda için afiş ve duvar ilanları ile her boyda parti flamaları, propaganda bayrakları ve benzerleri şehir, kasaba ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca gösterilecek yerlere asılır, hükmü ile bu yetkiyi ilçe seçim kurullarına vermiştir. İlçe seçim kurulları kuşkusuz bu yetkilerini yasada öngörülen sınırlar içerisinde kullanacaklardır.
Siyasi partiler ve bağımsız adaylarda yasalarda öngörülen sınırlamalara uymak koşulu ile her tür tanıtım araç ve gerecinden yararlanabileceklerdir.
Günümüz gelişen ekonomik ve teknolojik koşullar mevcut tanıtım araç ve gereklerine ilaveten bilboardları (sabit reklam panosu) tanıtım aracı olarak getirmiş olup, yasada seçim dönemlerinde bunlardan siyasi partilerin yararlanılamayacağına dair bir hüküm mevcut değildir.
O nedenle, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylara eşit sayı ve eşit ücret karşılığında olmak kaydıyla, bilboard tahsisine yasal bir engel bulunmadığından Mersin 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının bilboardların tamamen yasaklanmasına dair 2002/194 sayı ve 15.10.2002 tarihli kararı yasaya aykırı olduğundan 298 sayılı Yasanın 110. maddesine göre de itirazcının itiraza yetkili olduğundan itirazın kabulüne karar verilmesi gerekirken Mersin 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu kararının yasaya uygun olduğuna ve itirazcının da itiraza yetkisi bulunmadığına dair Mersin İl Seçim Kurulunun itiraz üzerine verdiği 21.10.2002 tarih ve 2002/27 sayılı kararı yasaya aykırı görülerek kaldırılması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın kabulü ile Mersin 1. Merkez İlçe Seçim Kurulunun bilboardların seçim döneminde kullanılmasının tamamen yasak olduğuna dair kararı ile bu kararın onanmasına dair Mersin İl Seçim Kurulu kararların yasaya aykırı olması nedeniyle kaldırılmasına,
2 - Karar örneğinin Mersin İl ve Mersin 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile itirazda bulunan Av. Mehmet GÖNCÜ’ye gönderilmesine,
31.10.2002 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy