Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49)
Karar No: 430 
Karabük İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nurettin TÜMEN tarafından gönderilen 13.10.2005 günlü dilekçede; 14 Ekim 2005 günü yapılacak olan Genel Kurul seçimleri ile ilgili hazirun listesinin askıya çıkartıldığı, askı süresi içerisinde daha önceden oda yönetim kurulunun 15.07.2005 tarih ve 13 sayılı kararı ile üyelikten çıkarılan Gültekin COŞKUN’un listelere zuhulen yazıldığı ve bu nedenle listeden çıkarılması yönünde Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına müracaatta bulunulduğu, Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 01.10.2005 tarih ve 2005/3 sayılı kararı ile Gültekin COŞKUN’un hazirun listesinden silinmesine karar verildiği, bu karara karşı il seçim kurulu nezdinde itirazda bulunulduğu, Karabük İl Seçim Kurulunun 12.10.2005 tarih ve 2005/1 sayılı kararı ile de, oda yönetim kurulunca üyelik kaydı silinen Gültekin COŞKUN’un listeden isminin çıkartılmasına ilişkin yapılan itiraz dilekçesinin son satırında, adıgeçenin isminin silinmesi değilde gereği yapılmak üzere Gültekin COŞKUN için “gereğini emir ve müsaadelerinize arz ederiz.” cümlesini silme talebi olarak kabul etmeyip, bilgi verme mahiyetinde anlayarak Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilmiş olan kararı yapılmayan bir itirazı değerlendirilerek verilen bir karar olduğu gerekçesiyle, Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilmiş olan 2005/3 sayılı kararın iptal edildiği, oysa 5362 sayılı Kanunun 49. maddesinin 4. fıkrasına göre listelere yapılacak itirazların incelenmesi ve kesin karara bağlama yetkisinin ilçe seçim kurulu başkanı hakime ait olduğu belirtilerek, yetkisiz olarak verilen Karabük İl Seçim Kurulunun 12.10.2005 tarih ve 2005/1 sayılı kararının iptali istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu, 21 Haziran 2005 günlü Resmi Gazetenin 25852 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış ve diğer kanunlarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa yapılmış olan atıfların da bu yeni Kanuna yapılmış sayılacağı hükmü getirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılmış olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununda yer alan odaların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin esasların bir kısmı, 21 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yinelenmiştir.
Söz konusu Kanunun “Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri” başlıklı 49. maddesinde;
“Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hakim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.
Hakim, gerektiğinde ilgili kayıtlı belgeleri de getirtip inceleme yapmak suretiyle varsa noksanlıkları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak genel kurul üyelerini belirleyen listeyi ve diğer hususları onaylar, onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar seçim kurulu ile ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşunun merkezinde ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle, ayrıca Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanında yedi gün süre ile ilan edilir.
Yedi günlük ilan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır.
Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşuna gönderilir.” hükümleri yer almaktadır.
Sözü edilen maddede, askı listeleriyle ilgili olarak ilçe seçim kurulu başkanı hakimin vermiş olduğu kararlara karşı bir üst kurula itiraz edilebileceği yolunda bir hükme yer verilmediğinden, Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakimin vermiş olduğu karar kesindir.
Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 01.10.2005 tarih ve 2005/3 sayılı kararına karşı yapılan itiraz üzerine Karabük İl Seçim Kurulunca verilen 12.10.2005 tarih ve 2005/1 sayılı karar ile, Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanının kesin olan kararı kaldırılmıştır.
Bu durumda; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 49. maddesinin 4. fıkrası uyarınca, Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakimin kesin olarak vermiş olduğu karara karşı yapılan itiraz üzerine verilen ve yetkili olmayan Karabük İl Seçim Kurulunun 12.10.2005 tarih ve 2005/1 sayılı kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- İtirazın kabulü ile İlçe Seçim Kurulu Başkanınca verilmiş olan karar 5362 sayılı Kanunun 49. maddesinin 4. fıkrası uyarınca kesin olduğundan ve yetkili olmayan Karabük İl Seçim Kurulunun 12.10.2005 tarih ve 2005/1 sayılı kararının kaldırılmasına,
2- Karar örneğinin Karabük İl ve Karabük Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ile Nurettin TÜMEN’e gönderilmesine,
13.10.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy